Her ser du min personlige TV-favoritt, Philips Cinema 21:9. Men siden den ikke passer for alle er det godt å vite at det finnes gode alternativer. Foto: Øyvind Paulsen
Her ser du min personlige TV-favoritt, Philips Cinema 21:9. Men siden den ikke passer for alle er det godt å vite at det finnes gode alternativer. Foto: Øyvind PaulsenVis mer

Årets beste TV-er 2011

Skal du kjøpe TV nå er det bare å pugge navnene på lista.

Etter nesten 20 TV-tester er det på tide å oppsummere teståret 2011, og det er godt å konstatere at det har vært mye å glede seg over:

 • LED og plasma: De rene LCD-modellene er på vei ut om du vi ser bort fra de minste størrelsene. Det er bare en fordel, ettersom LED-utgavene har bedre sortnivå.

  Fra 40-tommer og oppover er det altså LED eller plasma du skal prioritere. I valget mellom de to vil antagelig dine personlige preferanser være avgjørende, men trenden er tydelig: Det er LED-TVene som har hatt størst utvikling når det gjelder bildekvalitet.

 • Større, men mindre: I følge Elektronikkbransjen øker størrelsen på TV-ene solgt i Norge med rundt fem prosent i året, og det stemmer bra med egen erfaring. For der en 46- eller 50- tommers TV for få år siden vakte oppsikt i de fleste stuer, er det i dag svært få som løfter øyebrynet av den grunn. Nå må du opp i størrelser på rundt 60-tommer for å vekke oppsikt.

  Men samtidig som TV-ene har blitt større, så tar de mindre plass i stua.

  Selv byttet jeg for eksempel ut min gamle 37-tommers LCD-TV med en ny LED-TV på 47-tommer, og konstaterte da at 47-tommeren ikke bare var langt smalere, den var også en centimeter kortere i bredden.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Denne endringen, som er spesielt synlig på LED-modellene, gjør altså at du ikke trenger å være så redd for at TV-en skal virke for dominerende i stua. Det som har økt er altså TV-panelet, mens TV-rammene har blitt mindre.

 • Enda bedre bilde - for mindre penger: De rimelige modellene har fått et bedre minimumsnivå enn i fjor. Stjerneeksempelet her er LED TV-ene, som i år har langt mindre lysgjennomtrengning (såkalt bleeding) enn tidligere.

  I motsatt ende av skalaen fortsetter også utviklingen på toppmodellene, som i år har enda bedre sortnivå, bevegelsesskarphet, og dybde. I denne gruppen får du også de feteste finessene: Videosamtaler, USB-opptak, nett-TV funksjoner som virker, og ikke minst den beste materialkvaliteten.

 • Glimrende 3D-utvikling: 3D-funksjonen er i dag nesten som en standardfunksjon å regne, spesielt hvis du kjøper en TV fra 46-tommer og oppover. Også 3D-kvaliteten har gjort et stort hopp fra i fjor, og ser vi bort fra de aller rimeligste modellene er i dag barnesykdommer som skyggetegninger rundt objekter (ofte kalt crosstalk) eliminert.

  Minst like viktig er inntoget av passiv 3D-teknologi fra LG og Philips, som gjør at 3D-funksjonen nå er har blitt langt billigere å bruke enn før. Stikkordet her er råbillige 3D-briller.

Årets beste TV og årets LED-TV: Philips PFL9706

Årets beste TV-er 2011
Årets beste TV 2011 er Philips PFL9706!
Årets beste TV 2011 er Philips PFL9706! Vis mer


Philips PFL9706 er rett og slett helt rå og tar en klokke-
klar førsteplass i år. En ting er at den har alt du trenger av funksjoner og finesser som 3D av høy kvalitet, USB-opptak, også videre - det er tross alt noe vi forventer i denne prisklassen.

Det som virkelig imponerer oss er imidlertid det nye Moth Eye-filteret, som gir det beste sortnivået vi har sett på en TV noen gang, samtidig som TV-en ikke avgir uønskede refleksjoner i det hele tatt. På dette området har Philips satt en ny standard, og gitt alle konkurrentene noe å trakte etter.

Det eneste minuset med 9706 er at den ikke er tilgjengelig i mer enn 46-tommers størrelse. PS: Hvis dette er for lite for deg, anbefaler jeg min personlige TV-favoritt Cinema 21:9 på hele 58-tommer. Den mangler litt på sortnivået, men er ellers like bra.

Les testen av Philips 46PFL9706T her!

Årets design-TV: Samsung UE46D8005

Hvis du må ta hensyn til din designbevisste bedre halvdel når du skal kjøpe TV, er det denne du skal ha.

 Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen Vis mer

Den nesten rammeløse D8005 er årets definitive stilikon i TV-verdenen, og ser rett og slett ut som om den er flere år nyere enn sine konkurrenter.


Men det er heldigvis mer med Samsungs kant-LED baserte toppmodell enn et nydelig design. For selv om bildekvaliteten ikke er helt på høyde med 9706, så er den for de aller fleste mer enn god nok. Samsung er også best i klassen når det gjelder utnyttelse av TV-ens innebygde nettfunksjoner, og har også de lekreste og mest brukervennlige menyene akkurat nå.

Når vi også kan legge til at D8005 fås kjøpt i 46, 55 og hele 60-tommers størrelse, er det lett å bli imponert.

Les testen av Samsung D8005 her!

Årets beste plasma: Panasonic VT30

 Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen Vis mer


Det er fortsatt mange som foretrekker plasma framfor LED, og tilhører du den gruppen er valget enkelt.

Sammenlignet med forgjengeren VT20 er ikke Panasonics VT30 noen revolusjon, men den er likevel forbedret på flere punkter. Det viktigste er imidlertid designet på selve TV-en, og ikke minst den nye fjernkontrollen, som er med på øke kvalitetsfølelsen.

VT30 kommer forøvrig i både 42, 50, 55 og 65-tommers størrelse, og dekker dermed alle behov.

Les testen av Panasonic TX-P50VT30 her.

Årets budsjett-kupp: Philips og LG

 Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen Vis mer


I vår trippeltest av billige LED TVer, var det to TV-er som skilte seg ut, og vi tar dem begge med her:

 • Philips 46PFL6606: TV-en med best bildekvalitet i denne prisklassen.

  Til 6790 kroner, som er laveste pris i dag, er det nesten utrolig hvor bra bilde du faktisk får for pengene.

  Les testen av Philips 46PFL6606 her!

 • Beste budsjett TV med 3D: LG 47LW450 Denne 47-tommeren gir deg altså 3D-funksjon til den nette sum av 7.000 kroner. Det er intet annet enn et priskupp, og det blir enda bedre når vi faktisk fikk med hele seks 3D-briller i esken.

  TV-en har også Dual Gaming-funksjon, og er med det et godt kjøp både for deg som har lyst til å se på 3D, eller liker å spille splitscreen på spillkonsollen.

  Les hele testen av LG 47LW450 her!