<strong><b>BRANNFARLIG:</strong></b> Man skal ikke tømme aske i en plastbøtte, men i en bøtte av metall. Aske kan være brannfarlig selv etter flere dager. Foto: BERIT B. NJARGA
BRANNFARLIG: Man skal ikke tømme aske i en plastbøtte, men i en bøtte av metall. Aske kan være brannfarlig selv etter flere dager. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer

Aske kan være brannfarlig i flere døgn

Blir det brann, kan du få kuttet erstatning fra forsikringsselskapet.

Publisert
Sist oppdatert

Slett ikke alle er klar over hvor lenge aske som etter alt å dømme er helt utbrent, faktisk kan være brannfarlig.

Dette fikk en uheldig boligeier oppleve da plastbøtta med nesten to dager gammel aske satte fyr på huset.

– Aske kan inneholde glør i flere døgn etter at det tilsynelatende har brent helt ut, sier Dagfinn Kalheim, administrerende direktør i Norsk Brannvernforening til DinSide.

Nettopp derfor er det viktig å ikke slurve når du tømmer ovnen for aske, og ikke bruke en beholder av plast til å tømme asken i.

>> Slik får du ovnsglasset rent

Brannfarlig selv om asken virker kald

Ifølge Norsk Brannvernforening er det vanskelig å si nøyaktig hvor lenge aske kan være brannfarlig. At asken kjennes kald ut, og ikke avgir røyk, er slett ingen forsikring om at den ikke er brannfarlig.

Aske kan nemlig likevel inneholde glør som man ikke ser ved første øyekast, og som kan blusse opp dersom det kommer til oksygen.

– Fin aske hvor alt er brent ut holder kortere på glør enn aske som inneholder større kullstykker. Det legger seg et kullag utenpå disse stykkene som isolerer glørne, og gjør at man ikke ser dem. Dermed kan glørne holde seg i flere døgn, sier Kalheim.

Før du tømmer ovnen eller peisen for aske, bør du derfor la den bli kald i ett døgn før du tar den ut.

Dessuten bør du holde deg langt unna plastposer og plastbøtter.

– Ha asken over i en bøtte av metall, og plassér den utendørs med god avstand til bygning og annet brennbart. La asken stå noen dager før du kaster den, understreker Kalheim.

Les også: Tennbriketter eller tennposer? Vi har prøvd begge deler

Fikk mindre i forsikring

Boligeieren som opplevde at huset tok fyr, gjorde nemlig to tabber da han tømte ovnen for aske: Han la asken i en plastbøtte, som han deretter plasserte inntil husveggen på en trebalkong.

Og selv om asken etter alt å dømme var kald og ikke inneholdt glør, tok det altså fyr i boligen etter halvannet døgn på verandaen. Og denne mannen er ikke den eneste som har tabbet seg ut. Mellom 30 og 40 boligbranner skyldes aske hver år, ifølge Brannvernforeningen.

Det mange antakelig ikke vet, er at forsikringsselskapet dessuten kan avkorte erstatningen ved en brann, hvis det viser seg at du har slurvet med asketømmingen.

Les også: - Å flytte søppeldunken fra husveggen er det enkleste brannforebyggende tiltaket du kan gjøre!

Den uheldige boligeieren vi har omtalt fikk skader på huset til en totalverdi av 600.000 kroner. Men forsikringsselskapet valgte å avkorte dette beløpet med 8 prosent, fordi mannen etter deres mening hadde opptrådt grovt uaktsomt.

Mannen klagde inn forsikringsselskapet til Finansklagenemnda, som også mente erstatningsbeløpet skulle avkortes, men ikke med mer enn 5 prosent.

Les også: Dette skal du ikke brenne i ovnen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer