Årets møbelnyheter

DinSide (Stockholm): Nyhetene på årets møbelmesse i Stockholm er ikke som andre nyheter. Vi synes vi har sett dem før. Det er kanskje ikke så rart. En rekke av nyhetene er nye vrier på gamle møbler - eller "nye tilskudd til familien" - som synes å være messens sterkeste trend.

Er trender utrendy?

- Det er ingen klare trender lenger, sier Knut Skoe, direktør i Møbelrådet til DinSide etter en dag på møbelmessen. Vi tenker at han har helt rett.

Der det under fjorårets møbelmesse i Stockholm var et par lett identifiserbare trender, eller temaer, som gikk igjen (svarte møbler, Tord Boontjes stoff for Kvadrat og puter overalt) var det i år vanskelig å plukke ut noen sterke tendenser.

- Det var litt det samme på messen i Køln også, sier Skoe. - Det eneste jeg bet meg merke i der var et visst fokus på loungestoler.

NYHET: Lounge-variant av Offeccts Spline-serie.
NYHET: Lounge-variant av Offeccts Spline-serie.

Vis mer
Örsjö lanserte Aria-lampen av Claesson Koivisto Rune i en pendelvariant.
Örsjö lanserte Aria-lampen av Claesson Koivisto Rune i en pendelvariant.

Vis mer
Morten Kildahl fra Fido industridesign (t.v.) og Ove Rogne (t.h.)med sine lamper for Northern Lighting, henholdsvis bak - og til høyre.
Morten Kildahl fra Fido industridesign (t.v.) og Ove Rogne (t.h.)med sine lamper for Northern Lighting, henholdsvis bak - og til høyre.

Vis mer
Runa Klock med sin prototype og en av våre messefavoritter: RK Bottle. Foto: Elisabeth Dalseg
Runa Klock med sin prototype og en av våre messefavoritter: RK Bottle. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


- Sofaene har nå blitt et møbel for TV-titting. Skal vi slappe av og prate sammen, er det nå lounge-stoler som gjelder, ikke sofaer. Men det er jo ikke sikkert det er det samme vi vil få se her?

Lounge

Det var ingen overvekt av lounge-stoler på messen, men noen fant vi jo. Svenske Offecct lanserte i år flere loungestoler, blant annet en ny loungestol i Spline-serien, som er designet av Norway Says.

- Jeg synes det har blitt en fin familie, sier Torbjørn Anderssen, en av de tre partnerne i Norway Says, til DinSide. - En ser at de hører sammen, men hver stol har fått sin egen tydelige karakter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi fester oss ved familiebegrepet, og spør hvem han ser for seg at de er, de tre stolene, dersom de var en familie.

- Barkrakken, det må vel være den høye, slemme fetteren, ler Anderssen. Han må tenke litt på loungestolen, men kommer frem til at det må være den godslige, litt runde onkelen.

Gamle sanger om igjen

Etter tre dager på Skandinavias største møbel- og designmesse er dette som fester seg mest. Utvidelsene. Variantene. De ørsmå variasjonene en nesten må vite om for å se. En ny farge. Eller et nytt materiale. Eller en ny variant. Ingen dum ting det: Har man en stol man liker i spisestuen, er det jo ikke dumt om man kan få en barkrakk som matcher?

Norway Says sto bak flere nylanseringer, blant annet pendellampen Ginko som produseres av svenske Örsjö. Mens Ginko kun finnes i en pendelvariant (eller foreløpig som Örsjös representant smilte lurt) kunne det svenske firmaet vise frem nye tilskudd til andre serier. Den stilrene lampeserien av den svenske designtrioen Claesson Koivisto Rune hadde nå fått en pendel som matcher bord og gulvlampen, og den litt klumpete skrivebordslampen PJ hadde fått en fetter som man kan henge i taket.

Den norske lampeprodusenten Northern Lighting presenterte en enkel variant av den vakre Polar-lampen av Fido Design, med én pendel i stedet for tre. I tillegg til at vår favoritt, Oslo-lampen av Ove Rogne, nå også kommer i en beige variant. (Vi foretrekker fremdeles den svarte, når den har lys i. Den beige er vel kanskje marginalt penere om man skal sammenligne dem i slukket tilstand, men poenget med lamper er vel at de skal stå på?)

Bærekraftig design

En liten skuffelse til slutt. Etter alle oppslag og diskusjoner om miljø og bærekraftig forbruk: Miljøvennlig design glimret med sitt fravær. Vi møtte argumenter om at plastikk varer lenge og at både heltre og ull er naturlig, men vi hadde trodd vi skulle få se langt flere møbler i materialer som for eksempel bambus.

Et lyspunkt i så måte var stolen RK Bottle av Runa Klock. Denne stolen er laget av kryssfinér i bambus. - Bambusfinér finnes ikke i Norge, sier Klock til DinSide. - Jeg ble rådet til å ta kontakt med Veidekke, kanskje jeg kunne få kjøpt noe bambus av dem, men det gikk dessverre ikke.

Løsningen ble firmaet ProBambus. De leverte råvarene, og Klock måtte selv klippe og lime. Selve stolen består av fem planker, med flaskeform, på stålben.

Forøvrig var også dette ett av de møblene vi vil trekke frem som en av våre absolutte favoritter.

The Black Chair Collection - her i hvitt og en loungevariant i gull - fra Blå station. Stolen kan fås i alle mulige farger, og prisen starter på rundt 3.000 kroner pluss moms, for den enkleste hvite stolen. Forhandles av Canvas i Norge.
The Black Chair Collection - her i hvitt og en loungevariant i gull - fra Blå station. Stolen kan fås i alle mulige farger, og prisen starter på rundt 3.000 kroner pluss moms, for den enkleste hvite stolen. Forhandles av Canvas i Norge. Vis mer


Alle foto: Produsentene