Automatisk vanning bør ikke brukes overalt

Automatiske vanningssystemer gjør hagen lettstelt, men pass på hvor du bruker det.

<strong>FERIEVANNING:</strong> Det er ikke overalt du bør bruke automatiske vanningssystemer, i alle fall ikke dersom du vil være dekket av forsikringen om noe skulle inntreffe. Foto: REPINA VALERIYA/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
FERIEVANNING: Det er ikke overalt du bør bruke automatiske vanningssystemer, i alle fall ikke dersom du vil være dekket av forsikringen om noe skulle inntreffe. Foto: REPINA VALERIYA/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange ønsker seg en lettstelt hage. Det finnes mange smarte hjelpemidler som kan gjøre hagen mer lettstelt, blant annet vanningssensorer og plantekasser. Det er også mye du kan gjøre i planleggingen av bed og busker, for å legge til rette for at hagen skal bli lettstelt.

Men du kommer ikke utenom vanning, og der kommer det stadig nye automatiske vanningssystemer som hjelper deg med dette.

De kobles på vannutkasteren, og så kan du programmere når det skal vannes i hagen - uten å behøve å engang ta i vannslangen selv.

LES OGSÅ: Svenskene stopper salg av robotgressklippere

Slik virker det

De automatiske vanningssystemene fungerer slik at du kobler en styringsenhet til vannutkasteren. Når du så skrur vannkrana på, er det styringsenheten som bestemmer når den skal slippe vann igjennom.

Pål Nystrøm i Husqvarna og Gardena Norge, sier til Dinside at stadig flere vil ha det enkelt og kunne reise fra hagen uten å bekymre seg for vanning.

Han uttaler at det ikke er noen fare ved å reise fra huset med vannet på og et automatisk vanningssystem tilkoblet.

Det er mange som selger automatiske vanningssystemer og -timere, og du kan få dem i alle prisklasser og fra mange produsenter, blant annet Hozelock, Kärcher, Gardena og flere.

AUTOMATISK VANNINGSSYSTEM: Det finnes mange automatiske vanningssystemer, fra enkle timere til mer avanserte styringsenheter. De kobles på slik, på vannutkasteren i hagen, og så kan programmere faste vanningstider. Foto: STEFANO CAROCCI PH/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
AUTOMATISK VANNINGSSYSTEM: Det finnes mange automatiske vanningssystemer, fra enkle timere til mer avanserte styringsenheter. De kobles på slik, på vannutkasteren i hagen, og så kan programmere faste vanningstider. Foto: STEFANO CAROCCI PH/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis merMen hva hvis ... ?

Det mange kan spørre seg om, er hvorvidt det er trygt å reise på ferie med vannkrana på.

For mange går det nok en automatikk i å tenke at det kan man vel ikke gjøre. Hva hvis det skulle skje noe, som at det blir en lekkasje:

Hvordan stiller dette seg med tanke på forsikringen? Har man da opptrådt uaktsomt, ved å reise bort med vannet på?

Ifølge forsikringsselskapene Dinside har snakket med, er det ikke automatisk greit.

Og det er absolutt ikke overalt du bør montere en slik vannings-løsning og reise fra det med vannet på.

- Kan ikke være sikker

- IKKE UTEN VIDERE: Du kan ikke uten videre reise på ferie i ukesvis med vannet på, selv om det er tilkoblet et vanningssystem, sier Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring. Foto: IF/EUROPEISKE
- IKKE UTEN VIDERE: Du kan ikke uten videre reise på ferie i ukesvis med vannet på, selv om det er tilkoblet et vanningssystem, sier Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring. Foto: IF/EUROPEISKE Vis mer


Gjensidige, Tryg og If forsikring understreker overfor Dinside at ettersom det er snakk om en utvendig vannkran så er det mindre fare for at det skal skje noen skade på boligen.

Det er likevel ikke nødvendigvis greit å reise fra boligen med vannet på.

- Det er ikke uten videre greit, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, til Dinside.

- Huset bør ikke forlates i lengre perioder med hovedkran åpen. Dette kan ha konsekvenser for forsikringen, og også være i strid med kommunale vanningsregler, sier hun.

Dette bekrefter også Bjarne Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige, overfor Dinside.

KAN IKKE VÆRE SIKKER: Man kan aldri være sikker på at et ubevoktet trykksatt rør ikke skal begynne å lekke, sier Bjarne Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige. Foto: GJENSIDIGE
KAN IKKE VÆRE SIKKER: Man kan aldri være sikker på at et ubevoktet trykksatt rør ikke skal begynne å lekke, sier Bjarne Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige. Foto: GJENSIDIGE Vis mer


Man kan aldri være sikker på at et ubevoktet trykksatt rør ikke skal begynne å lekke, dette gjelder alt av rør i og utenfor huset. Hvorvidt det er greit at vannet står på hele sommeren hvis man er bortreist kommer an på sikkerhetsforskriftene forsikringsselskapet ditt har nedskrevet i vilkårene, sier Bjarne Rysstad, informasjonssjef Gjensidige

Du kan sjekke hvilke krav forsikringsselskapet ditt stiller til forebygging av skader, i sikkerhetsforskriftene. De fleste har et krav om stenging av hovedstoppekran i primærbolig på fravær mer enn tre uker, mens det på fritidsbolig kreves allerede ved tre dagers fravær.

