Du kan gjøre en vel så bra jobb med membranen bak flisene, som de profesjonelle gjør, sier ekspert. Foto: Colourbox
Du kan gjøre en vel så bra jobb med membranen bak flisene, som de profesjonelle gjør, sier ekspert. Foto: ColourboxVis mer

- Amatører gjør ofte bedre jobb enn fagfolkene

Legg membran selv - fagfolkene slurver. Det mener ekspert på fukt og sopp.

- Nevenyttige amatører gjør ofte en bedre jobb enn fagfolkene, i hvert fall når det gjelder membran og å lese bruksanvisninger, sier fukt- og soppekspert Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam.

Mycoteam er et rådgivende konsulentfirma som arbeider innenfor fagfeltet biologiske bygningsskader - som eksempelvis sopp, fukt og insekter.

Proffe legger kun halvparten

- Når man bygger bad, skal man ha et vanntett sjikt, det skal være minst 1 mm. tykt på vegger, og noen ganger litt tykkere, men aldri mindre enn det. Når man smører på membran, får man 0,15 mm. for hvert strøk. Hvis du kan gi meg en profesjonell som har lagt på mer enn 2-3 strøk, altså maks 0,45 mm, så blir jeg svært overrasket. Det er sjelden at vi treffer på tykkere enn 0,45 mm. med membran, forteller Mohn Jenssen til DinSide.no

Lettere å klage på håndverkere

Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam. Foto: Mycoteam
Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam. Foto: Mycoteam Vis mer


Mycoteam har de siste årene undersøkt flere hundre baderom laget av profesjonelle, og ikke ett eneste av dem har holdt våtromsnormens krav til tykkelse av smøremembranen. Ifølge bladet Hus & Bolig, mener Jenssen håndverkerne har det for travelt til å gjøre en god jobb.

- Amatøren leser bruksanvisningen nøye, ser at man skal ha så og så mange kilo per kvadratmeter og legger på 5-6-7 strøk, til de har brukt opp alt. Det er også krav til tørketider mellom strøkene, som betyr at du kanskje må legge på et lag klokken 22 på kvelden og klokka ni om morgenen, og det er jo greit å få til dersom du bor i huset selv - men det er vanskelig å få profesjonelle til å legge på tykt nok, vi har aldri opplevd at noen har gjort det, uttaler Mohn Jenssen til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du dårlige eller gode erfaringer med oppussing av baderom? Tips andre i debattforumet nedenfor.

Rørleggere boikotter billigprodukter

Kontroller fagfolkene

- Når vi vet dette, hvem bør da pusse opp badet mitt?

- Du kan gjerne la profesjonelle pusse opp badet, men da bør de lese bruksanvisningen. Det som trengs, er dokumentasjon på membrantykkelse, sier Mohn Jenssen.

Din erfaring

Har du gjort arbeider i forbindelse med oppussing av baderom selv, som ufaglært? (Avsluttet)
Ja(85%)
Nei(13%)
Vet ikke(2%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Du kan godt legge membran på det nye baderommet ditt selv, men rørleggerarbeide og elektrikerarbeide må du overlate til fagfolk. Du kan velge mellom eksempelvis membranplater eller påstrykningsmembran, og Mohn Jenssen anbefaler at du tar en kontroll på membrantykkelsen før flisleggingen begynner, dersom du har leid inn en entreprenør til jobben.

- Det greieste er å få noen til å følge våtromsnormen, og spesifisere at du kommer til å kontrollere at normen blir fulgt underveis, sier Mohn Jenssen.

Du kan få et uavhengig firma til å komme og sjekke membrantykkelsen før flisene legges, eller du kan selv skjære ut en liten bit av membranen og sende inn for analyse. Kontakt firmaet som du ønsker skal gjøre analysen, for pris og nærmere instruksjoner.

Slik vil vi ha det på badet

Muggskader i veggen

Dersom membranen ikke er tykk nok, og veggen grenser mot kalde rom, kan dette resultere i muggskader.

- Problemet med skadene er at de ikke opptrer brått og plutselig. Mugg og fuktskader utvikler seg over lang tid, det tar gjerne 4-5 år før de vises, og tar det litt over fem år, har man ingen garantier eller noen ting, sier Mohn Jenssen til DinSide.

Les mer om vannskader hos Sintefs vannskadekontor

- Spesielt komplisert

Fagrådet for våtrom er uenig i Mohn Jenssens innspill om å la amatørene slippe til på badet, og sier til bladet Hus & bolig at våtrom er spesielt komplisert, og at når de som er utdannet til dette arbeidet gjør feil, så blir det ikke enklere for vanlige folk.

Har du dårlige eller gode erfaringer med oppussing av baderom? Tips andre i debattforumet nedenfor.