– Alle kan lage vaskemaskiner som varer i 100 år

Men det ville blitt så dyrt at ingen ville kjøpt dem.

Hvitevarene varte nok lenger før, men det betyr ikke nødvendigvis at de var bedre. Foto: Elretur
Hvitevarene varte nok lenger før, men det betyr ikke nødvendigvis at de var bedre. Foto: Elretur Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en uskrevet sannhet at gamle hvitevarer «varer evig» , mens nye produkter har en planlagt kort levetid. Griske produsenter vil ikke lage produkter som varer evig, de legger inn svake punkt, som skal holde gjennom reklamasjonsperioden på fem år, men ikke så fryktelig mye lenger.

Det er en sannhet med modifikasjoner. For dersom forbrukerne hadde vært villige til å bla opp fem-ti-gangeren av det vi betaler i dag, ville vi hatt hvitevarer som varte tilnærmet evig, skal vi tro Leif Tore Rytterbakken i LG Electronics til DinSide.

– Alle kan lage vaskemaskiner som varer i 100 år, men det er ingen som er villige til å betale det de ville kostet, sier Rytterbakken til DinSide.

– Forbrukerne vil ha kompakte, innovative produkter, til en lav pris.

Slitt i stykker: Svak konstruksjon der maskinen slites mest

Komplisert elektronikk

Forbrukere er ikke villige til å betale det det ville kostet å ha komplserte elektroniske maskiner som varer i "hundre år", tror LGs Leif Tore Rytterhagen. Foto: ELISABETH DALSEG
Forbrukere er ikke villige til å betale det det ville kostet å ha komplserte elektroniske maskiner som varer i "hundre år", tror LGs Leif Tore Rytterhagen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


En annen årsak til at dagens vaskemaskiner, og andre hvitevarer forsåvidt, ikke har like lang levetid som tidligere er at teknikken blir stadig mer avansert.

Dagens avanserte vaskemaskiner har selvsagt LCD-display, sensorer i trommelen som veier vasken og scanner for skitt og møkk, foreslår program og tilpasser mengde vann og såpe. Og du kan selvsagt kontrollere maskinen fra mobilen din, uansett hvor i verden du måtte befinne deg.

Og så plasserer vi altså maskinen i det som stort sett er boligens fuktigste rom.

Det er litt som med biler: Elektronikken gjør maskinene langt mer sårbar enn de gammeldagse mekaniske motorene. Og der man før enkelt kunne stramme til en skrue eller bytte en reim for å reparere, er det hele langt mer komplisert og ikke noe en vanlig forbruker bør begi seg ut på.

Det er forøvrig ikke bare produsentens ansvar at hvitevarene holder lenge: Også feil bruk kan forkorte levetiden betraktelig.

Hvor lenge skal en vaskemaskin vare?

Gjennom loven er du som forbruker beskyttet, og produsentene er ansvarlige for at hvitevarene varer i minst fem år, det samme gjelder for småelektronikk. Du kan heller ikke reklamere på feil ved nye boliger som oppstår etter fem år har gått. (!)

Nyvinninger som børsteløse motorer bidrar likevel til å øke maskinenes levetid, og flere produsenter gir nå ti års-garanti på motorene sine, blant annet LG og Samsung.

Mieles produktsjef er trygg på at vaskemaskinene deres varer langt lenger enn det du er sikret gjennom forbrukerkjøpsloven. Foto: PER ERVLAND
Mieles produktsjef er trygg på at vaskemaskinene deres varer langt lenger enn det du er sikret gjennom forbrukerkjøpsloven. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Hvitevareprodusenten Miele har ord på seg for å være evigvarende, men heller ikke de gir beskyttelse utover de rettighetene du automatisk er sikret i forbrukerkjøpsloven. Selskapet er likevel sikre på at maskinen du kjøper skal vare minst fire ganger så lenge:

– Vi stresstester alle vaskemaskinene våre for bruk i 20 år, sier Stian Normann-Arvesen i Miele til DinSide. Det vil si én vask hver dag i 20 år, drøye 7.300 vask.

Noe særlig mer ønsker heller ikke dagens forbrukere skal vi tro Normann-Arvesen. – Produktutviklingen går raskt, så de aller fleste vil ønske en ny og oppdatert maskin før det har gått tre tiår.

Vasker maskinen for varmt? Oslo-mann fikk 4.000 i erstatning for krympete klær