Tre-i-en-kniv fra Oxo.  Foto: Elisabeth Dalseg
Tre-i-en-kniv fra Oxo. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Avokadokniv fra Oxo

Smart til en av de farligste fruktene.

Publisert
Sist oppdatert

Ifølge nrk.no får legevakten i Oslo inn minst en avokado-relatert skade i uken.

Og det skyldes ikke at avokadoen er giftig eller at den biter: Problemet er at mange skader hånden når de prøver å fjerne steinen, eller skive den opp.

Årsakene er flere: Avakadoen inneholder mye fett og kan fort bli litt sleip å holde i, slik at det er lett å glippe taket. I tillegg overvurderer nok mange egne evner på kjøkkenet, og når du skal imponere med å kakke den sylskarpe kjøkkenkniven i steinen for å vri den ut, kan det fort gå galt. For selv om skallet er tykt og godt er det lett å skjære igjennom og kutte seg, om du holder avokadoen i hånden når du skiver den.

Tips til smart og trygg knivbruk

Og det er altså dette Oxos avokadokniv skal hindre:

Plastikkniven på den ene siden er akkurat lang nok til å skjære igjennom inn til steinen. Fordypningen i midten, med tre spiler i jern, slår du ned mot steinen, og vrir den enkelt ut. Og om du ønsker å servere avokadoen i skiver, bruker du den andre enden. Så langt så bra altså.


Men trenger du den?

– Du blir ikke en bedre kokk av å ha kjøkkenet fylt av dyrt utstyr, har Helle Øder Valebrokk, Norges beste amatørkokk, tidligere sagt til DinSide.

Og vi er tilbøyelig til å være enig. Selv fikk vi avokadokniven til jul, og må innrømme at vi i utgangspunktet lurte på om den kom til å ende som skapfyll. Vi har likevel endt opp med å bruke den mye.

Alternativet er selvsagt å bruke det utstyret du allerede har, samtidig som du tar noen enkle grep:

For det første anbefaler vi å holde avakadoen ned mot skjærebrettet når du skal skjære rundt. Vri av rundt steinen som vanlig, men i stedet for å bruke den skarpeste kniven i skuffen når du skal ta den ut, kan du finne en skje og spa den ut.

Om du ønsker å skive eller rute avokadoen mens den fortsatt er i skallet, anbefaler vi å ty til en kniv fra bestikkskuffen i stedet for en kjøkkenkniv. Hold avokadoen i håndflaten for å holde den stødig, og dra gjennom med kniven. Er den veldig myk kan du også snu kniven slik at du ikke kutter med eggen men at du snur den rundt, og kutter med baksiden av eggen.

Se også: Smart triks for å holde skjærefjelen stødig

Pass på knivene dine

Når det kommer til kuttskader er det også, tro det eller ei, en fordel om kniven er skikkelig skarp - rett og slett fordi da gror det mye lettere. Hvordan du bør slipe kniven, kommer litt an på hvilken egg den har. Den klassiske vestlige knivseggen har en relativt liten slipeflate, mens asiatiske kniver tradisjonelt har en mye større slipeflate, noe som gjør at man får en langt skarpere egg.

Dette er ikke spesielt lett å få til med et lite rundt jern, men har du en asiatisk slipt kniv, kan det være verdt å fortsette.

Mino Tsuchida fra den japanske knivprodusenten Global har tidligere vist oss hvordan du får den asiatiske eggen: Slik blir billigknivene like gode som proffenes.

Ruster den "rustfrie" kniven? Det kan skje om du glemmer å tørke av den før du legger den i skuffen. Heldigvis er det ikke ubotelig skade: Vi har testet rustfjerning på kjøkkenkniv

Se også hvorfor noen får rustflekker på bestikket i vaskemaskinen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer