Gjesterommet ... Foto: Schemata Architecture Office
Gjesterommet ... Foto: Schemata Architecture OfficeVis mer

Alt du trenger på 27 kubikk

Det beste er nesten gjesterommet ...

... og nei, det er ikke Ikea - selv om de også har vært store forkjempere i å benytte boligens kubikkmeter fremfor kvadratmeter.

Det originale boligen Paco er et nytt boligkonsept fra japanske Jo Nagasaka og Schemata Architecture Office. Boksen måler 3x3x3 meter - og har altså en grunnflate på 9 kvadratmeter og et volum på 27 kubikkmeter.

Hytte i boks

Ditt andre hjem

Boligen er designet for å være ditt andre hjem, altså en hytte. Om du drømmer om en hytte i skogen, på fjellet eller på stranden, skal denne kunne plasseres hvor som helst. Men om du velger strandbeliggenhet på grunn av havutsikt, så må du belage deg på å oppholde deg utendørs om du vil beundre utsikten. Kuben har nemlig ikke vinduer ...

På stranden - men uten havutsikt. Foto: Schemata Architecture Office Vis mer


Men taket kan vippes opp som en takluke, så om du ikke kan se på havet, er det i alle fall muligheter for å kjenne sjøuften og høre måkeskrikene, og kanskje få et glimt av stjernene.

Se bildeserie nederst i artikkelen

Flyttbar og kompakt

Ideen bak designet var å lage en flyttbar, kompakt og uavhengig enhet som inneholder alle ting en person trenger for å leve - om ikke veldig komfortabelt, så mer praktisk.

Boligen inneholder et lite kjøkken i det ene hjørnet, et bord som kan heves opp fra gulvet og bespise to personer, toalett skjult under en luke i gulvet, muligheter for å dusje under et dusjforheng med hånddusj og soveplass i hengekøye som spennes opp i kroker tvers over rommet. Og får du gjester, er det et lite krypinn stort nok for en (liten) person i sovepose i noe som også kan brukes til lagringsrom.

Smart kompakthus for byene: Bo som Karlsson på taket

Danse på bordet ...

Med bordet nedelt i gulvet, gir dette daglige muligheter til å danse på bordet - helt uten fall-risiko ... Men selv om du synes det er moro å danse på på bordene når det er fest, undres vi om det er like moro å spise middagen på bordet som du akkurat trampet over med skitne sko eller sure sokker ...

Og hva det nedsunkne toalettet angår: Dobesøk bør planlegges nøye, og er du ute med seriøse ærender, er det kanskje ikke like fristende med en romantisk middag i kuben etterpå?

I tillegg til hyttefunksjonen, er kuben også tenkt som brukt som midlertidig bolig i byen, eller i et lagerhus, eller som nødbolig.

Paco er for tiden på utstilling i Meguro, Tokyo.

Krypinn i skogen? Foto: Schemata Architecture Office
Kjøkkenet Foto: Schemata Architecture Office
Kjøkkenet Foto: Schemata Architecture Office
Bord Foto: Schemata Architecture Office
Ikke akkurat havutsikt fra middagsbordet, men ... Foto: Schemata Architecture Office
Interiør Foto: Schemata Architecture Office
Toalett. Dusjen kan også sees i do-brønnen. Foto: Schemata Architecture Office
Dusj Foto: Schemata Architecture Office
Her henger dusjforhenget når det ikke er i bruk. Foto: Schemata Architecture Office
Til sengs ... Foto: Schemata Architecture Office
Drøm søtt ... Foto: Schemata Architecture Office
Interiør Foto: Schemata Architecture Office
På stranden - men uten havutsikt. Foto: Schemata Architecture Office
Badeliv Foto: Schemata Architecture Office
Gjesterommet ... Foto: Schemata Architecture Office