Er Klipsch HD Theater SB 3 modellen du har ventet på? Foto: Klipsch
Er Klipsch HD Theater SB 3 modellen du har ventet på? Foto: KlipschVis mer

Amerikanske lydplanker

Er du lei av pinglelyd fra TV-en, men orker ikke tanken på et komplett surroundanlegg i stua? Da kan en lydplanke være midt i blinken.

Lydplanker får du i dag kjøpt fra svært mange produsenter og i nesten alle prisklasser.

Det beste med lydplankene er at selv de rimeligste modellene vil gi et merkbart løft i TV-lyden. Det skyldes naturligvis at TV-enes innebygde høyttalere blir mindre og mindre, i takt med at TV-ene blir slankere og slankere.

Hvis det kun er TV-lyden du har lyst til å forbedre kan du altså slippe svært rimelig unna. Likevel er det ikke til å komme i fra at det er de litt dyrere alternativene du bør vurdere hvis du også har lyst til å øke filmfølelsen.

Duell: Billige lydplanker til TVen

Går du opp noen hakk i pris får du nemlig høyere kvalitet både på forsterker og høyttaler-elementer. Dette gjelder spesielt modellene hvor det følger med subwoofer, som altså er en separat basskasse for de aller dypeste tonene.

I denne runden har vi valgt ut noen nye alternativer fra henholdsvis Klipsch, JBL og Harman/Kardon.

Klipsch HD Theater SB 3

Amerikanske Klipsch er antagelig mest kjent for sine horn-diskanter, som har gjort dem til en solid favoritt hos de som liker å spille hardt og høyt.

Foto: Klipsch
Foto: Klipsch
Foto: Klipsch
Foto: Klipsch
Foto: Klipsch
Foto: Klipsch
Foto: Klipsch
Foto: Klipsch
Er Klipsch HD Theater SB 3 modellen du har ventet på? Foto: Klipsch
Foto: Klipsch
Foto: Klipsch
Foto: Klipsch

Og denne formelen følger de selvsagt her også. Selve lydplanken har to hornladede diskanthøyttalere, og ikke mindre enn fire mellomtonehøyttalere. Som du ser på bildene er også subwooferen av en viss størrelse, slik at den bør duge fint i en vanlig TV-stue.


Subwooferen har forøvrig trådløs lydoverføring, noe som gjør den enklere å plassere. Bare husk at den trenger sin egen stikkontakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klarer du deg uten subwoofer? Da kan denne Klipsch-høyttaleren gjøre jobben!

Total forsterkereffekt for hele systemet er på 300 watt, og i tillegg til en enkel kredittkortlignende fjernkontroll mener Klipsch at de fleste TV-kontrollene også vil kunne læres til å styre lyden direkte. Lydplanken leveres forøvrig med to små føtter slik at den kan plasseres direkte på TV-benken din, men den har også to slisser integrert på baksiden om du heller vil henge den direkte på veggen under TV-en. Dessverre mangler lydplanken HDMI-innganger, mer om det lenger ned.

Veiledende pris er 6.995 kroner.

Bør du kjøpe Ikea TV-en Uppleva?

Harman Kardon SB30

I likhet med alternativet fra Klipsch ligger også dette alternativet i samme prisklasse, altså rundt 7.000 kroner.

Harman Kardon SB30 Foto: Produktbilde
Harman Kardon SB30 Foto: Produktbilde Vis mer

Det er forøvrig ikke det eneste de har felles: Også her får du en trådløs og dermed plasseringsvennlig subwoofer som kun trenger en tilgjengelig stikkontakt for å virke.


Selve lydplanken leveres også her med veggfeste i esken, og har digitale og analoge tilkoblinger til TV-en. Også her får du med en liten fjernkontroll, men igjen ser vi at HDMI-innganger direkte på lydplanken er mangelvare.

SB30 vant forøvrig Eisa-prisen i sin kategori 2012/2013.

Budsjettalternativer fra JBL

Synes du alternativene fra Klipsch og Harman Kardon blir for dyre, kan JBL være verdt å se nærmere på. Her er to av de nye modellene i Cinema-serien, og spesielt SB400 ser spennende ut:

 • Lydplanken JBL Cinema SB200 ligger på rundt 2.000 kroner. Minuset her, er at modellen mangler en separat subwoofer slik at du går glipp av den dypeste bassen. SB200 har imidlertid innebygget Bluetooth-adapter, slik at du også kan spille av musikk trådløst fra din mobiltelefon eller nettbrett.
 • På JBL SB400 er imidlertid trådløs subwoofer på plass. Prisen øker da til rundt 3.900 kroner, men med på kjøpet får du i tillegg tre HDMI-innganger. Dette er altså et spennende alternativ for deg som har en TV med få innganger.

  JBL Cinema SB200 baksiden Foto: Produktbilde
  JBL Cinema SB200 Foto: JBL
  JBL Cinema SB200 Foto: Produktbilde
  JBL SB400: Her får du faktisk tre HDMI-innganger og en utgang. Foto: JBL
  JBL SB400: Med trådløs subwoofer og innebygget Bluetooth. Foto: JBL

  I likhet med lillebror får du også her Bluetooth-adapter, slik at du kan spille av musikk fra mobil/nettbrett direkte.

Bilder av JBL-modellene får du her:

Hvordan kobler du utstyret?

Når det gjelder tilkoblinger har de fleste lydplankene idag både analoge og digitale tilkoplinger for enkel tilkobling til TV-en. Produkter som Xbox og Blu-ray spiller må altså kobles direkte i TV-en, som så viderefører lyden til lydplankene.

Enkelt lydplanker, blant annet JBL SB400, har imidlertid også egne HDMI-innganger. Har du en litt eldre TV med få innganger er dette et viktig poeng, fordi du kan koble til enhetene dine (Blu-ray, TV-dekoder og spillkonsoll) direkte i lydplanken.

Er du usikker på hvilken tilkobling utstyret ditt krever bør du altså spørre i butikken.