Bedre fradragsordninger for boligsparing og boligeiere

Ny regjering ønsker å tilrettelegge for privat eierskap, og det skal blant annet komme dem som vil inn på boligmarkedet til gode.

Erna Solberg og Høyre er nå klare for å gå inn i konkrete regjeringsforhandlinger med Siv Jensen og FrP.  Foto: All Over Press
Erna Solberg og Høyre er nå klare for å gå inn i konkrete regjeringsforhandlinger med Siv Jensen og FrP. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enten du jubler, gråter, river deg i håret, eller puster lettet ut: Nå er det mange steg nærmere en ny regjering, som vil bestå av representanter fra Høyre og Fremskrittspartiet (FrP). Mandag kveld la de to partiene frem en samarbeidsavtale, som også skal støttes av Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF).

Det er interessant lesning for alle som eier egen bolig, og ikke minst for dem som skulle ønske at de gjorde det.

Privat eierskap står sentralt, og i punkt 3 h) i samarbeidsavtalen heter det:

    (...) Privat eierskap og sparing styrkes gjennom redusert formuesskatt og arveavgift, og bedre fradragsordninger for boligsparing, pensjonssparing og medeierskap.

BSU ett av grepene?

Hvordan dette skal løses vites ikke, men det er nærliggende å tro at BSU-grensene økes. Alle de borgerlige partiene gikk til valg nettopp med løfte om økte grenser for BSU-sparing.

– Høyre vil stimulere til økt sparing til egen bolig gjennom blant annet Boligsparing for ungdom (BSU). Denne ordningen bør forbedres ytterligere gjennom at ungdom får anledning til å sette av et høyere beløp med skattefradrag enn i dag, sa kommunikasjonsrådgiver Rikke Sjøberg i Høyre til DinSide i forkant av valget.

Høyre og KrF sa da de ville øke skattefradraget til 28 prosent, årlig maksbeløp til 25.000 kroner og totalt maksbeløp til 300.000 kroner. FrP hadde like satser for BSU, men nevnte ikke skattefradraget. Venstre ville øke skattefradraget og årlig maksbeløp til 25.000 kroner, og fjerne det totale maksbeløpet helt.

I tillegg skriver partene i den foreliggende samarbeidsavtalen at de vil heve minstefradraget på lønnsinntekt.

Her finner du de beste BSU-rentene

Fradrag for ENØK-tiltak og arbeid i hjemmet

I tillegg til å øke skattefradraget, ønsker den nye regjeringen å øke støtten til ENØK-investeringer i boligen.

Det finnes i dag en rekke ulike tilskuddsordninger til energiøkonomiserende tiltak i boliger, og i mai i år ble tilbudet utvidet. Nå gis det blant annet også støtte til energirådgivning, oppgradering av boliger, utfasing av oljekjeler, solfangere og passivhus.

Det gjenstår å se om regjeringen Solberg vil øke støtten til eksisterende tiltak, eller om de ønsker å støtte nye områder.

Enova gir millioner i støtte til miljøvennlig oppvarming hvert år, og Ingrid og Fredrik Aunegård var ekstra heldige.

Utreder ROT-fradrag

Et annet punkt på agendaen er å få bukt med svart arbeid. En ny regjering ønsker å forsterke kampen mot svart arbeid, og flagger i den forbindelse å utrede gevinster og konsekvenser av et ROT-fradrag i skatten.

ROT-fradrag er et svensk skattefradrag som har virket positivt i kampen mot svart arbeid. Dette er et fradrag som har vært populært i byggebransjen i Sverige. Det svenske ROT-fradraget innebærer at man kan trekke fra inntil 50 prosent av lønnskostnadene ved utførte byggearbeider i egen bolig kan trekkes fra med inntil 50.000 kroner per kjøper per år.

– En slik ordning som er i Sverige i dag, ville gitt boligeiere insentiver for å leie inn fagfolk i stedet for ufaglærte, når man skal få utført arbeid i hjemmet, har Svein Paulsen, prosjektleder i Håndverk 1000 tidligere sagt til DinSide.

I Norge har vi per i dag mulighet til å lønne arbeid i hjemmet med inntil 4.000 kroner per person skattefritt, totalt 60.000 kroner - gitt at arbeidet ikke er endel av mottakers næringsvirksomhet.

Man kan altså lønne en rekke personer 4.000 kroner hver for å male huset, gitt at de ikke er profesjonelle malere som lever av det.

Les mer: Kjøp private tjenester for 60.000 kroner avgiftsfritt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer