Det er ikke for sent <i>per se</i>, fryseren virker fortsatt, men en avriming er absolutt på overtid hjemme hos oss. Foto: ELISABETH DALSEG
Det er ikke for sent per se, fryseren virker fortsatt, men en avriming er absolutt på overtid hjemme hos oss. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer

Avrime fryseren?

Benytt sjansen nå som du bruke hage eller veranda som mellomlagring.

Publisert
Sist oppdatert

Å avrime fryseren er kanskje kjedelig, men det er viktig. Grunnen er enkel: Jo mer rim som samler seg på fryserens kjøleelement, jo mindre effektivt blir det.

– Kompressoren vil gå oftere og oftere - til slutt hele tiden. Og det ender opp med at du bruker mer strøm, og at maten blir ødelagt fordi det ikke blir kaldt nok, sier Stian Normann-Arvesen i Miele i DinSide.

Og i ytterste konsekvens, risikerer du at fryseren blir ødelagt.

Men hvordan gjør du det? Det er såre enkelt, men et par feller bør du likevel styre unna. Her er oppskriften.

Smart frysertriks: Flatpakk frysevarene

Slik gjør du

Avriming av frysere er en utdøende sport, skal vi tro Normann-Andersen i Miele. 95 prosent av kjøleskapene de selger har No Frost-funksjon. Foto: PER ERVLAND
Avriming av frysere er en utdøende sport, skal vi tro Normann-Andersen i Miele. 95 prosent av kjøleskapene de selger har No Frost-funksjon. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Det aller første du bør gjøre når du skal avrime kjøleskapet, er å sørge for at maten ikke blir dårlig mens du avrimer. Med mindre du benytter deg av sjansen til å spise deg ut av fryseren, før du avrimer, for å spe på et slunkent januarbudsjett.

– Det lønner seg jo å gjøre dette i den kalde årstiden med mange minusgrader ute slik at man kan oppbevare maten i et så kaldt miljø som mulig mens man tiner av, sier Terje Eriksen i Electrolux til DinSide.

Er det ikke kaldt nok der du bor, har Normann-Andersen i Miele et smart råd: Pakk inn matvarene i avispapir - og gjerne også en dyne, om du tror det vil ta lang tid - og sett dem i det kaldeste rommet i boligen, eventuelt ut om dette er praktisk mulig.

Så trekker du ut kontakten, og åpner døren til skapet.

Har fryseren din en knapp med tre stjerner på? Trykk inn denne noen timer før du avrimer, så blir matvarene ekstra kalde, og holder seg lenger.Normann-Arvesen, Miele


– Husk å trekke ut dryppnesen i bunnen av skapet og sett en stor beholder for å fange opp tinevannet, sier Eriksen.

Vi anbefaler i tillegg at du har noen gode gulvkluter eller store håndklær tilgjengelig for å tørke opp søl så fort som mulig.

Går det for sakte, kan du gjerne benytte deg av klassiske tinetriks. De funker.

– Om man ikke har tid til å vente på at romtemperaturen skal tine skapet kan men hjelpe til ved sett inn varmt vann i en kasserolle på en hylle, sier Eriksen.

Benytter du deg av varmtvann-trikset bør du ta ut alle løse deler, sette skålen eller kasserollen i bunnen, og lukke døren. Da får du størst effekt av varmtvannet.

Vanskelig å få opp døren til fryseren? Her er årsaken

Uenighet om hårfønertrikset

Hjelp av hårføner? Produsentene er uenige om hvorvidt dette er til skade eller gagn. Foto: Colourbox.com
Hjelp av hårføner? Produsentene er uenige om hvorvidt dette er til skade eller gagn. Foto: Colourbox.com Vis mer


Representanter for både Electrolux og Miele sier du gjerne kan bruke en hårføner for å få fortgang i tineprosessen. Dette advarer imidlertid hvitevareprodusenten Gorenje mot.

– Nei, du skal ikke ty til hårføneren for å fremskynde prosessen. Varmen kan skade kjøleelementene, skriver Gorenje på sine nettsider.

Om det vil være skadelig eller ikke kommer muligens an på hvilket kjøleskap du har - eller hvor effektiv hårføneren din er - så du får nesten vurdere selv om du vil ta denne risken.

Det er imidlertid to ting alle er enige om at du ikke bør gjøre.

Fellene du bør unngå

Dumper i energiklassen

Frysere som ikke er avrimet, bruker mye strøm på å vedlikeholde den store mengden is. Altså kan en fryser med energiklasse A reelt opptre som energiklasse B eller C hvis den ikke er optimalt avrimet. En avrimingsfri fryser forblir i energiklasse A – år etter år etter år, ifølge hvitevareprodusenten Gorenje.