- VERRE DERSOM DET SKULLE BLI LEKKASJE PÅ HYTTA: På hytta skal du ifølge forsikringen stenge vannet ved fravær over tre dager. Det betyr at en eventuell skade på grunn av en lekkasje vil kunne medføre helt eller delvis avkortning av forsikringsutbetalingen, ifølge forsikringsselskap Dinside har snakket med. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
- VERRE DERSOM DET SKULLE BLI LEKKASJE PÅ HYTTA: På hytta skal du ifølge forsikringen stenge vannet ved fravær over tre dager. Det betyr at en eventuell skade på grunn av en lekkasje vil kunne medføre helt eller delvis avkortning av forsikringsutbetalingen, ifølge forsikringsselskap Dinside har snakket med. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis merKan føre til avkortning

Dersom det skulle oppstå lekkasjer og skader på grunn av at du har latt vannet stå på i forbindelse med et vanningssystem, kan dette medføre avkortning i forsikringsutbetalingen.

- Brudd på regelen kan medføre at erstatningsutbetalingen etter skader kan bli redusert eller faller helt bort, sier Vennesland til Dinside.

- Gjensidige har i sine krav til forebygging at vannet skal skrus av på fritidsboliger ved fravær i mer enn tre døgn, dette gjelder også bygninger som ikke er fast bebodd. Brytes sikkerhetsforskriftene kan man risikere helt eller delvis avkortning. Det er ikke det samme kravet for avstengning av vann fra sin egen bolig, men det er absolutt å anbefale hvis man blir borte i lengre tid, sier Rysstad.

Reiser du fra hytta uten å stenge vannet, men med et vanningssystem påkoblet, kan du risikere at du ikke får erstatning dersom det skulle oppstå en skade.

- Brudd på sikkerhetsforskriftene eller det som anses som grov uaktsomhet vil kunne føre til helt eller delvis avkortning. For eksempel: Man har et slik vanningsanlegg på hytta, vannet i hytta står på for at dette skal fungere mens man er borte og det blir en skade, sier Rysstad til Dinside.

Han bekrefter at det derfor er verre å ha et automatisk vanningsanlegg på hytta, enn hjemme.

- Gjensidige har strengere sikkerhetsforskrifter mot å ha vannet påskrudd på hytta enn for sin egen bolig. Derfor er det verre, i forsikringsøyemed, at man har et slikt anlegg på hytta mens man er bortreist, dersom det krever at vannet på hytta er påskrudd, sier han, og sier at et rørbrudd på en hytte som får utvikle seg fra siste besøk i påsken til første besøk i jula kan i verste fall gjøre hytta totalskadd.

- Ikke uansvarlig

SENSORSYSTEMER ER BRA: Arvid Steen, pressekontakt i Tryg, sier til Dinside at de mottar få, eller ingen skader årlig hvor slike systemer er skyld i en vannskade. - Så vann i vei med god samvittighet, og kos deg på ferie! oppfordrer han. Foto: TRYG
SENSORSYSTEMER ER BRA: Arvid Steen, pressekontakt i Tryg, sier til Dinside at de mottar få, eller ingen skader årlig hvor slike systemer er skyld i en vannskade. - Så vann i vei med god samvittighet, og kos deg på ferie! oppfordrer han. Foto: TRYG Vis mer


Steen, pressekontakt i Tryg, uttaler til Dinside at sensorbaserte systemer i utgangspunktet er en god ting, også automatiske vanningssystemer.

- Om du ikke kan alliere deg med en nabo som kan vanne planen din litt, så er det ikke noe fare å la spreder med sensor stå på i to-tre uker. Om sprederen er satt opp slik at det ikke kommer vann på hus, vinduer så skal dette være uproblematisk, uttaler Steen.

Han sier at eventuelle sprederskader på huset ikke er å regne som en uansvarlig handling dersom du har satt den opp slik at det ikke kommer vann på huset, men anbefaler at du får får noen til å sjekke om systemet fungerer som det skal i løpet av den perioden du er bortreist dersom du skal være borte en stund.

- Når det er sagt, så anbefaler alle forsikringsselskaper å skru av hovedstoppekranen om man skal på ferie ut over 14 dager. Få gjør dette, og det er nok helst om vinteren skader på rør oppstår, sier han.

KOBLE SAMMEN TIL STØRRE SYSTEM: Det finnes mange muligheter til å koble sammen til et større vanningssystem for å rekke over store deler av hagen. Det finnes systemer som kan graves ned og som kan ligge oppå bakken. Foto: DEYMOS HR/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
KOBLE SAMMEN TIL STØRRE SYSTEM: Det finnes mange muligheter til å koble sammen til et større vanningssystem for å rekke over store deler av hagen. Det finnes systemer som kan graves ned og som kan ligge oppå bakken. Foto: DEYMOS HR/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer- Løsningen er en separat stoppekran

Vennesland og Rysstad anbefaler begge at man får en egen kurs med e egen stoppekran til vanningssystemet dersom man ikke skal være hjemme når det brukes.

- Da kan man skru av vannet i resten av kursene i boligen og samtidig bruke vanningssystemet. Man vil da ha én kurs med trykksatt rør som er påskrudd i stedet for et helt hus, noe som medfører mindre risiko, sier Rysstad til Dinside.

- Det er også veldig viktig at koblingen til vanningsanlegget sitter godt så det ikke lekker. I tillegg bør man være nøye med at det ikke kommer for mye vann mot kjellervegger, understreker han.

LES OGSÅ:
Slik får du en lettstelt hage
Slik planter du frukttrær og bærbusker
Stopper salg av robotgressklippere