Det ser bra ut, så lenge de ikke løper så fort. Ikke noe problem når du ser på Viking mao:-) Foto: Per Ervland
Det ser bra ut, så lenge de ikke løper så fort. Ikke noe problem når du ser på Viking mao:-) Foto: Per ErvlandVis mer

Andersson A429FDC PVR 3D

Beklager, folkens. Det er ingen TV-produsenter som har lært å trylle.

Andersson A429 er en 42-tommers LCD-TV som i dag har en prislapp på 3.990 kroner. Det er en god pris, spesielt for deg som kjøpte en flat-TV da prisene lå på mellom 15.000 og 20.000 kroner.

LES OGSÅ:

Det mest spennende med A429 er likevel ikke bare prislappen, for i dag finnes det flere alternativer i samme størrelse i dette prissjiktet.

Der dagens test-modell skiller seg ut, er nemlig på finessene.

Ja, faktisk er Andersson TV-en så godt utstyrt at vi nesten trodde vi leste feil da vi listet opp spesifikasjonene, for her får du finesser som vanligvis bare finnes på TV-er fra 8.000 og oppover:

  • 3D. Dette er en av de rimeligste 3D-TVene vi har sett hittil. A429 bruker passiv 3D-teknologi, og den kan til og med konvertere vanlige TV-sendinger til 3D. Med i esken ligger det også fire 3D-briller, og akkurat det er et eksempel til etterfølgelse.
  • HD og mange innganger. Oppløsningen er på 1080p, altså full HD. TV-en har i tillegg de inngangene du trenger, blant annet fire HDMI-innganger (tre bak, en på siden), VGA-inngang for PC (låst til en oppløsning på 1366x768), to USB-innganger, komponent for analog HD, og to scartinnganger. TV-en har i tillegg digital lydutgang.
  • USB-opptak. Via den ene USB-inngangen kan du koble til en USB-penn eller en ekstern harddisk, og pause live-sendingen, eller ta opp TV-serier du følger med på. Vi koblet til RiksTV, og selv om vi ikke fant TV-en i RiksTVs oversikt over godkjente modeller, så fungerte det fint i praksis. Via den elektroniske programguiden kan du også enkelt ta opp programmer du har lyst til å se.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Førsteinntrykk og brukervennlighet

Dessverre hjelper det lite med mange finesser hvis ikke de er enkle å bruke, spenningen var derfor stor da vi pakket opp TV-en. For hvordan klarer egentlig Andersson å pakke så mange finesser inn i en TV som er så billig?

Design. Sammenlignet med dagens LED-modeller er denne klassiske LCD-TVen langt tjukkere, men i denne prisklassen henger vi oss ikke opp i slikt. Bordstativet er heller ikke dreibart, men innsynsvinkelen fra sidene er faktisk ikke så ille og til å leve med.

Brukervennlighet. I daglig bruk legger vi dessverre merke til at ikke alt er slik vi forventer i 2011. For mens TV-en reagerer raskt når du justerer lyden, resulterer andre trykk på fjernkontrollen i svært varierende resultater:

Noen ganger tar det for eksempel kort tid å aktivere menyen eller en funksjon, andre ganger tar det lang tid. Siden hastigheten alltid varierer, vil du også komme til å trykke feil mange ganger.

Fjernkontrollen er i tillegg svært lang og har i tillegg knapper overalt. Pussig nok er det også seks knapper som ikke har noen som helst funksjon, noe som føles unødvendig og gjør at det tar lang tid før du kjenner deg komfortabel med å bruke den. Alt dette gjør at TV-en blir litt mer komplisert for de aller eldste, eller yngste, i familien.

Når du først kommer inn i menyen er det imidlertid godt å konstatere at norsk språk er på plass. Kanalsøket tar imidlertid lang tid, regn med minst ti minutter. Til denne prisen synes vi forøvrig at menyene ser helt ok ut, og det var for eksempel enkelt å endre rekkefølge på kanalene.

Men hva med bildekvaliteten?

Da vi slo på NRK og så nyhetssendingen var førsteinntrykket overraskende bra. Vi konstaterte riktignok endel støy i bakgrunnen, men prisklassen tatt i betraktning var det ikke mer enn forventet.

Heller ikke sortnivået var det stort å si på. Joda, det er selvsagt klasseforskjell opp mot sortnivået du får på dagens toppmodeller med bakgrunnsmontert LED og lokal dimming, men til å være en LCD-modell er dette helt ok. Til TV-sendinger i dagslys fungerer det altså bra, selv om den ikke bør være førstevalget for filmentusiaster som drømmer om sene filmkvelder i en mørklagt stue.

Min første innskytelse var altså at dette vil være mer enn bra nok for svært mange. Men så sluttet nyhetssendingen ...

Og denne TV-en hakker. Ved horisontale og vertikale bilder, for eksempel sportssendinger, blir det nemlig tydelig at TV-en ikke henger med. Bildet hakker rett og slett alt for mye, og det å se en action-film med Jet Li kan her vise seg å bli en hoderystende opplevelse. Å gjengi dette på video er dessverre ikke så lett, ettersom videokameraet utjevner en del av hakkingen, videoen under viser imidlertid litt av hva vi mener:

TV-en er ikke rask nok

At TV-en er kraftig undermotorisert fikk vi forøvrig bekreftet da vi skulle skifte kanal. Først tar det to til tre sekunder fra du trykker på knappen til kanalen skifter fra NRK1 til NRK3. Så, når TV-bildet er synlig, trenger den tre til fire nye sekunder på å synkronisere lyd- og bildesignalene. Det er ikke bra nok.

Ved en annen anledning vedvarte forøvrig usynkroniseringen, og det både på NRK1, NRK2 og NRK3. For å få det i orden igjen måtte vi faktisk skru TV-en helt av og på igjen. Det har jeg aldri opplevd før.

