Begge HD-PVR boksene til Altibox er sorte og kommer med den samme fjernkontrollen. Øverst ser du den lille Motorola-modellen, mens den store ADB-modellen er nederst. Foto: Øyvind Paulsen
Begge HD-PVR boksene til Altibox er sorte og kommer med den samme fjernkontrollen. Øverst ser du den lille Motorola-modellen, mens den store ADB-modellen er nederst. Foto: Øyvind PaulsenVis mer

Altibox' to HD-PVR bokser testet

Drømmer du om fiber-TV? Da bør du følge med her, vi har sammenlignet ADB 5812 mot Motorola VIP1963.

Dessverre er det ikke alltid like lett å velge om du skal ha RiksTV, kabel, parabol eller fiber-TV hjemme i stua. Tilbudet avhenger rett og slett av dekningen der du bor.

I første omgang tenker nok mange kun på fiber på grunn av rask internettlinje og IP-telefoni, og ja: Like raske linjer opp og ned er definitivt et steg opp for undertegnede etter flere år med ADSL. I denne runden prioriterer vi imidlertid selve TV-tjenesten Altibox.

Her får du det beste HD-tilbudet

To ulike HD-PVR bokser

Fra Viken Fibernett fikk vi tilsendt dette årets nye HD-PVR bokser. En HD-PVR er forøvrig en digital HD-tuner, som også har opptaksfunksjon. Og tro oss: Har du først blitt vant til å pause TV-sendingen eller ta opp favorittserien din vil du aldri gå tilbake.

Den ene boksen er en Motorola VIP1963 (som skal være langt raskere enn forgjengeren VIP 1960), mens den andre er nykommeren ADB 5812. I utgangspunktet skal de to dekoderne gjøre akkurat det samme. Men stemmer det i praksis?

Baksiden på ADB 5812. Foto: Øyvind Paulsen
Motorola VIP 1963 øverst og ADB 5812 nederst. Legg merke til størrelsesforskjellen. Foto: Øyvind Paulsen
Baksiden på Motorola VIP 1963 Foto: Øyvind Paulsen
Motorola VIP 1963 øverst og ADB 5812 nederst. Legg merke til størrelsesforskjellen. Fjernkontrollene er dog helt like. Foto: Øyvind Paulsen
Begge HD-PVR boksene til Altibox er sorte og kommer med den samme fjernkontrollen. Øverst ser du den lille Motorola-modellen, mens den store ADB-modellen er nederst. Foto: Øyvind Paulsen
Vippbart deksel på ADB, men USB-inngangen er foreløpig ikke aktivert... Foto: Øyvind Paulsen
Motorola er liten og mangler LCD-display. Foto: Øyvind Paulsen
ADB Foto: Øyvind Paulsen
ADB Foto: Øyvind Paulsen
Motorola Foto: Øyvind Paulsen

Likheter

 • Harddisk-størrelsen er i underkant av 300 GB på begge, og ikke bare er fjernkontrollen identisk; også menysystemet er helt likt.
 • De har like tilkoplinger, dvs: 1X HDMI-utgang, 1x komponentvideo ut, coax & optisk digitallyd ut, samt et sett analoge lydutganger. Begge har forøvrig scart-utganger, men de ser vi ikke poenget med i dag, her bør du bruke HDMI...


Forskjeller:
 • ADB-modellen er på størrelse med en normal DVD/Blu-ray spiller, mens MotorOla-modellen er langt mindre og mer plasseringsvennlig for deg som ikke har noe kabinett å gjemme den i. Den har imidlertid ikke LCD-skjerm, noe som helt sikkert vil være uvant for mange. Jeg synes likevel ikke dette er noe problem; all informasjonen du trenger er uansett tilgjengelig via skjermmenyen på TV-en.
 • Støy: HD-tunere med opptaksfunksjon har ofte et støyproblem, og her var det faktisk stor forskjell på de to.
Du har sett det på film og TV: Nå kommer TiVo til Norge

Hvorfor må det bråke sånn?

For å være sikre på at det ikke var ørene våre som spilte oss et puss, lastet vi ned en DB-måler applikasjon. Dette er selvsagt ikke noe korrekt måleinstrument, så ta for all del ikke tallene som noe fasitsvar. For å illustrere forskjellene gjør de likevel nytten. Alle boksene ble målt i samme rom under nøyaktig like vilkår, og resultatet bekreftet førsteinntrykket vårt.

I følge gjennomsnittstallene fra vår måling lå

 • MotorOla på 44 db i standby – noe som oppleves som helt stille. I bruk øker den til 52.
 • ADB har derimot hele 53 db i standby, og 54 i bruk. Den bråker altså omtrent like mye selv når den ikke er i bruk.
 • Privat har jeg en HD-PVR fra Canal Digital som også bråker, og for sammenligningens skyld målt jeg den også: Den lå på 44 i standby, og økte til 55 i bruk.

  Som tallene viser er altså Canal Digitals HD-PVR noe mer bråkete når den er slått på, men ADB-dekoderen bråker altså uansett om den er i standby, eller er påslått.

  Er du var for støy vil dette garantert irritere deg, og selv vil jeg derfor be om få en HD-PVR fra MotorOla når jeg skal ha en Altibox-dekoder hjemme. I praksis vil nemlig leverandørene til Altibox ha begge dekoderne på lager, og det kan derfor være litt tilfeldig hvilken dekoder du får om du ikke sier fra ved bestilling.

  Endelig, Altibox! Nå får du serieopptak

  Altibox i daglig bruk

  Hver eneste gang du starter opp Altibox kommer du til selskapets hovedportal, som du så må manøvrere deg videre fra. Akkurat dette synes vi er litt tungvint. Det blir litt som jobbens intranett, hvor sjefen gjerne vil tvinge deg innom før du får bevege deg ut i den frie verden. Ideelt sett bør en dekoder starte direkte på den TV-kanalen du så på når du skrudde av, og har du små barn eller pensjonister i familien forstår du godt hva jeg mener...

  Nu vel, dette er en vanesak og menyene til Altibox oppleves som relativt oversiktlige. Innstillingsmenyen ligger f.eks helt til høyre i bildet, og er av den selvforklarende typen. Der finner du også hurtigtilgang til innhold Altibox er ganske alene om (så vidt vi vet…), blant annet VG-TV, og småklipp fra TV2.

  Oppstartsmeny ADB, det er omtrent det samme som du får på Motorola.
  Ventetid ved første oppstart...
  Startportalen til Altibox. Denne er identisk på ADB og Motorola.
  Innstillingsmenyen på Altibox. Denne er identisk på ADB og Motorola.
  TV-guiden på Altibox. Denne er identisk på ADB og Motorola.
  Usikker på hva du skal se på? Sorter EPG-en etter favorittkategori. Denne er identisk på ADB og Motorola.
  TV-guide på Altibox: Opptaksmeny, velg mellom tidsinnstilling, varsling, osv. Denne er identisk på ADB og Motorola.
  Favorittkanaler kan endres her.
  Menybilde på Altibox. Denne er identisk på ADB og Motorola.
  Du markerer rett og slett hvilken kanaler du vil favorisere.
  Språkvalg: Vi savner samisk, men det får gå:-)
  Lyd & bilde-oppsett. Denne er identisk på ADB og Motorola.
  Startmenyen på Altibox. Denne er identisk på ADB og Motorola. Foto: ØYVIND PAULSEN
  Opptakene dine finner du ved å trykke på DVR-knappen nederst til venstre på fjerkontrollen. Også dette er likt på begge.
  Legg merke til serieopptaksmuligheten, den er relativt ny hos Altibox.
  Svært godt utvalg når deg gjelder filmleie, men prisen er litt for stiv.
  Filminformasjon i leiebutikken. Leietid er forøvrig 24 timer.
  Pluss for at du får sett trailer på de fleste filmene.
  Kanalsorteringen er heldigvis svært enkelt, og her ser du at vi har byttet ut NRK1 med NRK1 HD osv.
  iPhone-applikasjonen er en fornøyelse å bruke. Ok, det kunne kanskje sett bedre ut, men det fungerer. Foto: Øyvind Paulsen
  iPhone-applikasjonen gir deg også varslinger. Foto: Øyvind Paulsen


  Vi gir også Altibox et stort pluss i margen for filmleiebiten på grunn av et svært godt utvalg.

