Apen

Apen ble skapt for å gjøre verden mindre trist og for å glede barna, tidlig på 50-tallet. Siden den gang har den vokst seg større, og apen er nå en av de aller største danske designklassikerne.


En stor, liten apekatt

For mange er sølvsmeden Kay Bojesens navn nesten synonymt med hans verdensberømte dyr i tre. Og aller mest kjent, er nok de morsomme apene i teak, som kan henge i hverandres armer og føtter over bakken.

Men apen er ikke barnemat, den er en designklassiker av den store sorten. For eksempel omtaler det britiske livsstilsmagasinet Wallpaper Apen som den lille "cheeky-teaky".

Apen er håndlaget av teak og limba, og har forvandlet barneværelser til tropiske skoger og sendt drømmer på langfart, med sitt lure blikk og lyse mave. Apen er en livsvarig venn for mange, som har hatt den fra barndommen og til voksen alder.

Trykk her for å se flere bilder av Bojesens treleker.

Foto: Rosendahl.
Foto: Rosendahl. Vis mer


Elsket verden rundt

Apen ble skapt i 1951 og ble etterfulgt av Bjørnen og Elefanten, og senere Zebraen.
Ved Apens "unnfangelse" i 1951 sa Kay Bojesen: "Verden skal ikke være trist, og børn skal have det sjovt."

Kay Bojesen ville ikke at dyrene skulle ligne ordentlige, levende dyr. Tredyrene skulle i stedet ha lov til å være seg selv og ha sine egne karakteristiske personligheter.

I dag er Apen en kjent og kjær figur verden over. For noen år siden ble den brukt i lanseringen av en ny mobiltelefon fra det japanske selskapet KDDI. I disse dager er Apen med på utstilingen Scandinavian Design beyond the myth, som du kan se på Kunstindustrimuseet i Oslo. Vandreutstillingen er i Oslo frem til 13. august i år.

Her finner du mer informasjon om utstillingen: www.nasjonalmuseet.no eller på disse nettsidene: www.scandesign.org.

Kilde: Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, www.rosendahl.dk.

Sølvsmeden Kay Bojesen er kanskje mest kjent for sine klassiske trefigurer for barn. Foto: Rosendahl
Sølvsmeden Kay Bojesen er kanskje mest kjent for sine klassiske trefigurer for barn. Foto: Rosendahl Vis mer