TV-høyttalere blir gjerne for smått Foto: Brynjulf Blix
TV-høyttalere blir gjerne for smått Foto: Brynjulf BlixVis mer

Bedre lyd til TV-en

Innebygd eller full surround? Det er alternativer mellom ytterpunktene.

Nye flate TV-er har bildekvalitet som strekker seg fra flott til fantastisk, stort sett avhengig av hvor mye penger du bruker. Du kan også betale mer - ofte mye mer - for lekkert design, minimal tykkelse og annet dilldall som ikke har noe å si for bildekvaliteten.

Men uansett hvor mye penger du bruker på TV-en, noe særlig bedre lyd får du ikke.

Jo tynnere og mer elegant selve apparatet er, jo mindre plass er det til høyttalere. For at det skal bli god lyd, inkludert bass, må det flyttes luft, og det er det ikke plass til i et slankt og elegant kabinett som bare så vidt er større og tykkere enn selve LCD/plasma-panelet.

For å kunne gjengi bass må man ha høyttalerflate og slaglengde i en fornuftig kombinasjon, og det er ikke plass til noen av delene på en moderne TV. Derfor sitter du igjen med en ganske pistrete lyd, som verken kler musikk, filmlyd eller tale.

Lyd som matcher bildet?

Behovet for god lyd vil variere, avhengig både av brukeren og av omstendighetene. Noen vil være fornøyd med å få på plass bassen, andre er ikke fornøyd før de sitter med en full Dolby Pro Logic IIz løsning som får små barn til å gråte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor du bor og hvordan du bor er også viktige faktorer. Det er ikke alle som verken har naboer eller øvrig familie å ta hensyn til.

Hva slags programmer du ser på, og hvor glad du er i filmer med mye effekter, kan også være avgjørende for valg av høyttalerløsning.

La oss se på forskjellige muligheter til å forbedre lyden uten å gå for et surroundanlegg. Vi begynner med det enkleste.

Koble til en sub til TV-en

Hvis du har et sett med PC-høyttalere som består av to satellitter og en felles basskasse, så vet du hva en sub er for noe - det er den lille basskassen som inneholder basshøyttaler og forsterkere til hele systemet. Den er laget for å gjengi de aller dypeste frekvensene og et stykke oppover, fra dramatisk rumling i film eller skytespill til "kroppen" i mannsstemmer.

Mellomtone og diskant, samt stereoeffekten overlates til de små satellitthøyttalerne.

Alle (praktisk talt) flatTV-apparater har en lydutgang på phonoplugger. Her kan du hente et stereosignal hvor volumet styres av fjernkontrollen, parallelt med volumet på de interne høyttalerne. Lagt til: Hvis utgangene på din TV ikke har volumkontroll bruker du hodetelefonutgangen i stedet.

Dette signalet kan du koble til en sub, med en passende kabel. (Sub'er er i mono, og det er tilstrekkelig å bare koble til den ene kanalen, siden bassområdet i signalet normalt alltid ligger jevnt fordelt i begge kanaler.)

Da vil høyttalerne i selve TV-en fungere som satelitter, mens sub'en tar seg av bassen.

 Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Sub'er leveres som del av et høyttalersett eller som en separat enhet. I mange tilfeller vil du kunne klare deg med en sub fra et PC-høyttalersett i den rimelige klassen - vi snakker noen hundrelapper. For at dette skal fungere praktisk må volumkontroll og tilkobling være separat, og IKKE skje via den ene satelitthøyttaleren. Satellitthøyttalerne kan du da la ligge i esken, mens du plasserer sub'en diskret bak sofaen eller på annet egnet sted. Den kan godt stå på siden, de dype frekvensene er ikke retningsbestemte.

Denne løsningen er ikke HiFi, siden enhetene - TV og sub - ikke er konstruert og avstemt til hverandre. Men du får uansett mer "Fi" enn det TV-en gjengir på egen hånd, og de fleste vil oppleve resultatet som "Hi" - en stor forbedring.

Koble til et stereoanlegg

Har du allerede et stereoanlegg plassert på samme vegg som TV-en er det ingen grunn til å ikke koble dem sammen. Du bruker de samme utgangene fra TV-en og kobler deg inn på f.eks. AUX-inngangen i forsterkeren med en dobbel phono-phono kabel.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


Hvis høyttalerne er plassert på en annen vegg, er det ikke spesielt lurt å koble til TV-en til stereoanlegget, men det går kanskje an å flytte høyttalerene? Bruker du høyttalerne til bakgrunnsmusikk spiller det jo ikke så stor rolle hvor de er plassert. Er du en aktiv lytter er det derimot naturlig å ha samme gode sittemøbler både i lytteposisjon og til TV-titting.

Lydplanke

En spesialløsning for TV-lyd som har dukket opp i nyere tid er lydplanken. Dette er et stereoanlegg i ett stykke og bredformat, beregnet på å plasseres under TV-en, gjerne hengende på veggen.

Lydplanker finnes i mange prisklasser, noen kommer også med sub, gjerne med trådløs overføring av lyden. Noen har også DVD eller Blu-ray spiller innebygd.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


Tilkoblingen skjer til optisk eller analog inngang, og de fleste lydplanker har også forskjellige effekter for å simulere romopplevelse.

Prisene på lydplanker ligger i området tre tusen og oppover. Et godt stykke oppover ...

Aktive høyttalere

Er du kresen på lyd, men lar deg ikke besnære av all voodoo fra hifi-bransjen, kan du kjøpe et par aktive studiomonitorer. Dette er høyttalere som brukes når man produserer musikk og TV-lyd, og selv de rimelige variantene leverer lyd som holder mål i denne sammenhengen.

Du får aktive studiomonitorer til priser helt nede fra en tusenlapp, men skal du ha utgaver med separate forsterkere for bass og diskant må du opp i området tre tusen og oppover.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


Vil du heller ha surround? Det er forståelig, og vi kommer tilbake til en oversikt over varianter i en senere artikkel.