Årets beste til kjøkkenskriverne

Her er de harde pakkene Dinside trygt kan anbefale.

PERFEKT TIL TRAVLE FAMILIER: En slow-cooker er gaven som gir mer tid i hverdagen: Middagen slenger du oppi gryten før dere drar om morgenen, og så er den klar når dere kommer sultne hjem fra skole, barnehage og jobb. Foto: ELISABETH DALSEG
PERFEKT TIL TRAVLE FAMILIER: En slow-cooker er gaven som gir mer tid i hverdagen: Middagen slenger du oppi gryten før dere drar om morgenen, og så er den klar når dere kommer sultne hjem fra skole, barnehage og jobb. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år tester Dinside hundrevis av produkter. Fra biler og mobiler til posesuppe og kjøkkenmaskiner.

I 2014 har vi hatt gleden av å prøve og teste mer enn femti produkter. Her er de vi trygt kan anbefale til noen som liker å lage mat.

Til den kaffetørste

Bare finnene drikker mer kaffe enn oss nordmenn. Favoritten er fortsatt svart traktekaffe, og mange kunne nok ha glede av å fornye utstyret.

Vi har testet ti kaffetraktere, og ikke overraskende kom tidligere testvinner Moccamaster ut i topp blant klassiske kaffetraktere, men det finnes også andre varianter vi gjerne anbefaler for dem som ikke ønsker en A4-trakter.

KAFFETØRST? Kjenner du noen som fortjener en ny kaffetrakter, er det mye å velge mellom. Blant disse ti finner du noen av våre favoritter. Foto: ELISABETH DALSEG
KAFFETØRST? Kjenner du noen som fortjener en ny kaffetrakter, er det mye å velge mellom. Blant disse ti finner du noen av våre favoritter. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Se vår test av ti kaffetraktere, anbefalingene våre får du fra 800 kroner.

Deilig mat på nye måter

Tidligere i år funderte vi på om slow cookeren er årets kjøkkendings. Åtte av ti amerikanske husholdninger tar neppe helt feil, og nå er både den kjente Crock Pot og en rekke andre merker på markedet.

Man kan fint lage gourmetmat i en slow cooker, men vi anbefaler dette spesielt som en gave til dem som sier at de sliter med å få tid til matlagingen.

I en slow cooker kan det gjøres skikkelig enkelt: Du har råvarene i, gjerne frosne, før du går om morgenen, setter den på lav varme, og middagen er ferdig når du kommer hjem.

KJAPPMAT: Ha ingrediensene i suppemaskinen, den fikser resten. Foto: ELISABETH DALSEG
KJAPPMAT: Ha ingrediensene i suppemaskinen, den fikser resten. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Du får slow cookers fra cirka 500 kroner.

Slow cooker-duell: Coline slow cooker vs Crock-Pot

IKKE BARE FOR VIDEREKOMNE: Perfekt resultat hver gang, med en sous-vide sirkulator. Og du kan bokstavelig talt lage gourmetmat i en bøtte. Foto: ELISABETH DALSEG
IKKE BARE FOR VIDEREKOMNE: Perfekt resultat hver gang, med en sous-vide sirkulator. Og du kan bokstavelig talt lage gourmetmat i en bøtte. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Til litt mindre husholdninger, for eksempel studenten som nettopp har flyttet hjemmefra, kan en suppeblender eller suppemaskin være et fint alternativ. Vi liker Philips' SoupMaker som tar seg av det meste for deg. Alt du trenger å gjøre er å ha alle ingrediensene i maskinen, velge program (most, delvis most eller med biter), så gjør maskinen resten.

Pris: 800 kroner.

Sous-vide er ikke helt nytt, men nå kommer de litt rimeligere modellene. Skjønt rimelig, du må ut med et par tusenlapper, inkludert frakt. Vi har testet to av dem, en fra amerikanske Anova og en fra OBH Nordica. Begge er gode, sistnevnte litt kraftigere, mye større kapasitet og ganske mye dyrere.

