Bare søppel?

Du har kanskje brukt påsken til storopprydning på loftet, i hagen, i kjelleren - eller i boden? Etter en slik sjau blir det ofte store mengder med søppel. Hvordan kvitter du deg med det på best mulig måte?

Bare søppel?


  Om du har felt 14 trær i hagen, pusset opp eller ryddet på loftet, spiller forsåvidt liten rolle. Problemet er i utgangspunktet det samme: Du har en stor haug med søppel du ønsker å bli kvitt. Men hvor skal du gjøre av alt sammen?

  Avgift på fyllingen

  Det er dessverre ikke bare å troppe opp på den lokale søppelfyllingen med rusk og rask. Ulogisk som det vel kan høres ut: Du må betale for å levere fra deg søppelet ditt.

  Prisene varierer fra kommune til kommune, fra søppelfylling til søppefylling. Det lønner seg å sjekke priser på de nærmeste søppelfyllingene - og også prisstrukturen. Noen steder eskalerer nemlig prisen, slik at du betaler en høyere pris per kubikkmeter istedenfor en lavere, slik man gjerne skulle tro.

  Tips: Elektriske artikler leverer du hos forhandleren. De er pliktige til å ta imot gamle produkter vederlagsfritt.

  Kan det resirkuleres? På loop.no finner du en oversikt over merking av både emballasje og avfallsdunker. Faksimile fra loop.no
  Kan det resirkuleres? På loop.no finner du en oversikt over merking av både emballasje og avfallsdunker. Faksimile fra loop.no Vis mer


  Riktig avfallshåndtering

  Det er ikke bare elektriske artikler som kan (eller må) leveres spesielle steder. Vet du hvor du skal levere hva i ditt nabolag? Det kan være komplisert å få oversikten, spesielt siden dette også varierer fra kommune til kommune. Det finnes likevel noen greie nettsteder som kan fortelle deg hva du skal kaste hvor.

  Her kan du lese mer om hvordan du finner ut hva du skal kaste hvor.

  Gjenbruk

  En langt billigere, og mer miljøvennlig løsning er derimot å levere fra seg alt gjenvinnbart søppel på nærmeste gjenbrukstasjon. Herunder kommer blant annet hageavfall, plast, hvitevarer, sykler, motordeler, verktøy, møbler og farlig avfall. Som privatperson kan du levere inntil to og en halv kubikkmeter opptil to ganger daglig, og bilen du kjører kan ikke veie mer enn tre tonn.

  Det kan også lønne seg å sortere avfallet på forhånd (metall, elektrisk, brennbart) så går besøket litt fortere og mer smertefritt for seg.

  NB. Dette kan være en ganske tidkrevende oppgave, særlig om du har mye forskjellig avfall, så vi anbefaler ikke at du bruker leid hjelp som tar betalt per time. Det vil nok lønne seg å leie en varebil eller tilhenger, og selv kjøre til gjenbrukstasjonen.

  Søppel til salgs

  Det aller beste er imidlertid om du kan tjene på søppelet ditt. Du skal ikke se bort ifra at det er mange der ute som gjerne skulle satt kloa i dine gamle møbler. Noe kan du gi bort (mot at de henter det, så slipper du å kjøre det bort selv), mens andre ting er kanskje noen villige til å betale for?

  Les mer: Gjør gull av gråstein

  Outsourcing

  Det å kjøre ting på søppelfyllingen krever både at du har bil, og rygg til å bære på alt rasket. For deg som ikke har noen av delene er det to hovedalternativer: Hyre inn noen til å kjøre vekk rasket, eventuelt leie en container.

  Da vi sjekket priser på bortkjøring av fem kubikkmeter rask i Oslo-området var det opptil flere av dem vi kontaktet som frarådet oss dette alternativet fordi det er ganske dyrt.

  En container har plass til mye ræl, men ulempen er at du selv må ta deg bryet med å fylle den opp.
  En container har plass til mye ræl, men ulempen er at du selv må ta deg bryet med å fylle den opp. Vis mer


  På den positive siden: Alle vi kontaktet oppga mer eller mindre samme pris, enten vi snakket med dem med de aller største annonsene på Gule Sider, eller ringte et telefonnummer vi fant på en håndskrevet lapp som var stiftet opp på en lyktestolpe. Prislappen er cirka 1.500 kroner for å fjerne fem kubikkmeters rask - pluss avgift på fyllingen.

  Den andre varianten er å leie en container. Har du mer enn fem kubikkmeter vil nok dette lønne seg. Leie av en container koster stort sett mellom 12-1400 kroner, samt ofte en "symbolsk" dagsavgift på cirka 20 kroner. Dette dekker levering og henting av containeren, men ulempen er at du må fylle den opp selv. I tillegg kommer altså avgift på søppelfyllingen.

  NYHET: BigBag fra Sverige. Nå snart også i Oslo. Foto: Elisabeth Dalseg
  NYHET: BigBag fra Sverige. Nå snart også i Oslo. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


  Smart hos söta bror,
  snart i Oslo.

  Da DinSide besøkte Stockholm i vinter, oppdaget vi et smart fenomen i den svenske hovestaden. I stedet for at byen var full av containere, sto det oransje poser med påskriften "Big Bag" utenfor flere bygårder, fulle av murstein, plankebiter og annet rusk og rask. Ideen er at istedetfor å sperre gater og ta opp verdifulle parkeringsplasser, kan en fylle opp disse sekkene som enkelt kan plasseres langs fortauet. Når en er ferdig med jobben, ringer en Big Bag som henter avfallet.

  NYHET! På Big Bags nettsider kan vi lese at de også har tenkt å starte opp i vår hovedstad. Trykk her for å lese mer

  Sekkene fås i flere størrelser, den minste tåler 250 kilo. I tillegg til å betale for sekkene betaler en en avgift per kilo. Har du lite avfall vil dette altså være mye mer lønnsomt enn å leie en hel container, men har du ekstremt mye avfall vil det nok lønne seg å leie en container.