<strong>KOSELIG MED PEIS:</strong> Et brennende bål i peisen eller vedovnen skaper varme og stemning i boligen. Foto: Frank May/NTB Scanpix.
KOSELIG MED PEIS: Et brennende bål i peisen eller vedovnen skaper varme og stemning i boligen. Foto: Frank May/NTB Scanpix. Vis mer

Montere vedovn

Alt om vedovn i bolig

Bør du ha topp- eller bakmontert røykrør, og må du søke om å montere vedovn? Dette svarer ekspertene på.

Publisert

Det er ikke bare god, lun stemning som følger med peis eller vedovn i bolig. Du kan potensielt spare noen kroner på strøm, samtidig som faren for pipebrann øker betraktelig sammenlignet med hvis du ikke har vedovn.

Vurderer du å skaffe deg vedovn, brenner du kanskje inne med noen spørsmål, både knyttet til valg av vedovn, hva du må gjøre før du kjøper ovnen og hvem som er best skikket til å montere den.

Dinside har tatt en prat med eksperter i Norsk Brannvernforening og Feiermesternes Landsforening, for å hjelpe deg i prosessen med å skaffe eller bytte vedovn.

For det er mange ting å passe for å sikre trygg og god fyring når du installerer ovn.

Kan alle boliger ha vedovn?

Dette er avhengig av hvor gammel skorsteinen er, ifølge Brannvernforeningen.

- Gamle teglskorsteiner bør kontrolleres før det monteres et nytt ildsted på skorsteinen. Det kan være nødvendig å rehabilitere skorsteinen, sier kommunikasjonssjef Mari Bræin Faaberg til Dinside.no.

Hvis det er et nytt eller nyere hus hvor det ikke har vært vedovn tidligere, kan det være nødvendig å sette opp en brannmur, alt etter hvilken type ildsted som blir montert, fortsetter hun.

Er du i tvil, bør du kontakte lokalt feiervesen og få gjennomført et tilsyn.

PASS PÅ: Nå som vintersesongen er i gang, er det også flere som benytter anledingen til å fyre i ovnen. Dette må du være obs på for å unngå brann. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Må du søke om å installere vedovn?

Både ja og nei: Det er ikke søknadspliktig å montere vedovn i eksisterende bolig, men i nye boliger må du søke som en del av den ordinære søknaden når skorstein og ildsted monteres samtidig.

- Etter montering av nytt ildsted, skal installasjonen meldes til kommunen ved det lokale feiervesenet. Installasjonen kan nemlig medføre endring i feiebehov, sier Faaberg.

Installasjon av ildsted i eksisterende bolig er altså ikke søknadspliktig, men meldepliktig. Feiermesternes Landsforening anbefaler at du får et ferdig utfylt og signert monteringsbevis fra vedovn-montøren, hvor du beholer originalen i huspermen og sender en kopi til ditt lokale feiervesen.

Skjema for innmelding av nytt ildsted finner du på Feiermesternes nettside.

Hvilke støtteordninger for vedovn finnes?

Det finnes ingen støtteordninger for kjøp av vedovner, men i noen kommuner er det støtteordninger for å skifte ut gamle ikke-rentbrennende ovner med nye, rentbrennende.

Ektevarme.no finner du oversikt over kommunene hvor du får støtte til slik utskifting. Her er noen eksempler:

 • I Stavanger, Drammen, Kristiansand, Oslo og Moss får du inntil 5000 kroner i pant.
 • I Skien får du inntil 4000 kroner i pant.
 • I Bærum og Løten får du inntil 3000 kroner i pant.

Hvordan velge riktig vedovn?

- Størrelsen på vedovnen må tilpasses oppvarmingsbehovet. Nye hus er godt isolert, og oppvarmingsbehovet er dermed mindre enn i eldre boliger, sier Faaberg i Brannvernforeningen.

Normalt regnes oppvarmingsbehovet å være 60 til 80 watt per kvadratmeter.

I tillegg er det flere krav til godkjente ildsteder i Norge:

 • De skal ha bruks- og monteringsveiledning på norsk eller et annet skandinavisk språk.
 • De må være CE-merket.
 • De må være godkjent etter den norske standarden NS EN 13240, 13229, 15250 eller 12815.
 • Ildstedet må være rentbrennende (tilfredsstille utslippskravene i NS-3059 og NS3058, men her finnes det unntak).
 • Være testet ved ett akkreditert selskap for partikkelutslipp:
  • SP fire (Norge og Sverige).
  • Teknologisk Institutt (Danmark).
  • Rhein Ruhr Feuerställe (Tyskland).
SOT: Slik blir du kvitt sotet i peisen! Video: Kristin Sørdal. Klipp/reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Hvem kan motere vedovnen?

Både Brannvernforeningen og Feiermesterne anbefaler å bruke en sertifisert montør til å sette vedovnen inn i bolig, selv om det ikke er krav om dette og du dermed kan gjøre monteringsjobben selv.

Det stilles ingen formelle kompetansekrav til den som skal montere ildsted. Den som skal montere ildstedet, må likevel ha kjennskap til regler for skorstein og ildsted, og det er monteringsanvisingen til hvert enkelt ildsted som angir hvilke krav som gjelder, skriver Feiermesterne på nettsiden sin.

Husk meldeplikten etter montering av vedovn, som nevnt over.

- Det er vanskelig å gi en «vanlig pris» for montering av vedovn, siden det er mange faktorer som spiller inn. Hvilken etasje ildstedet skal monteres i og eventuelle tilleggsarbeider som å sette opp en brannmur, er eksempler på dette, sier Faaberg.

Hva er best av topp- eller bakmontert røykrør inn i pipa?

For å få ildstedet til å virke som det skal må trekken være riktig.

- Hvis den effektive skorsteinshøyden er over sju til åtte meter, bør røykrøret toppmonteres, hvis ikke blir trekken for kraftig og ovnen får en lav virkningsgrad, sier Faaberg i Brannvernforeningen.

Ved lav effektiv skorsteinshøyde, skal røykrøret bakmonteres. Eksempelvis vil en vedovn som monteres til en teglskorstein med en effektiv skorsteinshøyde på om lag fire meter, virke dårlig, fordi trekken blir for liten. Da kan det være nødvendig å rehabilitere skorsteinen for å få ildstedet til å virke tilfredstillende, legger hun til avslutningsvis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer