<strong>3-sidig Ambilight-funksjon i praksis, her vist på Cinema 21:</strong>9-modellen. Foto: Øyvind Paulsen
3-sidig Ambilight-funksjon i praksis, her vist på Cinema 21:9-modellen. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer

Ambilight: Finessen kundene elsker

Når over 81 prosent av de eksisterende kundene lover gjenkjøp på grunn av Ambilight, må Philips gjøre noe riktig. Men hva er det egentlig?

Publisert
Sist oppdatert

At en TV har Ambilight betyr kort fortalt at den er utstyrt med LED-dioder på baksiden som lyser opp veggen bak TV-en. Men lys alene er ikke nok, da kunne man jo bare satt et par ekstra lyspærer på veggen i stedet. Hele poenget er derfor at både intensiteten og lysets farge endrer seg automatisk i takt med det bildet som til enhver tid vises på skjermen.

Personlig liker jeg finessen svært godt, og har den derfor alltid på, og jeg er tydeligvis ikke alene. Tall fra Philips bekrefter nemlig at Ambilight-funksjonen blir satt stor pris på av de som allerede har den:

97 prosent av de eksisterende kundene anser funksjonen som god, veldig god, eller glimrende, og vil anbefale den til andre. Og kanskje viktigere i en bransje hvor produsentene blir likere og likere: Hele 81 prosent sier rett ut at de er sikre på at også deres neste TV skal ha funksjonen*.

Se alle våre TV-tester

Se videoen under for å se funksjonen i praksis:

Slik har Ambilight blitt bedre

Den første TV-en med Ambilight ble sluppet i flat-TV-enes barndom, nærmere sagt 2004, og hadde da kun Ambilight på sidene. Lyskilden på den 2-sidige Ambilighten var i tillegg vanlige lysstoffrør. Testen leser du her!

3-sidig Ambilight på en 2008-modell. Dagens LED-dioder tar langt mindre plass, men lyser enda bedre. Foto: Øyvind Paulsen
3-sidig Ambilight på en 2008-modell. Dagens LED-dioder tar langt mindre plass, men lyser enda bedre. Foto: Øyvind Paulsen Vis mer


Siden den gang har det imidlertid skjedd ting.

Det viktigste er at det i dag selvsagt er LED-dioder som brukes.

En ting er at de tar mindre plass slik at TV-ene kan være slanke, minst like viktig er at de gir bedre lyseeffekt og bruker mindre strøm. I dag får du forøvrig modeller med Ambilight på sidene (tosidig), på sidene og over TV-en (3-sidig), og noen av årets modeller har faktisk lys på alle sidene (4-sidig).

LED-diodene har blitt bedre gjennom årenes løp. Foto: Philips
LED-diodene har blitt bedre gjennom årenes løp. Foto: Philips Vis mer


Et annet poeng verdt å merke seg er at det i dag ikke har noe så si hvilken farge du har på veggen. De første Ambilight-modellene forutsatte nemlig at veggen bak TV-en var hvit. I dag er ikke dette noe problem. I bildemenyen får du nemlig opp et fargekart som lar deg finne din veggfarge, slik at Ambilight-lysteres justeres korrekt av TV-en.

For at TV-en skal klare å gjengi riktige farger må den vite hvilken farge du har på veggen.  Foto: Per Ervland
For at TV-en skal klare å gjengi riktige farger må den vite hvilken farge du har på veggen. Foto: Per Ervland Vis mer


Men hva har Ambilight å si for TV-opplevelsen?

Hva syns du om Ambilight?

(Avsluttet)
Liker den godt, har den alltid på(64%) 1342
Skeptisk, har aldri prøvd(21%) 441
Liker ikke (8%) 165
Liker den godt, bruker den på film(8%) 158
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det mest opplagte er at du får en økt kinofølelse, ettersom Ambilightfunksjonen gjør at TV-en virker litt større enn den er.

Philips viser også til flere undersøkelser som viser at mange synes funksjonen gjør det mer behagelig å se på TV over lang tid. Den siste er fra GN Research (2008), og konkluderer med at 85 prosent av eierne av en Ambilight-TV synes TV-titting er behagelig og avslappende for øynene over tid, mens tilsvarende tall fra eiere med TV-er uten Ambilight ikke var høyere enn 13 prosent.

Se alle våre TV-tester

Tilgjengelig for flere

De første årene var det kun toppmodellene, altså 9000-serien, som hadde Ambilight, og prisen på TV-ene var deretter. I dag får du imidlertid Ambilight-funksjonen helt ned i 5008-serien, og siden den starter på 5.000 kroner blir funksjonen tilgjengelig for enda flere.

Men alle er vel ikke like imponert?

Nei, selvfølgelig er de ikke det. Noen vil nok ikke like den i det hele tatt, mens andre igjen kun vil bruke den når de ser på film. Da er det selvsagt greit å vite at det er enkelt å justere intensiteten via fjernkontrollen, alternativt slå den helt av.

I en TV-verden hvor produsentene blir likere og likere for hver dag, setter vi imidlertid pris på at den finnes.

*Merk at kundeundersøkelsen er foretatt på vegne av Philips. Vi har sett flere slike undersøkelser, og dette er av de mer nøkterne tallene vi har fått presentert. Ta det gjerne med en klype salt, men vi synes likevel det er en funksjon som er verdt ekstra omtale, da Philips-TV-ene med denne funksjonen skiller seg markant fra tilsvarende modeller fra andre produsenter. (red.anm.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer