Jo høyere bæreevne dunet har, desto bedre kvalitet og varme. Foto: Colourbox.com
Jo høyere bæreevne dunet har, desto bedre kvalitet og varme. Foto: Colourbox.com Vis mer

Bæreevnen på dun har mye å si

Jo høyere bæreevne, desto bedre egenskaper.

Publisert
Sist oppdatert

En god hodepute er viktig for nattesøvnen, enten den er i fjær eller dun. Det som avgjør om en dyne eller pute er god, oppsummeres ofte i uttrykket bæreevne, som klargjøres ved ulike tallkoder. Og utgangspunktet er enkelt: Jo høyere tall, jo bedre.

Klumpete og flat pute? Da bør du bytte den

Mål for kvalitet av dun og fjær

Bæreevnen er det viktigste målet for kvalitet av dun og fjær. Du finner ut hvor lang levetid du kan forvente av puten og dynen din, og hvor sterke dunene og fjærene er. Bæreevnen sier også noe om dunets evne til å holde på varmen.

Det er ikke bare madrassen som er avgjørende for hvor godt du sover. En god pute gir riktig støtte til nakke og hode.  Foto: Alloverpress
Det er ikke bare madrassen som er avgjørende for hvor godt du sover. En god pute gir riktig støtte til nakke og hode. Foto: Alloverpress Vis mer


Jo høyere bæreevne, jo høyere isoleringsevne – og desto mer luft kan dynen inneholde. Dette forklarer også hvorfor en dyr dyne ofte er veldig lett - det er altså ingen sammenheng mellom tung dyne og god kvalitet. Snarere tvert imot.

Grunnen til at en dyne med høy bæreevne isolerer så godt, er at dunet ikke synker sammen. Luften mellom fjær og dun vil varmes opp av deg - og holder på den måten kulden ute. Er bæreevnen lav betyr det at kvaliteten på dunet er dårligere, at det er flere fjær enn dun i dynen og at den isolerer dårlig. Evnen til å bevare en høy bæreevne i mange år er forskjellen mellom gode og dårlige råvarer.

Lenge siden du vasket puten din? Da bør du gjøre det nå

Dette skal du se etter

Først og fremst: Bæreevnen indikeres på en skala fra 1 til 14. Rent praktisk måles det hvor godt dunblandingen som er i den aktuelle puten eller dynen klarer å bære en gitt vekt i en sylinder. Og du skal se etter høy bæreevne, jo høyere tall, jo bedre. Jo finere dunblanding, desto høyere er evnen til å bære vekten.

Du bør ikke velge en pute eller dyne med lavere bæreevne enn 7. De mest utbredte dundyner og puter på det skandinaviske markedet er fylt med dun som har en bæreevne på 8-10.

En av fire har aldri vasket dynen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer