Velger du beis, slik som her, ser man tydelig treets struktur.  Foto: Tommie Wilhelmsen / IFI.no
Velger du beis, slik som her, ser man tydelig treets struktur. Foto: Tommie Wilhelmsen / IFI.no Vis mer

Beis eller maling?

Hva bør du velge?

Publisert
Sist oppdatert

Beis, dekkbeis eller maling? Hva bør du velge?

Hadde vi hatt et fasitsvar, hadde du fått det her. Men det kommer selvfølgelig an på flere faktorer:

  • Hvilket resultat ønsker du?
  • Hvor lenge ønsker du at det skal vare?
  • Og, ikke minst: er huset ditt behandlet fra før - og med hva?
Les også mer om de ulike malingstypene og hvilken maling som ble best i test

Må du behandle huset?

Aller først: Må du behandle huset? Svaret er egentlig veldig enkelt. Du må ingen ting. Men du bør. Det mest ekstreme du kan gjøre med boligen din, er å ikke gjøre noe i det hele tatt. Det som da skjer, er at treverket vil få en grå, nærmest sølvaktig, farge etter kort tid.

Dette er også den rimeligste løsningen, i et kortidsperspektiv. Men det blir fort den dyreste løsningen. For det som kan se romantisk ut på en benk eller brygge, er ikke nødvendigvis godt egnet for boliger. Benker, brygger og uthus mee full lufting kan godt stå ubehandlet, men en bolig som er oppvarmet inni bør ikke stå ubehandlet.

Glatte flater?

Tips: Har du et hus med høvlede fasadebord, er disse antagelig så glatte at maling er det eneste som duger.


For det grå virker som en hinne som beskytter resten av treverket mot mer lysnedbrytning. Regn og fukt, derimot, har fri adgang. Tilsett vind og minusgrader, og du har en tikkende bombe. Treet trutner, tørker, sprekker, slår seg - og det er god grobunn for sopp og råte.

Gi huset en vårrengjøring: Såpevask redder fasaden

Dersom utseendet teller mest

Starter du med blanke ark? Når det gjelder utseendet, kommer det an på om du ønsker at treverket skal skinne igjennom. Strukturen synes best dersom du velger beis, dekkbeis dekker hakket mer, mens maling gir en heldekkende overflate.

I og med at strukturen på treet er synlig dersom du bruker beis eller dekkbeis, vil dette også påvirke fargevalg. Beis og dekkbeis kommer stort sett i naturlige farger, som vil blande seg i større eller mindre grad med treverket. Velger du maling står du mye friere i fargevalget, både fordi du kan få blandet til den fargen du ønsker, og fordi fargen blir ren.

Uansett hvilken behandling du velger, bør du grunne treverket slik at beis eller maling får godt feste. Dersom du ønsker å beholde strukturen i treverket, finnes det gjennomskinnelige grunninger. Dersom huset allerede er behandlet, trenger du ikke grunne det.

Stor guide: Slik setter du farge på huset ditt

Kan jeg bytte fra maling til beis?

Skader i treverket?

Uansett hvilken behandling du velger: Ikke mal over skavanker. Skaden må rettes opp før du maler, så forhindrer du at du at det blir verre.

Les mer på ifi.no


Dersom huset ditt er behandlet fra før, kommer det an på hvilket underlag det er, om du kan bytte.

Du har størst frihet dersom huset er beiset . Da kan du bruke både beis, dekkbeis eller maling. Det eneste unntaket er om dekkbeisen inneholder tjære eller linolje, da binder du deg til å bruke samme type senere.

Er boligen dekkbeiset kan du fortsette med dette, eller bruke maling.

Men er huset malt, bør du fortsette med samme behandling. Det finnes spesielle typer dekkbeis som kan påføres malte overflater, men du er da avhengig av å vite at det er brukt ordinær husmaling. For det finnes også ulike typer maling som ikke bør blandes. Har du for eksempel et gammelt hus som er malt med linoljemaling, må du fortsette med dette.

Hvor lenge holder behandlingen?

Beis er den behandlingen med minst pigmenter, og beskytter følgelig mindre - men du slipper imidlertid unna skrapejobben. Beis får sterkere farge, for hvert strøk du påfører. Beis kan også brukes som grunning for dekkbeis eller maling (med de ovennevnte unntakene). Du bør gjenta behandlingen hvert annet eller tredje år.

Dekkbeis er tykkere enn beis, og beskytter følgelig bedre. Det er også et godt valg dersom boligen er beiset fra før, og du ønsker å skifte farge. Dersom du velger dekkbeis, må du gjøre jobben hvert sjette eller syvende år.

Maling er tykkest, og beskytter også best. Her kan du slippe unna med å gjøre jobben hvert åttende til tiende år - dersom du jobben er ordentlig utført.

Kilde: Ifi.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer