Banken kan hindre deg i å skaffe deg ny bolig

Banker somler med å betale ut depositum.

Banker som somler, kan stikke kjepper i julene for den som ønsker å leie ny bolig, og ikke har frigjorte midler som kan brukes til å opprette ny depositumskonto før den gamle er avsluttet.  Foto: Per Ervland
Banker som somler, kan stikke kjepper i julene for den som ønsker å leie ny bolig, og ikke har frigjorte midler som kan brukes til å opprette ny depositumskonto før den gamle er avsluttet. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Bankene tar parti med utleierne selv om de egentlig skal være nøytrale, sier Stian Bonnevie Arntzen, daglig leder i Juss-Buss til Dagbladet.no

Han forteller til nettavisen at bankene somler unødvendig lenge med å utbetale fra depositumskontoer. Dette kan gjøre det vanskelig for leietakere som ikke har egne oppsparte midler å opprette ny depositumskonto, og slik komme seg videre på leiemarkedet.

Guide for deg som skal leie: Ikke gå i disse fellene

Regler for depositumskonto

Hovedregelen for uttak av depositumskontoer er i utganspunktet slik at både utleier og leietaker må samtykke til utbetaling. Men du kan, som leietaker, ta kontakt med banken og kreve å få beløpet utbetalt etter avsluttet leieforhold. Banken skal da varsle utleier skriftlig, og utleier har fem uker på seg til å reise motkrav om for eksempel skyldig husleie eller trekk i depositum som følge av skader som må utbedres.

Ifølge Arntzen er det her bankene synder - de somler med å varsle utleier.

Motsatt gjelder også at huseier kan kreve å få pengene utbetalt, og banken skal da varsle den som leier. Leietaker har da fem uker på seg, fra mottatt varsel, til å protestere.

Her kan du laste ned gratis husleiekontrakt

Følg opp


Regelen om at utleier eller leietaker kan kreve utbetalinger fra depositumskonto er en av de nye endringene i Husleieloven som trådte i kraft 1. september. Selv om alle banker skal og bør være informert, kan det likevel hende det vil ta litt tid før de får dette i fingrene. Vårt råd til deg er enkelt, men effektfullt: Følg opp banken. Møt opp personlig for å fortelle at du ønsker utbetaling fra depositumskonto, og be om at banken varsler utleier. Be om å få navn og kontaktinformasjon til den du snakker med, og ta kontakt etter et par dager, for å sjekke at banken virkelig har informert utleier.

Les også: Det lønner seg gjerne å mase

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer