Altos vase

Alvar Aaltos karakteristiske vase skapte bølger og stor furore i Paris da den ble vist for første gang på 30-tallet. I dag finnes den i en rekke norske hjem, og vi tar gjerne bølgen for 70-åringen.


Konkurransevinner

Det kan kanskje være vanskelig å forestille seg at vasen, som i dag finnes i en rekke norske hjem, skapte furore da den ble presentert første gang. I 1936 organiserte Karhula-Iittala (forløperen til dagens Iittala, som forøvrig også feirer 125-årsjubileum i år) en konkurranse i forbindelse med verdensutstillingen i Paris.

Skissene som ble til denne vasen ble Alvar Aaltos store internasjonale gjennombrudd. Vis mer


Alvar Aalto, som også designet den finske paviljongen for verdensutstillingen, vant konkurransen med sitt bidrag Eskimoerinden Skinnbuxa, eller eskimokvinnens skinnbukser. Vinnerbidraget var kartong og papir-kollager som Aalto hadde tegnet på, og forestilte en serie med vaser i ulike høyder og størrelser, med bølgete omriss. Det er ettersigende disse skissene vasen er bygget på.

Det var nettopp vasens karakteristiske bølgete former som skapte de store diskusjonene. Dette sto i stor kontrast til den tidens ånd, som glorifiserte maskiner, det maskinelle og industrielle. Og der var det ikke særlig mye rom for slike uregjerlige bølger.

Det blir også hevdet at vasens karakteristiske bølgeform bærer preg av at Aaltos far var karttegner, og at formene er inspirert av kartografien i finske landskap.

I tusener hjem

Aaltos vase kalles også Savoy-vasen, fordi restauranten Savoy i Helsinki var den første som brukte vasen. I dag finnes vasen i tusener av hjem, samt, ikke minst, i en rekke av verdens viktigste designmuseer.

Visste du at Aalto betyr "bølge"? Vis mer


Det er nå 56 deler i Iittalas Aalto-serie, inklusive en ny kolleksjon tofargete vaser, et serveringsfat i stål og en ny, flammerød Finlandiavase. I anledning jubileet produseres også den klassiske vasen i petroliumsblått glass, i seks forskjellige størrelser. Disse vil kun være til salgs i 2006. De tofargete vasene (består av klart glass, hvitt glass og farge inni) fås i fem ulike farger: Grønn, blå, mørkeblå, rød og brun.

Gjennombrudd

Eskimokvinnens skinnbukser ble Alvar Aaltos (1898 - 1976) store gjennombrudd, både nasjonalt og internasjonalt. Den finske designeren ble født i Jyväskylä i Finland i 1898, og var en av Finlands mest kjente og internasjonale kunstnere - både som bygnings- og møbelarkitekt - og ikke minst som glasskunstner. Han var gift med industridesigner Aina Aalto.

Det finske firmaet Artek produserer Aaltos møbler.

Tips: Bor du i Oslo-området, og ønsker deg en slik vase, bør du ta turen til Art Interiør. Frem til 6. mai har de har opptil 50 prosent tilbud på en rekke Aalto og Artek-produkter. Du får ellers fatt i Aaltos vaser i glassmagasiner over hele landet, samt i Merkebutikken i Grini Næringspark i Bærum. Rabatterte Aalto for Iittala-produkter finner du også hos Iittalas fabrikkutsalg.

Kilder: Iittala, Art Interiør Aaltosvoice.com