Tregheten er også tydelig når du skal stille inn TV-en. Menyene er svært trege å navigere, noe som reduserer brukeropplevelsen kraftig.

Kanalsøket tok nesten 10 minutter. Foto: Per Ervland
Du kan endre rekkefølge i kanallisten. Foto: Per Ervland
Informasjonsknappen gir deg dette. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
USB-opptak, en av svært få finesser som virker. Foto: Per Ervland
Alle opptakene dine samles her. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Førsteinntrykket var godt, for her er det lite bevegelse i bildet. Foto: Per Ervland
Programguiden. Foto: Per Ervland
Programguidens informasjon. Foto: Per Ervland
Opptak er he markert i rødt.
Det ser bra ut, så lenge de ikke løper så fort. Ikke noe problem når du ser på Viking mao:-) Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Hovedmenyen på medieleseren via USB Foto: Per Ervland
TV-ens hovedmeny, enkel og grei, men det tar alt for lang tid å bruke den. Foto: Per Ervland
Bildemenyen er logisk, men igjen: Det tar så lang tid å bruke den at det blir tungvint i praksis. Foto: Per Ervland
Bare det å stille kontrast- og lysstyrke tar lang tid... Foto: Per Ervland
3D-innstillingene er enkle, og det er egen hurtigtast på fjernkontrollen. Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Svært mange innganger. Foto: Per Ervland
Fjernkontrollen er stor, har mange knapper. Litt for mange synes vi. Her ser du også en av de fire 3D-brillene som følger med. Foto: Per Ervland
Det er ikke måte på... Foto: Per Ervland
Alle innganger og utganger. Foto: Per Ervland
Andersson er en ren LCD-TV, og således langt tykkere enn dagens LED-modeller. Til prisen har vi ikke noe å si på det. Foto: Per Ervland

3D-funksjonen

Passiv 3D-teknologi benyttes i dag av både LG og Philips, og har sin store styrke ved at du slipper å kjøpe dyre aktive 3D-briller som går på batteri. Andersson gir deg forøvrig fire 3D-briller i esken, noe som gir pluss i margen.

Heller ikke her er førsteinntrykket så ille, men ved siden av tre andre 3D-TVer er det åpenbart at 3D-effekten ikke er spesielt stor - og da er jo litt av vitsen borte.

En av de store fordelene med 3D er jo at det skal gi deg økt dybdefølelse, og det er spesielt her Andersson ikke leverer. På A429 er nemlig alt som er i bakgrunnen ute av fokus. Med andre ord: Det som skjer foran i bildet ser ikke så verst ut, men all den bildeinformasjonen som er i bakgrunnen viskes altså enten helt ut, eller blir redusert til en uklar grøt.

For deg som ikke har en Blu-ray-spiller med 3D-funksjon er det greit å vite at Andersson faktisk kan konvertere vanlige TV-sendinger til 3D. Dessverre er heller ikke det særlig imponerende.

USB-opptak og formatstøtte

USB-opptaket er heldigvis en liten opptur hos Andersson. Betingelsen er imidlertid at du har en minneplugg som er rask nok og som har nok minne. Opptak fungerte for eksempel ikke med våre to første minneplugger på 2 og 4 GB, men med en 8GB minneplugg kom vi i mål. Det beste er forøvrig å koble til en ekstern harddisk, men det hadde vi ikke tilgang til.

Her kan du altså pause TV-sendingen, og ta opp direkte fra den elektroniske programguiden, noe som gir pluss i margen for alle som har RiksTV.

Via den andre USB-inngangen kan du også spille av videofiler, se på bilder eller høre på musikk. Vel, i teorien i hvert fall. For etter å ha pløyd igjennom DinSides testfiler er vår dom at det er svært tilfeldig hvilke filer som faktisk spilles av. I praksis fungerte noen MKV-filer, mens andre ikke ville starte i det hele tatt, og det samme gjaldt på de andre formatene.

Legg også merke til at Andersson-modellen ikke viser USB-innholdet i mappestruktur. Her blir alt bare listet ut, noe som kan være uoversiktlig hvis du har mange filer.

Med andre ord: Du kan ha flaks, men skal du spille av mediefiler uten å få høyt blodtrykk bør du heller koble til en dedikert mediespiller.

Konklusjon

Et svakt produkt blir ikke bedre av at du pøser på med flere finesser, og Andersson A429 er derfor en TV du bør styre unna. Den er nemlig underdimensjonert for alt den er satt til å gjøre, noe som både går ut over brukervennligheten og den generelle bildekvaliteten.

Heller ikke den lave prisen kan etter vår mening redde Andersson, for i dag får du faktisk flust av alternativer i denne prisklassen. Joda, de mangler riktignok alle finessene Andersson skryter av, men når de gir bedre TV- og filmbilder, og i tillegg er langt enklere i bruk - ja, da bør valget være enkelt.

Er du på jakt etter en TV til rundt 4.000 kroner er altså rådet klart: Hold deg til kjente merker som Samsung, Philips eller LG. Kan du legge på 500 kroner anbefaler vi forøvrig Panasonic X20 på 42-tommer, og ikke minst vårt anbefalte kjøp fra LG, som tok andreplassen i vår store samletest av billige TV-er i fjor. Begge disse fås nå til rundt 4.500 kroner i landets nettbutikker hvis du leter litt.

Her finner du alle våre TV-tester!

Testresultat

Andersson A429FDC PVR 3D

Billig, USB-opptak fungerer ok.

Hakker ved bilder i bevegelse. Svært tregt menysystem, plaget av usynkronisert lyd/bilde, svakt 3D-bilde, og høyst variabel formatstøtte via USB-inngangen.

Se alle våre tester