Båtplass og basseng

Vil du ha mange rom? Er hagen ditt andre hjem? Må bilen din ha garasje? Finn ut hva du egentlig vil ha før du begynner å lete etter drømmeboligen.

Er dette egentlig drømmeboligen? Foto: Karoline Brubæk
Er dette egentlig drømmeboligen? Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Før du starter jakten på drømmeboligen kan det lønne seg å klargjøre hva du vil ha.Under kaotiske visninger og travle budrunder er det lett å miste av syne hva du faktisk ønsker deg.

Hva vil du ha?

Det er fort gjort å rives med i budkarusellen med den faren at du byr for mye eller kjøper en bolig som ikke har de kvalitetene du ønsker. Det anbefales derfor at du bruker litt tid på å rangere hva som er mest og minst viktig ved en bolig.

Dersom du vet hva du vil ha og ikke minst hva du ikke vil ha, er det også mindre sannsynlig å rote bort tid på å vurdere boliger som ikke har de riktige egenskapene. En slik liste bør i alle fall inneholde tanker om følgende forhold:

Maksimalpris
Beliggenhet
Størrelse
Standard
Antall rom
Balkong/hage
Etasje/heis
Garasje/parkering
Boder/lagerplass
Solforhold
Avstander til infrastruktur som skoler butikker og offentlig kommunikasjon

Familiens behov

Det er ikke bare egne ønsker du må tenke over. Selv om du vil ha en hage til staudene dine, kan det hende at andre i familien drømmer om terrasseleilighet for å slippe gressklipping.

Motstridende interesser innen familien kan det være lurt å avklare før turen går ut i boligmarkedet. I tillegg er det viktig å vurdere hvilket tidsperspektiv man har i forhold til boligkjøpet. Dersom du planlegger å stifte familie i løpet av den tiden du regner med å bo i boligen bør dette tas med i vurderingen av for eksempel plassbehov.

Dersom du vet hva du vil ha før du går ut og leter, kan du spare både tid og frustrasjon, og kanskje finne den riktige boligen raskere.