<strong><b>LITEN EFFEKT:</strong></B> Skyllemiddel og tøymykner har lite å si. Det er både den svenske og norske vaske-eksperten enige om.  Foto: NTB SCANPIX
LITEN EFFEKT: Skyllemiddel og tøymykner har lite å si. Det er både den svenske og norske vaske-eksperten enige om. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Avliver myter om klesvask

Men norsk forsker er ikke enig.

Publisert
Sist oppdatert

Det er like mange meninger om klesvask som det er folk som har på seg klær, kan det virke som. For hva er egentlig riktig måte å vaske på?

Og hvorfor får de svinedyre designerskjortene du kjøper i herreekviperingen på Oslos beste vestkant frynser på kragen etter bare to-tre vask, mens Dressmann-skjortene synes å holde i evighet?

LES OGSÅ: Vi har testet luftavfukter!

Og er det riktig at jeans aldri skal vaskes, slik motekongen Tommy Hilfiger påstår?

<b>ØDELEGGENDE?</B> Ja, mener den svenske forskeren. Ikke om du bruker den riktig, mener hans norske kollega om tørketrommelen. Foto: NTB Scanpix
ØDELEGGENDE? Ja, mener den svenske forskeren. Ikke om du bruker den riktig, mener hans norske kollega om tørketrommelen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mats Johansson er lærer og forsker ved tekstilhøyskolen i Borås, Sverige.

Til Metro.se sier han at folk vasker unødig ofte og unødvendig varmt.

TEST DEG SELV: Har du det som trengs for å få vasken hvit?

- Unødig varmt, og altfor ofte

- Begge deler sliter på plaggene og gjør at de beholder form og farge kortere, sier han.

Johansson mener at flere myter har festet seg blant folket når det gjelder klesvask, og disse vil han nå gjerne avlive:

Myte nr 1: Vask på 60 grader når du vil ha det ekstra rent. Det tar knekken på bakteriene

Dette stemmer ikke, mener Johansson. Bakterier tar kvelden først ved 70 grader, og det er derfor sykehus og andre steder der det er tvingende nødvendig å ha et mest mulig bakteriefritt miljø, vasker på temperaturer opp mot 100 grader.

I vanlige husholdninger holder det med 30-40 grader. Det blir ikke renere ved 60, er Johanssons dom.

Dropp klesvasken: Ikke helsefarlig å bruke skitne klær

- Husk riktig pulver

Myte nr 2: Det er det samme om du bruker vaskepulver/flytende vaskemiddel for hvitt tøy eller farget tøy

Nei, her har faktisk vaskemiddelprodusentene et poeng, mener eksperten. Selv bruker han tre ulike vaskemidler, alt etter hvilke oppgaver som skal løses: Flekkfjerning, hvitvask og kulørt.

- Du behøver ikke være vaske-nerd for å merke forskjell, sier han.

Tidkrevende: Så mange år av livet ditt tar klesvasken

- Nei, det andre er ikke like bra

Myte nr 3: Du må bruke det vaskemiddelet vaskemaskinprodusenten anbefaler

Heller ikke her er det snakk om utilbørlig reklame. Johansson mener at mange maskiner er tilpasset og justert i forhold til et bestemt vaskemiddel, og dermed fungerer best med dette.

Gå med jeans i månedsvis?

<strong><B>JEANS:</strong></B> Bare vask dem, mener den svenske eksperten. Diskutabelt, mener den norske forskeren. Foto: NTB SCANPIX
JEANS: Bare vask dem, mener den svenske eksperten. Diskutabelt, mener den norske forskeren. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Myte nr 4: Jeans skal ikke vaskes

Joda, mener vår svenske ekspert. Jeans falmer uansett om de vaskes eller ikke. Dette på grunn av at fargemiddelet uansett er forgjengelig. Vaskingen har lite å si verken på farge eller slitasje om du bruker lav temperatur (f.eks. 30 grader) og husker å vrenge dem før vask.

LES OGSÅ: Lover vask av flere farger sammen

En annen sak er at jeans i dag ikke er det samme som jeans for noen år tilbake. De har blitt mindre holdbare, konstaterer Johansson.

