Alle må bygge passivhus

Dette kan bli en realitet fra 2016.

<b>PASSIVHUS:</b> Går alt etter planen, vil alle nye boliger som bygges være passivhus, slik som denne boligen i hovedstaden.  Foto: PER ERVLAND
PASSIVHUS: Går alt etter planen, vil alle nye boliger som bygges være passivhus, slik som denne boligen i hovedstaden. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete ba i 2009 en arbeidsgruppe om å legge fram forslag til mål og utarbeide en tidsplan for å øke energieffektiviteten i nye og eksisterende bygg, melder Forbrukerrådet.

Arbeidsgruppen har nå lagt frem sitt forslag til tiltak frem mot 2020. Et av dem er å følge EUs bygningsdirektiv som har som mål om at allel nybygg skal være "nesten null" energibygg innen 2020.

- Arbeidsgruppa, med unntak av Byggenæringens Landsforening (BNL), ønsker også at det innføres energikrav til nybygg på passivhusnivå3 fra 31.12.2015, heter det på Forbrukerrådets nettsider.

Oslos første passivhus: Sparer 22.000 kroner på strøm i året

Alle norske boliger som selges eller leies ut må nå ha et eget energisertifikat, der boligen energimerkes på en skala fra A til G.  Foto: Energimerking.no
Alle norske boliger som selges eller leies ut må nå ha et eget energisertifikat, der boligen energimerkes på en skala fra A til G. Foto: Energimerking.no Vis mer


Andre tiltak som er foreslått er en økonomisk tilskuddsordning for eksisterende boliger og næringsbygg, og et nasjonalt måleverktøy for å følge utviklingen i energibruk, blant annet smarte strømmålere. Etterutdanning og kompetanseheving blant de 2-300.000 som jobber i byggenæringen i dag er et annet viktig ledd i planen.

Skal du bygge nytt?

De siste årene har det trinnvis blitt innført innskjerpinger i byggereglene, for at norske boliger skal bli mer energieffektive. Og selv om ikke arbeidsgruppen får gjennomslag for alle forslagene, er det lite sannsynlig at denne trenden vil snu. Skal du bygge nytt anbefaler vi derfor at du etterstreber å bygge så miljø- og energivennlig som mulig.

Energieffektivitet lønner seg ikke bare i forhold til lavere strømregninger, i fremtiden vil det være med på å øke boligens verdi, mener mange. 1. juli i år ble det påbudt å energimerke alle boliger som skal selges eller leies ut.

Roger Nyborg, informasjonssjef i Norges Eiendomsforbund (NEF) har tidligere sagt til DinSide at han ikke tror dette vil få noen umiddelbar effekt på boligprisene. Han er likevel sikker på at det vil ha en effekt på prisene over tid, slik at energieffektive boliger vil bli mer verdt - og de med dårlig energikarakter vil falle i pris.

Les mer: Unngå strømsjokk i ny bolig

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!