Sonys nye toppmodell X9 har fokus på både lyd og bilde. Den får imidlertid en storebror kalt X95, som også har ekte bakgrunnsbelysning med lokal dimming. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Sonys nye toppmodell X9 har fokus på både lyd og bilde. Den får imidlertid en storebror kalt X95, som også har ekte bakgrunnsbelysning med lokal dimming. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

– Altfor dårlig lyd i nye flate TV-er

Nå mener Sony de har funnet løsningen.

De siste årene har TV-produsentene hatt stort fokus på å lage TV-ene tynnest mulig, og nye OLED-modeller er bare noen få millimeter tykke.

Denne utviklingen har imidlertid en ulempe: det blir liten plass igjen til høyttalerne.

Resultatet blir gjerne TV-er med fantastisk bildekvalitet, mens lyden knapt tåler sammenligning med en klokkeradio.

Dette vil Sony nå til livs. Selskapet har i mange tiår hatt minst like mye fokus på lydprodukter som bildeprodukter, og nå prøver de å smelte det beste fra to verdener inn i sine nye TV-er.

Pyramideform byr på fordeler

Modellen har en tydelig pyramideform og speilblanke sider. Også flere andre nye Sony-TV-er har samme utforming fra siden.
Modellen har en tydelig pyramideform og speilblanke sider. Også flere andre nye Sony-TV-er har samme utforming fra siden. Vis mer
Modellen har treveis høyttalere som er godt synlig på sidene.
Modellen har treveis høyttalere som er godt synlig på sidene. Vis mer


Under en pressevisning i Stockholm nylig fikk vi demonstrert modellen X9, selskapets sylferske 4K-TV på 65 tommer med treveis høyttalere på sidene.

TV-en skiller seg ut fra de fleste like store TV-ene på markedet ved at den slett ikke er spesielt tynn nederst. Sett fra siden har den en tydelig pyramideform, noe som ifølge Sony gir flere fordeler:

 • Ved å plassere det meste av innmaten, og dermed også tyngdepunktet nederst, oppnår man å få en TV som står mye mer stabilt på bordet. Dette er spesielt gunstig når skjermene blir så store som på de nye toppmodellene
 • Man trenger ikke like store føtter
 • Man får plass til ordentlige høyttalere med skikkelig basselement nederst
 • Les også: Forventninger til teknologiåret 2014

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Langt bedre lyd

  Vi fikk demonstrert lyden, og kan bekrefte at det låter langt fyldigere enn hva vi har blitt vant med de siste årene. Er du imidlertid virkelig opptatt av god lyd er det fortsatt eksternt lydanlegg som gjelder.

  Sony tilbyr også en ekstern, trådløs basshøyttaler som ekstrautstyr til TV-en, som bidrar til mer trøkk i de nedre frekvensområdene.

  For dem som ønsker å henge TV-en på veggen og ikke er så opptatt av lyden, eller som benytter eksternt lydanlegg, lanserer Sony også 4K-modellen X85. Den byr på samme visuelle opplevelse, men er langt tynnere - over det hele.

  X85 er av klassisk, tynn fasong.
  X85 er av klassisk, tynn fasong. Vis mer


  Begge modellene er ventet i butikkene i mai. Priser er ikke klare i skrivende stund, men vi har fått antydet at X9 sannsynligvis vil ligge på rundt 30.000 kroner fra representanter hos Sony, X85 noe lavere. Vi kommer tilbake med mer informasjon når vi får modellen(e) inn til test.

  DinSides store TV-test