Vi sjekker hvordan peisvinduet blir renest. Såpe, vann og aske er ingrediensene. Foto: Kristin Sørdal
Vi sjekker hvordan peisvinduet blir renest. Såpe, vann og aske er ingrediensene. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Aske vs oppvaskmiddel

Ser du ikke inn, mister du litt av peiskosen. Vi tester råd for rent glass i ildstedet.

Publisert
Sist oppdatert

Trøbbel med å se flammene for sot på peisvinduet? Hva er egentlig den letteste og enkleste måten å få innsynet til flammene tilbake?

Vi har testet to kjerringråd for vask av peisvindu mot hverandre: Aske og vann vs. oppvaskmiddel og vann.

Du kan se resultatene nedenfor.

Svarte skjolder på tak og vegger? Det er ikke sikkert det er fyring som er årsaken. De fikk 110.000 i erstatning for heksesot

Aske og vann

Aske og vann går igjen som vasketips for sotete peisvinduer. Du tar ganske enkelt litt kjøkkenpapir som du dypper i vann, dypper dette igjen i litt fin aske fra peisen, og vasker så vindusflaten med dette.

Soten på vinduet løsner ganske raskt fra vinduet, det samme gjelder aske på stålomrammingen rundt vinduet. Vinduet ser ganske rent og blankt ut, det samme gjelder stålkanten. Men selv etter å ha gått over vinduet med aske og vann en ekstra gang, er det noen lysegrå render på vinduet etter askevannet.

Rene vinduer? Vi har også testet billig vindusvask - hva er best?

Oppvaskmiddel og vann

Et søk etter kjerringråd for vask av sotete peisvinduer resulterte også i et tips om oppvaskmiddel og vann - ganske enkelt. Vi testet dette på den andre halvdelen av peisvinduet vårt, slik at vi lett kunne sammenlikne resultatene.

Vi tar en liten sprut oppvaskmiddel (Sun Light i dette tilfellet) i en bøtte med litt vann, dypper tørkepapiret i såpevannet og vasker så vinduet med dette. Soten på vinduet løsner lett, det samme gjør sotbelegget på stålkanten i glassomrammingen. Vinduet blir svært rent og blankt etter kort tid.

Se video av begge forsøkene her:

Konklusjon

Etter å ha vært ihuga fan og bruker av asketrikset i nesten ti år, er vi nå veldig klar for å gå over til oppvaskmiddel-trikset. Når vi sammenlikner de to halvdelene av peisvinduet, er det glassklart at den delen som er vasket med oppvaskmiddel og vann er mye renere enn den delen som er vasket med aske og vann. Halvdelen som er vasket med oppvaskmiddel har ikke askevannstripene som er på den delen som er vasket med aske.

Det er konklusjonen hva gjelder resultatet på peisvinduet. Når det kommer til selve jobben og omstendighetene rundt, er oppvaskmiddel-trikset også en mer renslig prosess. For mens vi står igjen med en opprydningsjobb etter askesøl rundt den delen av peisvinduet som er vasket med aske, er det bare å lukke peisovnen på den siden som er vasket med oppvaskmiddel, og atter nyte innsynet til peisen.

Prismessig er selvsagt asken helt gratis, men selv om oppvaskmiddelet strengt tatt koster penger, blir det ikke store kostnaden å snakke om for noen dråper i vaskebøtta.

Derfor er det bedre å velge lukket panelovn

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer