Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Årets TV-nyheter

Ikke kjøp ny TV før du vet hva som kommer i løpet av året.

På årets CES-messe ble 2011-nyhetene til de aller fleste store TV-merkene vist fram i all sin prakt. Messen er derfor viktig fordi den viser hva årets TV-trender vil by på - og ikke minst; hva vi fortsatt må vente på.

Oled-revolusjonen er satt på vent

Oled-teknologien har blitt utnevnt som neste generasjons TV-standard i snart 10 år, men innføringen lar stadig vente på seg.

Joda, vi har ikke glemt LGs rålekre Oled på 31-tommer som skal komme i butikkhyllene denne sommeren. Likevel: Det er bemerkelsesverdig stille rundt teknologien alle pratet så varmt om for flere år siden, og kun et fåtall modeller var da også utstilt på CES-messen.

Høye utviklings- og produksjonskostnader er selvsagt en viktig forklaring, men kanskje like viktig er at kvaliteten på dagens LCD-TVer med LED-teknologi og plasma-modeller bare blir bedre og bedre.

3D gjør plasma viktigere enn på lenge

Dette er det to forklaringer til: Størrelse er viktig når det gjelder 3D. Jo større TV, jo større 3D-opplevelser, og her har plasma en fordel - ettersom det fortsatt er litt rimeligere å lage dem i de riktige store størrelsene over 55-tommer. At Panasonics plasmamodell VT20 i tillegg fikk rykte på seg som det beste 3D-TV valget i 2010 har også blitt lagt merke til. Per dags dato har i hvert fall plasmateknologien hatt langt mindre crosstalk i 3D-bildet enn de store LED-belyste TV-modellene. Hvorvidt denne trenden fortsetter med 2011-modellene blir derfor spennende å se.

Lei av 3D? Da må du bare stålsette deg. For selv om 3D ikke har tatt av enda, så er det ingen tvil om at bransjen fortsetter hardkjøret. For mens du stort sett kun fikk 3D-funksjon på toppmodellene i 2010, så vil 3D-funksjon også komme på TV-ene i den nedre mellomklassen i 2011.

Med andre ord: I 2011 vil det ikke være slik at du velger om du skal kjøpe en 2D- eller 3D-TV. Kjøper du en ny TV med god bildekvalitet i år, så vil den ha 3D-mulighet enten du vil eller ikke. Hvorvidt du velger å bruke funksjonen eller ikke når du først har den, ja det er selvsagt en annen sak...

Se DinSides 3D-TV guide her!

Fortsatt 3D-briller: Men bør du velge aktive eller passive?

Joda: Det finnes prototyper som gir deg 3D uten briller, slik som denne Toshibaen. Det vil likevel ta lang tid før teknologien er kvitt problemet med dårlig innsynsvinkel.

Alle de store TV-produsentene sverger derfor fortsatt til aktive 3D-briller for best mulig kvalitet. Det er nemlig kun aktive 3D-briller som klarer å gi deg full HD i 3D. Ulempen med aktive briller er likevel at de er dyre. I tillegg har ikke selskapene, typisk nok, klart å bli enige om en standard. I praksis betyr det at Sony-brillene kun fungerer med Sonys TV, osv.osv.

Heldigvis finnes det unntak: Les mer om universalbrillene fra Monster her.

Passive briller: Stadig flere produsenter vil i år også tilby såkalte passive briller som minner om de du har brukt i kino-setet.

Den store fordelen er at de er langt billigere i innkjøp, så om du har en stor familie kan dette definitivt være et viktig poeng. Men ulempen er at de ikke klarer å gi deg 3D i full HD. For seriøse hjemmekinoentusiaster vil det være et alvorlig skjær i sjøen, men den lave innkjøpsprisen på brillene vil likevel kunne gjøre TV-modellene med passive 3D-briller attraktive for alt fra storfamilier til sportsbarer.

Stadig større og tynnere

Spesielt Samsung og LG har gjort stor suksess med sine slanke og konevennlige TV-er med LED belysning. Denne trenden fortsetter med uforminsket styrke, og det er nå nesten ikke grenser for hvor tynne TV-ene skal være.

LG skryter forøvrig på seg å ha verdens største 3D-LED på hele 72-tommer (mer om den og andre LG-nyheter får du her), mens Samsung skryter på seg å ha verdens tynneste 75-tommer. Stort skal det altså være, men skyhøy pris gjør likevel at disse skrytemodellene aldri vil bli allemannseie.

Er du opptatt av design bør du også merke deg at TV-rammene blir mindre i år. TV-ene skal altså ikke bare være tynne, skjermbildet skal også gå så langt ut mot TV-ens ytterkant som mulig.

For deg som er opptatt av rene linjer er det et bra tegn, men ulempen er at du får dårligere TV-lyd. I praksis er det nesten ikke plass til høyttalere.

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik LoftåsHvis vi ser bort i fra at alle selskapene som vanlig lover deg enda litt bedre bilde enn i år, så er det hovedsaklig på innsiden av TV-ene at slaget skal stå i 2011:

Nyttige og unyttige ekstrafunksjoner: Hva vil du ha?


  • Twitter, Facebook, YouTube. Nettfunksjonalitet blir stadig mer utbredt, og kommer nå på nesten alle TV-modellene - selv i de lavere prisklassene.

    Flere modeller får også nettlesere som lar deg surfe fritt på nettet via TV-en. Fram til i dag har stort sett Philips vært alene om dette, men i praksis har ikke brukeropplevelsen vært spesielt god på vanlig nettsider. I år ser vi imidlertid at blant annet Sony er ute med nettleser fra Opera, og de blir neppe alene.

  • Styr TV-en med mobilen eller nettbrettet. Økt nettfunksjonalitet øker også behov for å kunne manøvrere dit du vil uten å måtte bruke fjernkontrollen. Løsningen er å utvikle egne iPhone/iPad, eller Android-applikasjoner som lar deg styre TV-en via mobilen eller nettbrettet ditt.

    Overføringen av signalene bør her gå via det trådløse nettet, og stadig flere TV-er vil da også være trådløse ut av esken, men det vil fortsatt være mange modeller hvor du må kjøpe en WiFi-dongel som ekstrautstyr.

  • Skype. Videosamtaler via TV-en kommer til å bli svært vanlig på TV-modellene i 2011. Samsung kom jo med dette allerede på 9000-serien i fjor, og i år vil blant annet alle Sonys modeller være SkypeReady.

    For at du skal kunne se hvem du prater med må du imidlertid ha et web-kamera i tillegg. Her varierer praksisen: På Sonys toppmodeller vil det f.eks følge med når du kjøper TV-en, mens du må kjøpe det som ekstrautstyr på de rimeligere modellene. Samsung har forøvrig en smart løsning her: Du kan nemlig få kjøpt web-kamera i samme farge og stil som din aktuelle TV. Joda, det koster sikkert litt ekstra, men vil antagelig være verdt prisen om du allerede har brukt litt ekstra kroner på en design-TV.

  • Opptak direkte på USB/ekstern harddisk. Panasonic og Samsung er blant merkene som allerede i 2010 ga deg mulighet til å bruke en USB-penn eller ekstern harddisk som HD-PVR. For deg som bruker TV-ens innebygde digital-tuner er selvsagt dette en stor fordel, og det er derfor godt å se at blant annet Sony følger etter.