- To tredeler av holdbarheten er borte allerede når de legges i hylla, sier han.

- Skyllemiddel har ingen hensikt

Myte nr 5: Skyllemiddel får klærne til å vare lenger

Dette stemmer ikke, skal vi tro Johansson. Selv bruker han aldri skyllemiddel, og har gjennom sin forskning ikke kunnet påvise noen effekt av det.

<strong><B>HVILE:</strong></b> Ikke strekk ut sports-bhen når den er våt. Og skyll den heller enn å vaske den i maskin. Foto: NIKE
HVILE: Ikke strekk ut sports-bhen når den er våt. Og skyll den heller enn å vaske den i maskin. Foto: NIKE Vis mer

Myte nr 6: Sportstøy bør vaskes etter hver treningsøkt

Feil, mener forskeren. Bare vri det opp, slik at bakteriene ikke trenger inn i tekstilene. Det er også viktig å henge slikt tøy til tørk i «hvilestilling», altså ikke utstrukket.

LES OGSÅ: Kan du vaske på 15 grader?

- Tørketrommel? Fy!

Myte nr 7: Tørketrommel ødelegger klærne

Helt sant. Alt loet du må støvsuge vekk etter hver omgang i tørketrommelen er faktisk deler av klærne dine. Derfor er det bedre å bruke en luftavfukter. Det kan til og med være raskere og mer effektivt enn den tradisjonelle tørketrommelen, mener Johansson.

Tørke ute om sommeren? Ingen god idé, mener forskeren. Årsaken er at UV-lys er skadelig for enkelte typer tekstiler.

Men hva sier norsk ekspertise?

<strong><b>UENIG:</strong></B> Forsker Kirsi Laitala hos SIFO bifaller ikke alle vaskerådene til sin svenske kollega Mats Johansson. Foto: SIFO
UENIG: Forsker Kirsi Laitala hos SIFO bifaller ikke alle vaskerådene til sin svenske kollega Mats Johansson. Foto: SIFO Vis mer

Når en svensk ekspert påstår noe, er det bare rett og rimelig å hente fram norsk ekspertise. Kirsi Laitala har mastergrad i tekstil, klær og fiber og jobber som forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

LES OGSÅ: Burde du droppe vaskeballen?

Laitala er for eksempel ikke enig i at klær blir like rene ved lave som ved høye temperaturer når man ikke vasker nær kokepunktet.

- Dette høres rart ut. Men her har vaskemidlene mye å si. De som inneholder mye blekemidler, vasker renere. Men så må vi huske på at rent og bakteriefritt ikke er det samme. Det finnes bakterier som er gunstige for oss, og som vi verken trenger eller ønsker å drepe.

- Ingen bestemte typer eller merker

Hun stiller seg også undrende til at enkelte vaskemaskiner skulle fungere bedre med vaskemiddelet som produsenten anbefaler.

LES OGSÅ: Penger å spare på skittentøyet

- Med de fleste maskiner er det best å bruke flytende vaskemiddel på kortprogrammene. Men ut over det har jeg aldri hørt at bestemte typer eller merker skulle fungere bedre enn andre med visse maskinmerker.

Om jeans skal vaskes eller ikke?

- Dette er svært diskutabelt. Det er gjort forskning som viser at bakteriefloraen i jeans ikke øker selv etter flere måneders bruk. Når det gjelder holdbarhet er dette sterkt varierende etter kvalitet, produksjonsmetode og fargemiddel. Så noe generelt kan vi ikke si her.

Neida, den ødelegger ikke klærne

Tørketrommelen er bedre enn det bokstavelig talt frynsete ryktet Johansson gir den, mener Laitala.

- Det er ingenting som tyder på at klærne holder kortere selv om deler av tekstilene ligger igjen. Det man kan påvise er derimot at klær ofte krymper etter behandling i tørketrommel. Men da holder de seg jo lengre, siden tekstilene trekker seg sammen. Farger og trykk har vanligvis ikke godt av tørketrommel, men det handler jo også om utseende og ikke holdbarhet. Men det er viktig å tørke riktig og ikke for lenge, også for miljøets del.

Eller du kan lese vår guide: Slik vasker du klærne riktig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer