Balkong eller hage?

Når vi skal kjøpe ny bolig har balkong og veranda høyere prioritet enn hage og fellesarealer. Private utendørsarealer er likevel viktig, og spesielt kvinner ønsker seg sitt eget uterom. Det er imidlertid ingen billig fornøyelse.

Publisert
Sist oppdatert


Uterom viktig

Nesten 80 prosent av nordmenn på boligjakt ser etter bolig med balkong eller veranda, mens kun 66,9 prosent synes hage eller fellesarealer er viktig, ifølge en undersøkelse utført på oppdrag for nettstedet tinde.no.

Kun drøye ti prosent brydde seg ikke om boligen hadde balkong, mens 16 prosent synes ikke tilgang til hage eller fellesarealer var viktig.

- Funnene i undersøkelsen speiler trenden i byggebransjen. Nye leiligheter bygges nå nesten alltid med balkong. Det er nærliggende å tro at nordmenn verdsetter privatlivet en liten balkong gir høyere enn store fellesarealer eller til og med private hager, sier administrerende direktør Svein Andreassen i Tinde.

Vi er altså vanedyr, ikke trendnisser - slik en kanskje skulle tro med den eksplosive veksten av boligblader, med hagereportasjer og storslagne spådommer om at i år vil vi leve vårt liv for åpen hagescene, ta med stuen ut og nyte litt frisk luft.

Drømmen er et lite uterom om sommeren. <i>Foto: Ikea</i> Foto: IKEA
Drømmen er et lite uterom om sommeren. Foto: Ikea Foto: IKEA Vis mer


Balkong øker boligens verdi

Boliger med balkong eller veranda har generelt høyere prisantydning enn dem med fellesarealer eller hage.

- Vi fører ikke statistikk på balkongpriser direkte, men det har helt klart en verdiøkende effekt på boligen, sier Øyvind Tandberg, direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Dette vil si høyere priser, både for dem som kjøper, og dem som selger.

Det er imidlertid ikke likegyldig hvor balkongen vender. - En solrik balkong som vender ut mot et friområde har selvklart større verdi enn en som vender ut mot en mørk bakgård, sier Tandberg.

Balkong eller hage?

Hva vil du helst ha? (Avsluttet)
Balkong / terrasse(50%) 256
Hage(48%) 250
Fellesarealer / park(2%) 10
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Han anslår "normalprisen" på en godt beliggende balkong til et sted mellom 100- og 150.000 kroner. - Men det er som balkonger, som med alt annet, legger Tandberg til: Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet er det som gjør størst utslag på pris.

Viktigst for kvinner

- Noen forbinder nok hage med en del stell og arbeid, og foretrekker derfor en balkong eller veranda som trenger langt mindre vedlikehold og ikke krever at du bruker fritiden til å ordne i hagen, sier Andreassen.

Det er kanskje ikke rart da, at det er kvinnene som aller helst vil ha balkong? 82,2 prosent av de spurte kvinnene ville ha balkong eller veranda, mot 65,9 prosent av mennene.
- Kvinner drømmer om pauser fra hverdagen der de kan slappe av i badekaret eller på et privat sted, for eksempel på en balkong. Menn foretekker på sin side ofte å koble av med å gjøre noe aktivt. Derfor er heller ikke drømmen om en egen balkong like viktig for dem som for kvinner, sier Trendforsker og sosialantropolog Gunn Helen Øye ved Prognosesenteret.

Du trenger ikke mange kvadratmeterne for å skape et hyggelig uterom. Men kvadratmeterprisen utendørs er langt høyere enn innendørs! <i>Foto: Ikea</i> Foto: IKEA
Du trenger ikke mange kvadratmeterne for å skape et hyggelig uterom. Men kvadratmeterprisen utendørs er langt høyere enn innendørs! Foto: Ikea Foto: IKEA Vis mer


Kilde: Pressekontoret

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer