<strong><b>ELSKER HAGE:</strong></b> De fleste nordmenn vil ha hage, men de er ikke så glad i innsyn. Foto: Colourbox.com
ELSKER HAGE: De fleste nordmenn vil ha hage, men de er ikke så glad i innsyn. Foto: Colourbox.com Vis mer

«Alle» nordmenn vil ha hage

Men vi vil helst ikke at noen skal se den.

Publisert
Sist oppdatert

«Alle» vil ha hage, men det er stor forskjell på menn og kvinners drømmehage. Det viser en undersøkelse fra Finn, som ble gjennomført av Norstat blant 1.000 respondenter.

Bare seks prosent svarte at de ikke ønsket hage.

Sjekk den kjempegrillen: 1,7 tonns kjempegrill

Reserverte nordmenn

Noe av det viktigste med hagen er at folk kan gjemmes seg bort. Skjerming for innsyn er nest mest populært blant kvinner og menn.

− Av alt man kan drømme om å ha i hagen, er det artig at noe av det vi først og fremst ønsker oss er skjerming fra innsyn. Nordmenn er kanskje litt reserverte, og setter pris på privatlivets fred, sier Ole Kristian Ullereng, direktør i Finn oppdrag i en pressemelding.

I motsetning til kvinner som synes planter er viktigst, holder menn en knapp på grillen.

− At menn ønsker seg grillhjørne er ikke veldig overraskende. Mange menn trives godt blant flammer og store kjøttstykker. Dessuten er gjerne menn mer opptatte av utstyr og dingser enn kvinner, og en stor, tøff grill går absolutt inn under den kategorien, sier Ullereng.

Grill er spesielt populært blant trøndere og nordlendinger.

Les også: Dette øker salgsprisen på boligen

Hva er din hagedrøm?

Slik svarte mennene og kvinnene:

Topp 5 hos menn
1. Grillhjørne (43 prosent)
2. Skjerming for innsyn (32 prosent)
3. Vakker beplantning (29 prosent)
4. Hengekøye (20 prosent)
5. Basseng (17 prosent)
Antall respondenter: 497

Topp 5 hos kvinner
1. Vakker beplantning (46 prosent)
2. Skjerming for innsyn (43 prosent)
3. Grillhjørne (39 prosent)
4. Hengekøye (26 prosent)
5. Basseng (20 prosent)
Antall respondenter: 502

Les også: Vil ha hage i ekspressfart

Lønnsom investering

Du gjør lurt i å ha en velstelt hage. Undersøkelsen The Global Gardening Report (fra 2011) viser nemlig at en velstelt hage kan øke verdien på boligen med flere hundretusener.

Undersøkelsen ble gjort blant 5.000 huseiere i England, Tyskland, Polen, Frankrike Russland, USA, Australia, Japan og Sverige. Velstelte hager økte boligprisene med rundt 16 prosent i snitt. Og boligeierne fikk igjen 3,1 ganger det de investerte i planter, på vedlikehold et cetera.

Ser vi på vårt nærmeste naboland økte boligens verdi med rundt 400.000, eller 13 prosent i snitt for dem med en velholdt og fin hage. Og de svenske boligselgerne fikk igjen rundt 2,8 ganger beløpene de investerte.

Til tross for disse funnene anså bare halvparten av eierne overhaling av hagen som en investering. 32 prosent så kun på arbeidet som tidskrevende mas.

Misunnelig på naboens plen? Slik blir gresset grønnere på din side av gjerdet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer