Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.comVis mer

Bedre tider for single

Renteutgiftene har gått voldsomt ned.

For tre måneder siden bruke enslige førstegangsetablerere en tredel av inntekten sin på renteutgifter.

Men så kom rentekuttene, og situasjonen for de unge og single bedret seg betydelig. Nå betaler de under en fjerdedel av inntektene sine i renteutgifter.

- Dette er historisk sett ganske lavt, men de kan ikke basere seg på at det vil være slikt hele tiden, sier direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

KALKULATOR:

Hvor stort lån tåler du?

Ikke la deg lokke

Grunnen er selvfølgelig at nedgang i både styringsrenten og markedsrentene har gitt norske banker mulighet til å kutte boliglånsrentene sine. Signaler fra Norges Bank tyder på at rentebunnen ikke er nådd, noe som betyr at boliglånsrentene også kan komme til å synke videre.

Eiendomsmeglerbransjen advarer likevel mot å la seg lokke av de unormalt lave rentene.

Finn Tveter, NEF
Finn Tveter, NEF Vis mer


- Ingen må jo handle bolig ut fra 2,5 eller 3 prosents boligrente. Det er ikke historisk grunn til å tro at det vil holde seg, sier Tveter til DinSide.

DINSIDE: Men lar folk seg lokke nå av lav rente?

- Jeg håper ikke det. Dessuten tror jeg bankene vil si: "Hold your horses", dere må ta høyde for å tåle større renteøkninger enn i en normalsituasjon.

I fjor høst sa meglerbransjen gang på gang at bankene må løsne på pengesekkene, om ikke kunne boligmarkedet kollapse. Nå har altså pipa fått en annen lyd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er bra at bankene holder igjen, for vi ønsker ikke det skal komme en strøm av kjøpere som ikke kan betjene lånene sine, sier Tveter.

LES OGSÅ: Optimismen som kan svi

Lavere renter for alle

Lavere rentenivåer gjør at andre boligeiere med lån slipper billigere unna. Et gjennomsnittlig ungt par med relativt lav inntekt bruker nå 13 prosent av lønnen på renteutgifter. Dette er en nedgang fra i snitt 18 prosent i 2008.

Et etablert par med relativt høy inntekt bruker 9 prosent av lønnen på renteutgifter; en nedgang på 2 prosentpoeng fra snittet i 2008.

Renteutgifter som andel av inntekt
 InntektRenteutgifter
i 2007
Renteutgifter
i 2008
Renteutgifter
i 2009
Enslig førstegangsetabl.Relativt lav27 %33 %23 %
Ungt parRelativt lav15 %18 %13 %
Etablert parRelativt høy9 %11 %9 %Tallene i denne artikkelen er hentet fra kvartalsrapporten Boligbarometeret, utarbeidet av einedomsmeglerbransjen.