Angrer på strenge oppussingsregler

Myndighetene har ombestemt seg, men noen full retrett er det ikke.

Fliseleggingen kan du gjøre selv, uten å måtte søke om det, men det meste av det som er <i>under</i> flisene må gjøres av fagfolk, med tillatelse.  Foto: colourbox.com
Fliseleggingen kan du gjøre selv, uten å måtte søke om det, men det meste av det som er under flisene må gjøres av fagfolk, med tillatelse. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor sommer ble det på rekordtid vedtatt en kraftig innstramming av byggereglene for baderom:

Ikke bare er søknadsprosessen tidkrevende. Kommunen tar seg godt betalt for saksbehandlingen.

Dette, i kombinasjon med at mange føler at regjeringen nå regulerer hva man kan gjøre i sitt eget hjem, har ført til massive protester både fra fagfolk og fra privatpersoner, og nå tar myndighetene kritikken på alvor.

- Ikke fornøyd med utviklingen

- De nye byggereglene har nå virket en stund, og mange mener det har blitt for mye byråkrati og saksbehandling i små byggesaker. Jeg er ikke fornøyd med den utviklingen, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete i en pressemelding i dag, og fortsetter:

- Derfor vil jeg endre reglene knyttet til søknadsplikt for våtromsplanen i eksisterende bygg.

Nå blir det dyrere å bygge nytt

Ville trygge forbrukerne


Målet med plan- og bygningsloven er spesielt å få færre byggefeil og sikre høy kvalitet på bygg. Siden juli 2010 har det derfor vært nye byggereglar knyttet til kvalitetssikring og tilsyn. Det er særlig krav om å hyre inn ansvarlige firma ved arbeid i våtrom som har generert mye merarbeid.

- Det skal på ingen måte lønne seg å gjøre slett arbeid. Men jeg er ikke fornøyd med ett system som tross gode hensikter blir en hemsko og barriere for byggenæringen og som blir oppfattet som urimelig av folk flest, sier Navarsete.

Hun varsler også en gjennomang av kommunenes praksis i forhold til gebyrer. Disse varierer nå fra drøye 1.500 kroner til over 10.000 kroner. Ifølge Navarsete har ikke kommunene anledning til å ta mer i gebyr enn det det faktisk koster dem å håndtere søknaden.

- Det er vanskelig å forstå at det skal være så stor forskjell i gebyret for å få håndtert en søknad om oppføring av en enebolig fra kommune til kommune. Derfor vil vi sette i gang et arbeid for å se nærmere på kommunene sin praksis knyttet til gebyr, sier Navarsete.

Gjøre det selv? Her bør du hyre inn fagfolk

Populær retrett

Ifølge Tirill Ilebekk Hansen, kommunikasjonssjef i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening - VVS (NRL) er organisasjonen glad for de varslete endringene, siden dagens løsning både er for dyr, og tunggrodd byråkratisk.

- Jeg har nettopp snakket med presseavdelingen i KRD, og de bekrefter at vi kan regne dette som et sterkt signal fra statsrådens side om at det vil komme endringer – både ved ordningen og byråkratiet, sier Ilebekk Hansen til DinSide. - Vi i NRL er selvsagt glade for at statsråden lytter til signaler fra både bransjen og forbrukerne og vil spent følge arbeidet med lovverket.

Hun peker imidlertid på at det er viktig at saken ikke bare blir redusert til et spørsmål om gebyrer og byråkrati. - Hensikten med lovverket er fortsatt god, og vi vil oppfordre forbrukere til å gjøre grundige forhåndsundersøkelser av håndverkere uavhengig av utfallet av statsrådens vurderinger.

Bakgrunnen for lovverket var det høye antallet byggefeil og vannskader, og dette er høyst reelt, uavhengig av hvor mange papirer som skal stemples og tillatelser som skal gis.

- Rådet fra oss er derfor: Sjekk alltid om bedriften er godkjent for ansvarsrett, og har tilknytning til bransjeorganisasjon og klagenemnd, før kontrakt underskrives på oppdrag på våtrom.

Les også: Slik unngår du håndverkerkrøll