Foto: Colourbox.com/DinSide
Foto: Colourbox.com/DinSideVis mer

Årets teknohit til boligen

Kameraer, utesirener og lasergjerde. Nå vil vanlige folk beskytte huset sitt.

Antall innbrudd i norske villaer øker stadig, og nordmenn kjøper privat overvåkningsutstyr som aldri før. Å gjøre boligen sin innbruddssikker er ikke lenger bare noe for de rike. Selgere av overvåkingssystemer og andre teknologiske sikkerhetssystemer melder om større etterspørsel og større utberedelse, og mener salget vil øke i år.

Selskapet Pro-Tech, som også driver butikken Spy Shop, fordoblet salget av overvåkningssystemer i 2008, og har stor tro på at salget vil øke, på tross av finanskrisen.

- Prisen på utstyret har gått ned og stadig flere forbrukere ser fordelene med å benytte seg av kameraovervåkning, sier Frode Olavsen, daglig leder i Pro-Tech.

Han tror på en vekst i markedet i 2009, blant annet fordi i nedgangstider vil flere bli kriminelle på grunn av økende arbeidsledighet. Erfaringsmessig vet vi at noen utenlandske arbeidere særlig fra Øst-Europa har en tendens til å ta med seg litt "ekstra" tilbake til hjemlandet.
Dette vil forsterkes ved at flere av disse mister jobbene sine og får det vanskeligere, sier Olavsen.

- Et vanlig scenario som går igjen når kunder kontakter oss er at de har hatt ubudne gjester som har rundstjålet dem midt på natten mens de sov. Mange av kundene er barnefamilier og disse gjør mye for at dette ikke skal skje igjen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette vil tyvene ha

Lasergjerde

Overvåkning

Kommer du til å kjøpe slikt utstyr i år? (Avsluttet)
Ja(57%) 203
Nei(23%) 81
Har det allerede(20%) 70
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Et av Pro-Techs mest populære produkter er "lasergjerder" som varsler hvis folk nærmer seg huset på natten.

Varslingen er en pipetone inne på soverommet som et minimum mens andre ønsker i tillegg at lyskastere skrur seg på. De usynlige laserstrålene danner en slags usynlig "vegg" og når strålene blir brutt går det en alarm.

Folk som bor i rekkehus eller eneboliger og som har vært utsatt for tyver om natten, skaffer seg ofte lasergjerder, ifølge Pro-Tech. Han tror ikke at finanskrisen vil påvirke salget negativt.

TEST: Overvåkningskameraer over nettet

Overvåk fra soverommet

Mange sverger likevel til kameraer som vises på en monitor inne på soverommet. Ved hjelp av fjernkontroll kan denne monitoren skrues på ved alarm og man kan da ringe politiet eller jage bort inntrengerne.

- Fordelene med kamera er at man slipper å løpe rundt i huset men kan ligge i sengen og ha full oversikt. Dette anlegget en preventiv effekt og man kan identifisere eventuelle kriminelle i ettertid hvis det skjer noe, understreker Olavsen.

I Danmark sier ledende telespesialister at overvåkning blir den store teknohiten i 2009

– Overvåkning blir voldsomt stort i 2009. Og jeg er overbevist om at det vil bli mer utberedt i private hjem når man kan kjøpe utstyret på supermarkedet, sier Torben Rune, telespesialist i selskapet Netplan til Aftenposten.

Få overvåkningsvideoene direktesendt på e-post eller mobil

Brann-og tyverialarm i ett

Avdelingsdirektør Reida Skåli i Vaktservice bekrefter at de opplever en jevn økning i etterspørselen ettersikkerhetsløsninger, men at det stort sett går i kombinasjonspakker med brann- og tyverialarm.

- Kameraovervåkning selger ikke vi mye av, men i fremtiden vil vi nok se at stadig flere vil velge seg systemer med detektorer med innebygd kamera som tar bilder av hendelsen som utløser alarmen. Disse bildene kan eksempelvis lagres lokalt på vanlig minnebrikke, men på sikt vil det bli mer og mer vanlig at bildet overføres direkte til alarmstasjonen sammen med alarmen, sier han til DinSide.

- Vi forventer også at forsikringsbransjen er positiv til installasjon av alarmanlegg med tanke på trenden man har sett både i forhold til økning i innbrudd og forsikringsutbetalinger siste år som følge av både brann og innbrudd, avslutter han.

Les også: 10 gode råd om sikkerhet