Vi anbefaler begge trygt til matglade - og ikke minst matnysgjerrige:

Dette er utstyret som gjør det nesten umulig å mislykkes med rettene.

Pris: Fra 2.500 kroner (inkludert frakt)

FYRSTIKKTYNT: Vi unner alle et godt juliennejern. Foto: PER ERVLAND
FYRSTIKKTYNT: Vi unner alle et godt juliennejern. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Ønsker du en litt rimeligere gave, hva med å gi hjelp til forberedelsene? Det er ikke bare gode ferdigheter med kniven som gjør at kokker kan servere perfekt tynne skiver eller pinner av grønnsaker; de aller fleste profesjonelle kjøkken har en god mandolin eller juliennejern tilgjengelig. Det finnes også smarte hakkere som lar deg kutte hele grønnsaker i terninger i en håndvending.

Med en av disse er det kjempeenkelt å få perfekt coleslaw til nordmenns nye yndlingsrett, pulled pork, og forberedelsene til fredagstacoen har aldri gått fortere.

Pris: Fra cirka 150 kroner.

Til bakeren

SKILLE EGGET: Effektivt og praktisk til den som baker mye. Foto: ELISABETH DALSEG
SKILLE EGGET: Effektivt og praktisk til den som baker mye. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Den rutinerte baker klarer fint å skille egg, men det er ikke til å komme forbi at det skjer uhell. Yolk fish er en genial liten silikondings til å fiske opp eggeplommene.

Pris: I underkant av 100 kroner.

Er budsjettet stort, og er tiden moden for å invester i eller bytte ut kjøkkenmaskinen, er det mange gode varianter på markedet. Det er mye som er bra, men når noen spør oss anbefaler vi Kenwood til den som baker mye og gjerne i store porsjoner, KitchenAid til kokken som er opptatt av utseendet, og Bosch MaxxiMUM til den som vil ha en smart kjøkkenmaskin.

Det er mange gode tilbud på kjøkkenmaskiner nå i førjulstiden, så litt avhengig av modell, koster det deg fra 3.000 kroner og oppover.

ET KUPP: Andersson KNM 1.0 søler litt, men du får mye kjøkkenmaskin for pengene. Foto: ELISABETH DALSEG
ET KUPP: Andersson KNM 1.0 søler litt, men du får mye kjøkkenmaskin for pengene. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Er budsjettet mindre, men bakegleden stor, kan vi anbefale Andersson KNM 1.0 kjøkkenmaskin. Den bråker litt, og hopper på benken, og kommer uten sprutdeksel, så du må enten improvisere litt med et kjøkkenhåndkle, eller vaske opp etterpå, men det er en god start, og du får mye kjøkkenmaskin til en veldig hyggelig pris: 600 kroner.

Alt i én maskin:

KJÆRE JULENISSEN: Vi blir ikke lei oss om denne ligger under vårt tre i år. Foto: ELISABETH DALSEG
KJÆRE JULENISSEN: Vi blir ikke lei oss om denne ligger under vårt tre i år. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Vi kommer heller ikke utenom Thermomixen, en maskin som erstatter en rekke andre maskiner eller utstyr på kjøkkenet. Den kan elte, piske, veie, hakke, røre, temperere, dampe, koke og knuse. Minst.

Vi hadde bare to ting å utsette på Thermomix TM31, det ene var at vi ikke fikk til å lage marengs, den andre var prisen.

Du må ut med rundt 10.000 kroner for mulittalentet.

Les hele testen av Thermomix TM31

Til pizzaelskeren

GOD FROSSENPIZZA: Så god at Elektronikkbransjen tror dette blir årets kjøkkenjulegave.  Foto: KRISTIN SØRDAL
GOD FROSSENPIZZA: Så god at Elektronikkbransjen tror dette blir årets kjøkkenjulegave. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Nå er vi i Dinside av den oppfatning at hjemmelaget pizza er best, men uansett om du vil gjøre det selv eller går i frysedisken i butikken, finnes det utstyr som gjør den enda bedre.

En god pizzastein i ovnen gjør pizzabunnen ekstra sprø, og nå har det også kommet noen pizzastål på markedet som er enda bedre.

Dinside har testet Baking Steel og Pizza Pro, begge gir fantastiske resultater, den første har en pizzaspade som er litt enklere å bruke.

Pris fra 800 kroner.

OBH Nordica har også relansert sin elektriske pizzaovn, Pizza Dragon. Og før du eventuelt rynker på nesen: Med denne får altså også frossenpizzaen perfekt sprø bunn. Så om du ikke kan venne mottakeren av med Grandiosa, kan du gi dem litt bedre frossenpizzamiddager i 2015.

Pris: Fra 700 kroner.

Til krydderurtene

GRØNNE FINGRE: KitchenGarden fikset det vi ikke klarte: Gode, friske, fortsatt grønne krydderurter i januar. Foto: ELISABETH DALSEG
GRØNNE FINGRE: KitchenGarden fikset det vi ikke klarte: Gode, friske, fortsatt grønne krydderurter i januar. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Ferske krydderurter gir fin smak til maten, men det kan være vanskelig å holde plantene i live i de kalde og mørke vintermånedene.

Fiskars KitchenGarden er et lite selvvannende drivhus du kan ha på kjøkkenbenken.

Farget lys skal stimulere vekst, og vi har aldri før hatt så fin basilikum og koriander i en januarmåned.

Den koster litt, 1.500 kroner, men det er også flere rimeligere varianter på markedet. Vi har to av dem på test nå, så her er det bare å følge med!

Til den tørste

GLASSKLART: Hvorfor ikke gi øldrikkeren glass som yter favorittølet rettferdighet? Foto: ENDRE VELLENE
GLASSKLART: Hvorfor ikke gi øldrikkeren glass som yter favorittølet rettferdighet? Foto: ENDRE VELLENE Vis mer


Vi er heldige og har godt drikkevann i springen, men noen ganger blir det litt kjedelig. En kullsyremaskin lar deg lage hjemmelaget sprudlende mineralvann. Det finnes flere varianter på markedet, vi har testet et par, og favoritten er klar: Aqvia. Gaven er i boks for cirka 900 kroner.

De aller fleste har egne glass til vin og vann, og kanskje til og med til champagne, likør, cognac eller akevitt. Men hva med øl, noe de aller fleste setter pris på? Gode ølglass er ikke dumt, men ikke all øl skal serveres av like glass.

Her har vi ingen direkte anbefalinger, men se Dinsides guide til hvilke ølglass som passer til hvilke ølsorter

Da kan IPA-elskeren få glass som passer til IPA, og pilshunden kan endelig få egne glass som ikke ødelegger smak eller skumlokk. Så gjelder det bare å passe på at man vasker dem riktig.

Slik unngår du at ølen blir tam i glasset

Mer skapfyll?

Fordelen med å gi bort kjøkkenutstyr til jul, er at det i flere tilfeller kan forsvares å legge i litt ekstra, fordi det jo kan være noe man trenger og vil bruke mye i hverdagen. Det er altså ikke bare en luksus - men nyttig.

Da er det også viktig at det blir brukt, så se an mottaker. Grillmester Sørensen som stort sett både spiser og serverer dude food vil sannsynligvis ikke bruke en makronmatte særlig flittig, og Helsekost-Jensen vil nok sette frityrgryten bakerst i det innerste skapet i kjelleren.

Aller viktigst er kanskje at du sørger for å legge ved en byttelapp. For få ting er tristere enn godt utstyr som ikke blir brukt.

Byttetips: Bytt julegavene med åpne kjøp

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer