Bekreftet: 4K Blu-ray kommer

Og det er dagens gladnyhet for de som allerede har kjøpt, eller har tenkt til å kjøpe deg en 4K-TV. Men ikke gled deg for tidlig...

Den gode nyheten er at 4K-innhold endelig blir tilgjengelig på et fysisk medium.
Den gode nyheten er at 4K-innhold endelig blir tilgjengelig på et fysisk medium. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter litt for mange år med ørsmå forbedringer, er det igjen godt å være TV-nerd. Både OLED- og 4K-teknologien gir nemlig et så stort kvalitetsløft at det virkelig begynner å bli gøy å oppgradere utstyret sitt.

DinSide har allerede testet flere 4K-TV-er, og la det ikke være noen tvil: Dette er fire av de beste TV-ene som finnes på markedet akkurat nå.

Men selv om TV-produsentene allerede har begynt å levere TV-er, har det vært en stor elefant i rommet som ingen har villet prate høyt om:

Det finnes jo knapt noe 4K-innhold å få tak i.

Fire av de beste 4K-TV-ene akkurat nå. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO
Fire av de beste 4K-TV-ene akkurat nå. Foto: PER ERVLAND / DINSIDE.NO Vis mer


Ja, selv for oss TV-testere er det vanskelig å få tilgang til nok demonstrasjonsmateriale. At det irriterer oss kan vi leve med, men for kunder som allerede har betalt i dyre dommer for en 4K-TV er det selvsagt verre.

Det var derfor en god nyhet da Videomagasinet.no i går kunne fortelle at Blu-ray Disc Associaton endelig har bekreftet at 4K også vil komme på Blu-ray disc.

Dessverre bør du ikke glede deg for tidlig.

Tidligst neste høst

Ifølge Videomagasinet vil nemlig ikke arbeidet med en felles teknisk standard være klar før i slutten av 2014. De spår derfor en lansering tidligst før jul 2014, men at formatet først vil være tilgjengelig for kundene våren 2015.

Det tror vi de har rett i, ventetiden blir altså lengre enn vi hadde håpet på.

Men det stopper ikke der heller, for skal du nyte 4K via Blu-ray må du også kjøpe deg en ny Blu-ray spiller.

Dagens spillere kan nemlig i beste fall oppskalere 1080p-innhold til 4K, de takler altså ikke ekte 4K-materiale. De nye 4K Blu-ray-spillerne er så langt ikke klare, men de kommer garantert til å komme på plass sammen med filmene. Ulempen er selvsagt at det blir nok et produkt du må bruke penger på.

Men er ikke streaming fremtiden?

Joda, også vi tror det. Vi tror imidlertid at det vil ta lengre tid enn mange har spådd, og hovedgrunnen er at 4K-innhold fortsatt krever stor båndbredde å overføre.

Vi sa lenger opp at hovedproblemet er mangelen på 4K-innhold. Det må imidlertid nyanseres litt, for det finnes flere demoklipp i 4K allerede, for eksempel på Youtube og via TV-produsentenes SmartTV-løsninger - og tro oss: Vi har sett det meste.

Vi er likevel ikke overvettes imponert, for selv om de på sitt beste viser hvor bra 4K kan være, så er det fortsatt mange skjær i sjøen. Her er våre erfaringer så langt:

Kommer du til å kjøpe 4K Blu-ray? (Avsluttet)
Selvsagt: Jeg vil ha den beste kvaliteten tilgjengelig.(44%) 635
Usikker. Det kommer an på pris på utstyr, og ikke minst streaming-kvalitet(31%) 447
Nei. Det kommer for sent og vil bli for dyrt. Streaming holder for meg(25%) 367
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  • Dårlig utvalg. En ting er at utvalget er labert, for oss lovlydige er det i all hovedsak klipp på få minutter det er snakk om. (Selv har vi for eksempel fått overdose av landskapsbilder i rolige bevegelser, lett akkompagnert av hjernedød panfløytemusikk....)
  • Svært ujevn kvalitet. Hovedproblemet er imidlertid at streamingkvaliteten varierer så mye. For mens noe er helt glimrende, er det alt for mye "4K-innhold" som lider under for kraftig eller for dårlig komprimering.

    Og det er viktig: For det hjelper ikke om innholdet er i 4K, når det er komprimert så hardt at det ser ut som en slapp DVD.

    Legg så til lange buffringstider, selv når vi sitter på jobben med kablet 100 Mbits-linjer. Streamingalternativet er ikke så fristende likevel.

Og det er jo her hovedfordelen med et fysisk medium lokker i bakgrunnen: En Blu-ray film i 4K vil gi deg den beste bilde- og lyd-kvaliteten som er tilgjengelig hver gang du spiller den av. I tillegg slipper du å oppleve at streamingleverandøren din fjerner den siste sesongen av yndlingsserien din før du har sett den.

Er Netflix redningen?

Den amerikanske streaminggiganten har allerede lovet å starte med streaming av 4K-innhold om kort tid, og det ventes at de skal bruke den nye og langt mer effektive komprimeringsteknikken H.265/HEVC.

Vi håper selvsagt at Netflix gjør all vår skepsis til streaming i god kvalitet til skamme, for vi skal ikke legge skjul på at de har imponert oss så langt.

Hvorvidt den fungerer så bra at begrensningene til linjehastighet og båndbredde blir gjort til skamme, ja det er det per dags dato ingen som vet.

Les mer: Netflix straks klare med 4K-innhold!