Alternative strømidler

Glattisen kan være livsfarlig - nye strømidler til unnsetning

To forskjellige strømidler - hvilket er best? Foto: Brynjulf Blix
To forskjellige strømidler - hvilket er best? Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har tidligere skrevet om forskjellige midler som i større eller mindre grad smelter og fjerner is fra private områder som gangveier og oppkjørsler, og etterlyste alternative strømidler som kan erstatte sand og grus. Vi har nå sjekket ut to alternativer.

Det er mange av oss som bor slik at det ofte ikke er mulig å bevege seg trygt mellom utgangsdør og garasjen, for ikke å snakke om nærmeste holdeplass. For de lengre strekningene er nok brodder på skotøyet den beste løsningen, selv om man ikke har nådd pensjonistalderen. Det er dårlig ressursforvaltning å ta unødvendige risiki, som de sier i forsvaret.

De klassiske strømidlene er sand og strøsingel, og de fungerer stort sett veldig bra. Men problemet er at de blir liggende igjen til våren og du kan få en jobb med å feie opp og få bort både sand og grus. Har man grusganger slik som oss er det ikke noe problem, men de med heller eller asfalt sliter.

De to alternative strømidlene skal både fungere utmerket på glattisen og gjøre jobben mindre når isen smelter bort.

Les vår artikkel: Nå blir det glatt – hva strør du med?

Grip fix

Dette middelet er egentlig en absorbent, som er et fast stoff i knust/pulverisert form som brukes til å suge opp kjemikaliesøl slik at det blir enklere å håndtere.

Stoffet har også den egenskapen at det absorberer vannhinnen på isen og fryser fast. Dermed får isen en ru overflate med høy friksjon.

Men vi snakker ikke om noe hokus pokus, det er rett og slett stein som er ekspandert. Det reagerer ikke med andre stoffer og er helt hvitt og luktfritt. Det forsvinner av seg selv når mildværet kommer med regn og vind.

I bruk

Grip fix er hvite klumper på størrelse omtrent som grovsalt og mindre. Det er svært lett – en liter veier 90 gram – og ikke irriterende på hud eller slimhinner, det er jo stein.

Grip fix leveres i bokser Foto: Produsenten
Grip fix leveres i bokser Foto: Produsenten Vis mer


Vi strødde et lite område med glatt is med temperatur rett under null, og tråkket rundt med vanlige gummisåler. Klumpene blir pulverisert og sprer seg litt utover, og ga et meget godt grep på isen.

Grip fix på isflaten Foto: Brynjulf Blix
Grip fix på isflaten Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Etter noen timer når sola hadde varmet opp isen slik at den hadde en påtagelig vannhinne var ikke grepet på langt nær så godt. Dette framgår også tydelig av produktspesifikasjonene, produktet er beregnet på temperaturer under null.

Grip fix leveres i plastspann – [oppdatert:] 5 liter koster under 100-lappen. For informasjon om hvor det kan kjøpes ta kontakt med Trias Norway AS.

Ice-Crust

Dette middelet er også en absorbent, det reagerer med vannoverflaten på is på samme måte som Grip fix, og fryser fast. Men det er langt mer finkornet – 0,1 til 0,6 mm – og har en farge som minner om kanel.

Stoffet er laget av Diatoméskall, som er silisiumskall fra encellede organismer som levde for mer enn 30 millioner år siden, og finnes i Diatoméjord som hentes ut i dagbrudd. I tillegg inneholder det Bentonitt som er en vulkansk bergart som dannes ved forvitring av vulkansk aske.

Ice-Crust fungerer som jordforbedringsmiddel og er nøytralt. Men det absorberer stoffer og det er disse som kan være helseskadelige hvis man får Ice-Crust pluss dette stoffet i seg.

I bruk


For privat bruk kommer Ice-Crust i én-liters strøbøsse, med lokk til å vippe opp. Den veier ca 700 gram.

Ice-Crust leveres i praktisk strøboks Foto: Brynjulf Blix
Ice-Crust leveres i praktisk strøboks Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Praktis boks og lokk med strøhull Foto: Brynjulf Blix
Praktis boks og lokk med strøhull Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Man skal ikke strø et tykt eller tett lag, bare strø slik at du ser at det ligger korn med jevn tetthet. En boks på en liter skal kunne dekke opptil 50 m2. For mange er dette nok til å dekke gangveien fra utgangsdøra til postkassa. Her tar man bare boksen i hånden og strør foran seg når man går for å hente posten, for eksempel.

Ice-Crust strødd på isen Foto: Brynjulf Blix
Ice-Crust strødd på isen Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Vi strødde et jevnt lag på blank is tidlig om morgenen da temperaturen var under null grader. Friksjonen var overraskende god til å være laget med så fint pulver, vel så god som strøsingelen vi vanligvis bruker.

De små kornene og strøboksen gjorde det enkelt å spre et jevnt lag foran seg og isen ble ikke lenger glatt i det hele tatt.

Etter noen timers sol og oppvarming var friksjonen langt mindre, omtrent som fin våt sand. Dette kommer ikke veldig tydelig fram i den omfattende produktomtalen på nettstedet, men det står at når det blir mildvær vil middelet renne bort.

Ice-Crust selges i Jernia-butikker og mange andre faghandlere. Vi betalte 79 kroner for en énliters strøboks.

Les også: Hvordan fjerner man isen på best mulig måte?

Konklusjon

Både Grip Fix og Ice-Crust fungerte utmerket ved relativt tørr is. Så snart det blir sol eller nedbør slik at det blir vann på isen blir imidlertid effekten betydelig nedsatt.

Ice-Crust er enklere å håndtere på grunn av strøboksen, og også lettere å dosere for å få jevn spredning av middelet.

Ingen av dem er altså vidundermidler for både vinter og vår, men fungerer utmerket som alternativ til strøsingel på kalde dager. Når isen er som glattest, med mye vann på er det bare større og skarpere partikler som gjør jobben.

(Men ingen ting slår løpebroddene vi kjøpte tidlig i vinter, selv den våteste, glatteste is blir som å gå på tørr asfalt...)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!