<b>Nei, ikke slik:</b> Barbeint kan du gå et annet sted! Foto: Newswire
Nei, ikke slik: Barbeint kan du gå et annet sted! Foto: NewswireVis mer

Amatørene slurver mest under gressklipping

Gå gjerne barbeint i gresset, men vent til etter at du har klippet det!

Å gå barbeint i duggvått gress. Duften av nyslått plen. To ting som sier sommer, men de bør for all del ikke kombineres! Rundt 80 nordmenn skadet seg alvorlig på gressklipperen i fjor, melder If Skadeforsikring.

– Det virkelige skadetallet er sannsynlig mye høyere. De fleste kontakter ikke forsikringsselskapet sitt ved mindre skader, sier personskadesjef Margrethe Aflangrud i If Skadeforsikring i en pressemelding.

Det er heller ikke bare gressklipperen som tar fingre eller tær. Også motorsager og hekkesakser er kjent for å kutte over mer enn de skal. Det er imidlertid gressklipperskader som dominerer skadestatistikken.

Les også: Flest skader seg på gressklipperen

Enkelt å unngå

En av de vanligste gressklipperskadene oppstår når noe har kilt seg fast i gressklipperen.

– De fleste skader seg på hender og fingre, blant annet når de skal ta ut gress som har satt seg fast i klipperen. En annen gjenganger er de som sklir på gresset og får foten i skjærebladet, sier hun.

Dette merkes også på legevakten.

– Det er ikke disse skadene som dominerer den generelle skadestatistikken, men de kommer hver gang hagesesongen starter og øker i antall utover sommeren, sier Mads Kopperud Eie, allmennlege og seksjonsleder på legevakten ved Volvat Medisinske Senter til Newswire.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk som kommer til oss er fullstendig klar over at det ikke er lurt å fjerne gress fra klipperen mens den går. Men skulle bare være litt kjappe og effektive, sier han.

Det er ikke bare motorisert hagearbeid som påfører oss skader. Folk kutter seg på hagesaksa og de faller ned fra gardintrappen når de klipper hekken, ifølge allmennlegen.

Heldigvis finnes det alternativer! Her er redskapene som eliminerer behovet for stige.

Også de mindre kantklipperne er skumlere enn de ser ut. Selv om det kan virke som om tråden eller bladet du bruker ryker for et godt ord, rekker de å gjøre forbausende stor skade på hud og negler før de går i stykker.

Vernesko, eller kraftige sko er derfor et ikke for feiginger. Det er for proffene.

Visste du at ... Det aller farligste du kan gjøre hjemme er å stå på stige?

Hvor godt bør du polstres?

Det er ingen skam å beskytte seg litt. Snarere tvert imot. Men synes du det blir litt voldsomt med full vernedrakt for å plukke inn noen roser, finnes det gode alternativer, om du bare er litt kreativ. Tenk tykke og solide kvaliteter på hansker, klær og sko.

– Å få folk til å klippe gress med vernesko, er nok ikke så lett, selv om det er nettopp vernesko mange anbefaler etter at de har skadet seg. Men bruk i hvert fall ordentlig fottøy. Føttene er bedre beskyttet og det gir mye bedre fotfeste på vått gress enn et par slippers, sier Aflangrud.

En sko med solid tupp tåler at klipperen av og til sender ut oppkuttete småkvister eller småstein i full fart. Og bruk sunt folkevett:

– Dersom du skal stikke hånden inn i gressklipperen, må den først slås av. Har du en elektrisk klipper, må støpselet trekkes ut. Har du en som går på bensin, skal tennpluggen kobles fra. Da er du sikker, sier Aflangrud.

Ønsker du å være sikker, anbefaler vi følgende verneutstyr:

Gressklipper: Bruk vernesko med ståltupp. Gjerne med anti-skli i sålen. Har du ikke det, eller blir det for voldsomt for deg, velg de kraftigste skoene eller støvlene du har.
Hagesaks: Vernehansker.
Motorsag: Full pakke; vernesko, vernedrakt eller -bukser og vernehansker.
Jobbing på stige: Sikring med sele. (Bare pass på at du fester den i noe som er fast, i motsetning til denne uheldige mannen.)

I tillegg bør alle ha en førstehjelpsveske liggende hjemme. De fleste apoteker selger små basispakker. Dette gjelder også deg som ikke har hage.