Det er kanskje innlysende, men vi sier det likevel. Det er to ting du bør styre unna, når fryseren skal avrimes.

– Det er viktig at man ikke bruker skarpe gjenstander og hugger. Da kan man få skader på kjølelelementet, og man risikerer å ødelegge fryseren, sier Normann-Arvesen.

I tillegg bør du styre unna kjemikalier.

– Låsespray, frostveske et cetera - kan reagere med materialene fryseren er laget av, og vi vet ikke nok om hva resultatet vil bli, sier Normann-Arvesen.

I tillegg kan det avgi gasser, som i verste fall kan påvirke maten når du legger den tilbake.

TREND: Nå vil vi ha store kjøleskap

Gi fryseren en god vask

Selv om du bør styre unna kjemikalier, bør du benytte anledningen til å vaske kjøleskapet godt, slik at du unngår bakterievekst.

Hvitevareprodusenten Whirlpool har følgende råd på sine nettsider for vask av kjøleskap og fryser: Bruk en ren svamp eller myk klut, mildt vaskemiddel og varmt vann. Ikke bruk slipemidler eller sterke vaskemidler som vinduspray, skuremidler, brannfarlige væsker, rengjøringsvoks, konsentrerte vaskemidler, bleke- eller vaskemidler som inneholder petroleumsprodukter på plastdeler innvendig, dørlistene eller pakningene. Ikke bruk kjøkkenpapir, grytesvamper eller andre grove rengjøringsgjenstander.

Er du tilhenger av kjerringråd, og å bruke vaskemidler du finner i matskapet, kan du prøve å vaske veggene med natron og vann (2 ts til 1 liter vann) for å fjerne vond lukt.

– Sørg for å tørke skapet skikkelig innvendig før det startes igjen, formaner Eriksen.

Du bør også vente til fryseren har fått lav nok temperatur, før du setter inn matvarene igjen.

Sjekklisten når du skal kjøpe kjøleskap

Hvor ofte bør du avrime?

Er det ikke rim på elementet, trenger du ikke å avrime. Men du bør likevel sørge for å få vasket fryseren en gang iblant.  Foto: Panthermedia
Er det ikke rim på elementet, trenger du ikke å avrime. Men du bør likevel sørge for å få vasket fryseren en gang iblant. Foto: Panthermedia Vis mer


Hvor ofte du bør avrime fryseren din, avhenger av hvilket skap du har, og hvor mye du bruker den - det vil si hvor mye døren er åpen.

– Hver gang du åpner døren vil fuktighet i luften kondensere og bli til rim på fryseelementet, forklarer Normann-Arvesen.

Anbefalingen er at du bør avrime om det danner seg mer enn fem millimeter rim på elementet.

Må du avrime ofte, kan det hende pakningen rundt døren på fryseren din har fått en skade. Hvitevareprodusenten Whirlpool har et smart triks for å sjekke om dette er tilfelle: Legg et papirstykke mellom pakningen og fryseren, der du tror det eventuelt kan være utslitt. Er alt greit, skal det ikke være mulig å få dratt ut papirarket.

Avriming - en utdøende sport

Ifølge Normann-Andersen vil det gå raskere å avrime en fryser om du er flink til å gjøre det hyppig. Men det er jo ikke akkurat det festligste du kan bruke tiden din på - så det er kanskje derfor så mange velger No Frost-kjøleskap.

– Cirka 95 prosent av skapene vi selger har automatisk avriming.

Dette bekreftes av representanter for både Electrolux og Gorenje.

Frysere med automatisk avriming har gjerne ulike navn hos ulike produsenter, som No Frost eller FrostFree. Disse har kontinuerlig avriming. Hos Electrolux går de på sensorer som føler seg frem til når fryseren bør tines av. Hos Miele skjer avrimingen automatisk hver 12. time. Da skrus kjøleelementet av, og et varmeelement slår inn, for å få bort rimlaget på kjøleelementet.

– Grunnen til dette er for at maten skal ha en så jevnt temperatur som mulig. Gjør man det hver 12. time, så vil det ikke rekke å danne seg mye rim, slik at oppvarmingstiden blir kortere, og maten vil oppleve mye mindre temperaturforskjell, sier Normann-Andersen.

Er du blant dem som er så heldig å ha et NoFrost-skap slipper du imidlertid ikke helt unna fryseren. For selv om det ikke må avrimes, må det vaskes!

– Utfordringen med disse skapene er at forbruker sjeldent eller aldri vasker skapene da dette vanligvis gjøres i forbindelse med avtining. Men også disse skapene skal rengjøres for å unngå lukt og bakterievekst, påpeker Eriksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer