BAKTERIER I KJØLESKAP: Vasker du for sjelden, kan det gi god grobunn for bakterier i kjøleskapet ditt. Foto: Linn M. Rognø
BAKTERIER I KJØLESKAP: Vasker du for sjelden, kan det gi god grobunn for bakterier i kjøleskapet ditt. Foto: Linn M. RognøVis mer

Bakterier i kjøleskap

Bakterien koser seg i kjøleskap over fire grader

Sannsynligvis vasker du kjøleskapet altfor sjelden.

Har du tenkt på hvor ofte du egentlig vasker kjøleskapet hjemme?

Sannsynligvis er ikke dette noe du gjør så regelmessig sammenlignet med resten av husvasken. Men det burde du:

- Kjøleskapet er en bakteriebombe, så det beste er å fjerne skitt med en gang det blir søl i kjøleskapet. Men helst bør du vaske det innvendig en gang i måneden uansett, sier Issiakou Dantani ved Renholdshuset AS.

For hvis du trodde at bakterier kun trives i romtemperatur, kan bakterieforsker og professor Yngvild Wasteson avkrefte dette.

Formerer seg over fire grader

- Bakterier som kan vokse og formere seg ved kjøleskapstemperaturer og samtidig forårsake sykdom hos mennesker, kan formere seg over et stort temperaturspenn – fra fire grader til 37 grader, sier professoren ved Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Ifølge Wasteson kan det i kjøleskap lett danne seg biofilm i kriker og kroker i vegger, og i biofilm er bakterier generelt mer beskyttet og overlever bedre.

- Den sykdomsframkallende bakterien vi er mest på vakt overfor er Listeria monocytogenes, sier professoren.

Listeriabakterier finnes i alle matvaregrupper, men sannsynligheten for at gravide og andre utsatte grupper som barn og eldre, får i seg så mye av bakterien fra mat at de kan bli syke, varierer for ulike matvarer. Effekt av tiltak som reduserer sannsynligheten, varierer også, ifølge Vitenskapskomiteen for mat og miljø.

Overlever i kjøleskap

- Andre sykdomsframkallende bakterier som ikke vokser ved kjøleskapstemperatur kan likevel overleve i kjøleskapet. Generelt sett er det slik at høy varme dreper bakterier, mens kulde konserverer dem, sier Wasteson videre.

Hvis det blir mye bakterievekst i kjøleskapet kan det gå ut over kvaliteten og holdbarheten på matvarene ved at det blir oppvekst av kvalitetsforringende bakterier.

- Men er det ikke farlige bakterier i maten i utgangspunktet, oppstår de ikke av seg selv, forklarer professoren videre.

God vask av kjøleskap

Før du går i gang med selve rengjøringen av kjøleskapet, må du selvsagt rydde ut alt.

VASK KJØLESKAPET: En kjøkkenspray og mikrofiberklut er nok for å rengjøre kjøleskapet en gang i måneden. Vasker du mer sjelden, bør du bruke zalo og varmt vann, på størknet søl bør du bruke ublandet klorin. Foto: Linn Merete Rognø.
VASK KJØLESKAPET: En kjøkkenspray og mikrofiberklut er nok for å rengjøre kjøleskapet en gang i måneden. Vasker du mer sjelden, bør du bruke zalo og varmt vann, på størknet søl bør du bruke ublandet klorin. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

- Tøm plater og grønnsaksskuffer, deretter sorterer du maten for å sjekke hva som har gått ut på dato, og om noen grønnsaker uten emballasje er forringet. Så kan du legge maten i en kjølebag eller boks, tipser rengjøringsekspert Issiakou Dantani.

Du behøver ikke så mye utstyr for å gi kjøleskapet en grundig nedvask en gang i måneden. Det holder med en kjøkkenspray og mikrofiberklut.

Dantani forklarer:

  • Spray vegger og plater med kjøkkensprayen og vask over med den rene mikrofiberkluten.
  • Så tørker du over en gang til med en tørr mikrofiberklut før du setter maten inn igjen.
  • Er ikke kjøleskapet vasket på lang tid, må du gå litt grundigere til verks:
  • Varmt vann og Zalo fungerer bra å bruke.
  • Har noe råtnet og satt seg i veggene, er det lurt å spraye på ublandet klorin før du vasker over igjen.