  I skrivende stund er det f.eks godt over 100 filmer tilgjengelig i HD-kvalitet, og enda flere i SD-kvalitet. På dette punktet er de altså langt bedre enn Canal Digital som jeg har mest erfaring med. Du får for øvrig opp coverbilde og informasjon om hver enkelt film, og i de fleste tilfellene får du også sett traileren før du bestemmer deg. Det siste er en fordel, ettersom prisen for filmleie hos Altibox oppleves som for stiv. Regn med 79 kroner for de fleste nyhetene, 59 kroner for de litt eldre versjonene, og noen få filmer til 39 kroner. Dette er i drøyeste laget.

  Guide-knappen på fjernkontrollen tar deg direkte til den elektroniske programguiden ( = EPG), og vi liker at du alltid har et minibilde av kanalen du ser på nederst i venstre hjørne. Enkeltopptak aktiveres ved å trykke en gang på Rec-knappen. Trykker du en gang til avbryter du opptaket.

  Altibox fikk først i sommer mulighet til serieopptak, og dette aktiveres via programguiden ved å trykke på Play/pause knappen. Dette er ikke helt intuitivt, men siden skjermmenyen tydelig forklarer hva du skal trykke på, så går det greit i praksis.

  Underveis i testen prøvde vi også å ta opp fra to HD-kanaler, samtidig som vi så på en tredje kanal. Dette fungerte uten at vi merket noen hakking i lyd eller bilde-kvaliteten. Du har også mulighet til å spole tilbake i en sending som har stått på, eller pause en direktesendt sending. (Merk deg at du kun kan spole en time tilbake, men det bør holde for de fleste.)

  Vi gir Altibox et ekstra stort pluss i margen for at du kan fjernstyre HD-PVRen via nettet eller via en gratis iPhone-applikasjon. Dette er ikke noe du kommer til å bruke til daglig, men er svært praktisk hvis du har glemt å stille inn opptak før du drar på jobben. Også denne funksjonen fungerte utmerket hos oss, og du ser eksempler på hvordan det ser ut i bildespesialen.

  Innholdet i kanallisten vil selvsagt variere etter hvilken kanalpakke du abonnerer på, og selv hadde vi kun grunnpakken tilgjengelig. En stor fordel hos Altibox er imidlertid at det er svært enkelt å endre rekkefølgen på kanalene. For alle som har en HD-TV vil det selvsagt være greit å bytte ut NRK1 med NRK1 HD, og TV2 med TV2 HD osv, og dette gjør du altså svært enkelt i menyen.

  Se hvilken leverandør du bør velge, dersom du har flere TV-er

  Konklusjon

  ADB 5812
  ADB 5812 Vis mer
  Motorola VIP 1963
  Motorola VIP 1963 Vis mer


  TV-løsningen til Altibox er ikke perfekt, men jeg liker Altibox og mulighetene den gir. At du i tillegg får nettlinje på kjøpet er også et ubetinget pluss for mange av oss, selv hadde jeg 30/30 Mbits linje - og i løpet av den en måned lange testperioden har jeg kun opplevd hikke i signalet en gang, og det gikk heldigvis over på 2 minutter.

  Har du erfaring med stabiliteten til Altibox? Del det gjerne med oss i debatten nederst!

  Irriterer du deg over støy bør du imidlertid be om å få dekoderen fra Motorola, da den er langt mer støysvak enn ADB-modellen. Bortsett fra dette opplevde jeg ingen praktiske forskjeller på de to i daglig bruk.

  Det er også godt å konstatere at fiberTV ikke ser ut til å ha noe å si for bildekvaliteten. I praksis oppleves dette som minst like bra som RiksTV-signalet vi har på jobben, og omtrent på samme nivå som den kvaliteten jeg selv har fra min private Canal Digital parabol.

  Et skår i gleden er det likevel. Jeg synes at utvalget av HD-kanaler er for dårlig per dags dato, på dette punktet er det altså fortsatt ingen som slår Canal Digital.

  Altibox er også svært god på fotballpakker, og har en dedikert fotballportal med full oversikt over tippeliga, Adeccoliga og Premier League om du vil ta den helt ut. God fotballdekning får du imidlertid også fra flere andre leverandører i dag, så er dette viktig for deg bør du sjekke kanalutvalget nøye. Når det gjelder ekstrakanaler som VG-TV og TV2 synes jeg det per dags dato er like fristende som isbading. Smak og behag her altså, men her har du i hvert fall muligheten - og spesielt VG-TV portalen fungerer godt.

  Mer informasjon om Altibox får du her.