Det er ikke så mye annet enn røde piler i boligmarkedet for tiden. (Foto og illustrasjon: Kim Jansson) Foto: Colourbox/DinSide
Det er ikke så mye annet enn røde piler i boligmarkedet for tiden. (Foto og illustrasjon: Kim Jansson) Foto: Colourbox/DinSideVis mer

Alle piler peker nedover

- Boligproduksjonen er nede på katastrofenivåer, sier analytiker.

Det er lenge siden positive overskrifter preget omtalen av boligmarkedet. I dag legger eiendomsmeglerbransjen frem sin månedlige boligprisstatistikk, og det er ganske usannsynlig at tallene vil være hyggelige, sett fra markedet sin side.

Følg med på DinSide fra klokken 11.00 for å finne ut hvordan prisene i ditt område har endret seg den siste måneden.

Hva er boligen din verdt?

- Katastrofenivåer

Uansett hvordan prisene har endret seg den siste tiden, er det en faktor som gjør seg spesielt gjeldende i markedet: nesten ingen kjøper boliger.

- Gode objekter selges fortsatt til en god pris. Men det er stoppet i omsetningen som slår hardest, sier analytiker Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret.

Og det har resultert i at byggingen av nye boligprosjekter har stoppet opp.

- Boligproduksjonen er nede på katastrofenivåer, her går alle piler rett ned, sier Øye.

Les også: Slik selger du til god pris

Utsetter i stor stil

Grunnen til at boligsalget har stoppet helt opp skyldes to faktorer, forklarer Øye. Først og fremst er det nedgangen i økonomien som må ta sin del av skylden.

- Boligmarkedet preges av negativ psykologi, hvor boligkjøp utsettes i stor stil. Folk ser katastrofeoppslag om mediene hver dag og blir påvirket av dette.

- Så det er medienes feil?

- Nei, mediene må jo rapportere slik realiteten er, forklarer Øye.

Bankene holder på pengene

Det andre store problemet er at bankene holder usedvanlig hardt på pengesekken for tiden.

- Bankene har strammet voldsomt inn på mellomfinansiering og finansiering i helhet. Selv folk som har relativt god økonomi merker de sliter med å få lån. Bankene kan jo ikke holde på sånn over tid, og man må stille spørsmålstegn ved årsakene til at de strammer inn så mye som de gjør, slik at folk ikke har mulighet til å kjøpe bolig, sier Øye til DinSide.

Da Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) la frem boligprisstatsitikken forrige måned, var tallene blodrøde. Prisene hadde falt 4,2 prosent på bare 30 dager. Lederen i NEF, Christian Dreyer sa han synes det er utrolig skummelt å se at bankene ikke er mer villige til å gi lån.

- Bankene har snøret igjen pengesekken, og det gjør at mange som kunne og ville ha kjøpt bolig, ikke får lov. Det synes jeg er utrolig skummelt, sa Dreyer.

Dreyer påpekte at bankene måtte skjønne at vi trenger en forandring.

- Konsekvensene blir at vi fortsetter å få et dramatisk boligprisfall. Det vil sette enda flere mennesker i Norge i en gjeldssituasjon, som det vil bli vanskelig å komme seg ut av. Og det er klart det vil ha en negativ effekt for norsk økonomi, sa Dreyer.

Så stort er fallet

Med hjelp av DinSides boligverdikalkulator, kan du finne ut hvor mye boligen din er verdt på markedet akkurat nå.

Vi samler inn statistikk fra denne kalkulatoren hver måned for å se hvordan prisnivået har forandret seg i de store byene. Tallene er nok ikke like omfattende og representative som tallene fra eiendomsmeglerbransjen, gir en pekepinn på hvordan markedet er på vei.

Denne måneden er det et ganske klart fall i prisene. For en drøy måned siden registrerte vi at en gjennomsnittlig leilighet i Oslo lå til salgs på Finn og Tinde til 33.354 kroner. Nå ser det ut som at boligselgerne har innsett at de må ned i pris for å selge boligene sine, for snittaksten i dag er 31.136 kroner.