Du sparer mye på å lage espressoen selv, men det gjelder å velge riktig maskin. Foto: Colourbox.com
Du sparer mye på å lage espressoen selv, men det gjelder å velge riktig maskin. Foto: Colourbox.comVis mer

Årets beste espressomaskiner

Forbrukerrådet har testet espressomaskiner. Se hvilken du bør velge.

Forbrukerrådet har testet 19 espressomaskiner. Disse faller i hovedsak i tre kategorier; enkle maskiner som bruker pods, manuelle maskiner og helautomatiske, og de har derfor kåret tre vinnere.

De 19 espressomaskinene ble grundig testet i laboratorium, og det ble lagt spesiell vekt på brukervennlighet, traktetid, og at de klarer å lage flere kopper etter hverandre med riktig temperatur. Energiforbruk, samt melkeskumming på de maskinene som har denne funksjonen, er også med i helhetsvurderingen.

Hele testen kan du lese her

Kapselkaffe

Av den enkleste varianten, kaffe som bruker pods, eller kapsler om du vil, har Forbrukerrådet stort sett konsentrert seg om ulike varianter fra Nespresso. Nespresso var oss bekjent først på markedet, og er også markedsledende, men det har etterhvert kommet flere til.

Denne lager best kaffe fra pods. Foto: Produsenten
Denne lager best kaffe fra pods. Foto: Produsenten Vis mer


Av disse maskinene var det Nespresso Le Cube C180 som gikk av med seieren, med 77 av 100 mulige poeng. Maskinen koster 2.300 kroner, men det er dessverre en utgående modell. Det er også den nest beste Nespressomaskinen.

- Vinner sin gruppe i testen fordi det går kjapt å lage flere kopper kaffe etter hverandre, skriver Forbrukerrådet i testen.

Bosch Tassimo 65 col 15/17 bruker papirkapsler og havnet hakket bak med 76 poeng.

Det var også en Nespressomaskin som vant vår test, modell Citiz C110. I Forbrukerrådets test fikk den 71 av 100 oppnåelige poeng, vi ga den terningkast fire: Se hvilke terningkast og vurderinger vi gav kapselmaskinene fra Illy og OBH Nordica

Artikkelen fortsetter under annonsen

Manuelle espressomaskiner

Best på manuell kaffe: Krups Foto: Produsenten
Best på manuell kaffe: Krups Foto: Produsenten Vis mer


Manuelle espressomaskiner ligner mest på de profesjonelle barristaer bruker. Her må du selv dosere mengde kaffe i bajonetthodet, passe på å pakke den tett - og skru godt til. Disse passer godt til dem som har god tid, og liker å imponere på kjøkkenet.

Vinneren i denne klassen er Krups XP 5240FR, med 66 poeng til 2.200 kroner.

Avhengig av god kaffe? Sjekk hvor mye du kan spare på å lage kaffen hjemme.

Helautomatiske espressomaskiner

Best - og dyrest - fra Siemens.  Foto: Produsenten
Best - og dyrest - fra Siemens. Foto: Produsenten Vis mer


De helautomatiske maskinene er enkle i bruk og lager god kaffe, men de koster. Vinneren i klassen for de helautomatiske espressomaskinene er blant de tre dyreste i testen, men så har den mye å by på: Det er den eneste maskinen som har både har separat melkeskummer, integrert damp og mulighet for å lage to kopper samtidig. Og den er rask til å lage espresso.

Siemens TK73001 fikk totalt 78 poeng, og koster 13.000 kroner. Hakket bak kom lillebror Siemens TK65001, med 77 poeng til 11.000 kroner. Denne mangler separat melkeskummer, og får trekk for høyt strømforbruk i standby.

Les også: Tre av åtte kaffetraktere strøk i test

Smak og behag

Forbrukerrådet konkluderer med at alle espressomaskinene gir god kaffe. Det gjorde de fleste da vi testet espressomaskiner som brukte kapsler eller pods i forrige uke, men de virkelige kaffekjennerne mer enn rynket på nesen. Smaken er forskjellig, så er det mulig å få prøve maskinen før du kjøper anbefaler vi at du gjør dette. Ta gjerne med egen kaffe som du vet er god til butikken.

Vi har testet kaffekjennernes favoritt: Denne lager verdens (nest) beste kaffe