I et marked som endrer seg raskt, blir boligtaksten fort utdatert. Foto: Colourbox.com
I et marked som endrer seg raskt, blir boligtaksten fort utdatert. Foto: Colourbox.comVis mer

Be om ny takst

Boligtaksten blir fort utdatert i dagens marked med fallende/ustabile priser.

Boligmarkedet er inne i en nedadgående spiral, og mange sitter lenge med boligen uten å få solgt. Et fellestrekk med mange av de usolgte boligene, er at verdien er nedjustert i samsvar med det generelle prisfallet i markedet.

Les også: Markant fall i boligprisene

Les også: Vil øke boligens ligningsverdi, igjen

En av seks med foreldet takst

En av seks boliger som ble taksert i løpet av de siste tre månedene, hadde fra før av en verdivurdering som var under ett år gammel, viser en undersøkelse utført blant medlemmene i Norges TakseringsForbund (NTF).

– Det bekrefter at mange eiere har blitt sittende med boligen i lang tid etter at de først bestemte seg for å selge, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i NTF i en pressemelding.

- Samtidig viser undersøkelsen at selgerne jevnt over ber om ny takst når de har grunn til å tro at det har skjedd endringer, mener Støbakk.

– Den generelle regelen har vært at en verditakst ikke har gyldighet i mer enn seks måneder. I dagens marked bør ny takst innhentes raskere enn dette, mener Takseringsforbundet.

Sjekk selv: Hvor mye er boligen din verdt

DinSide har foreløpig ikke fått kommentar fra norske banker som kan bekrefte at de ønsker seg så ferske takstpapirer ved finansiering av bolig.

Krav fra kjøperne

Daglig leder i Eiendomsmegler1-kjeden, Odd Nymark, tror at krav om oppaterte takster vil være et krav fra kjøperne. - Det sier seg selv at kjøperne er usikre dersom taksten er for gammel.

Det er spesielt når det er store svingninger i markedet, både opp og ned, at det er viktig å ha oppdatert takst. - Ideelt sett bør ikke taksten være eldre enn tre måneder, sier Nymark.

Enkelte meglere tilbyr ulike former for meglertakst, og disse kan eventuelt legges ved en litt eldre takst. - Har du en takst som er et år gammel, men med en oppdatert meglertakst i tillegg så stiller du sterkt, sier Nymark. - Meglerne har jo som regel god peiling på lokale prissvingninger.

Taksten svinger og faller mye

Tre av fire boliger som ble taksert flere ganger i løpet av 2008, falt med inntil 10 prosent. Mens en av fire boliger falt med så mye som mellom 10 og 20 prosent, ifølge tall fra NTF.

Disse tallene tyder imidlertid på at den verditaksten du får av takstmannen, også står i bra samsvar med det svingende boligmarkedet.

- Selv om utviklingen har vært negativ for boligselgerne, er det betryggende å se at en verditakst stort sett treffer godt. Undersøkelsen viser at takstmennene ligger tett på markedet og er raske til å justere verdiene, sier Arne M. Støbakk.

Les også: Sitt på gjerdet litt til

Noen boliger står sterkere

Selv om det generelt sett har vært et verdifall på 10 prosent, finnes det enkelte lysglimt i den ellers så mørke utviklingen.

Noen boliger holder seg bedre i verdi enn gjennomsnittet. Faktorer som avgjør dette kan være slikt som god beliggenhet, spesielle påkostninger eller attraktive fellesarealer.

Observasjonen er gjort i januar og omfatter i underkant av 200 takstmenn som er medlemmer i Norges Takseringsforbund.

Les også: Boligkjøpernes hemmelige våpen

Kilde: Pressemelding