Alle får billige lån

- Vi har penger. Alle kommuner som søker oss om tillegg til etableringslån vil få det, sier informasjonssjef Rune Geir Fjørstad i Husbanken til DinSide.

Det er ikke ofte at en statsinstitusjon lokker folk til å søke om statsstøtte, men etter at Stortinget økte Husbankens utlånsrammer fra 11 til 13 milliarder, har Husbanken fått en formidabel formidlingsoppgave overfor kommunene. Her kan du lese vår tidligere artikkel om økningen.

Bilde: Anne Angelshaug.
Bilde: Anne Angelshaug. Vis mer

Regjeringen og Stortinget har gitt klokkeklart uttrykk for at ungdom i etableringsfasen skal gis prioritet. Dette legger et press på Husbanken til faktisk å få lånt ut disse pengene til riktig målgruppe. Husbankens store utfordring er å få kommunene med på kalaset.

I fjor ble cirka 2 milliarder kroner lånt ut i etableringslån, til vel 8 000 personer eller husstander.

- Vi har satt oss som mål å kunne gi etableringsstøtte til 50 prosent flere husstander. Det vil si at vi ønsker å øke utlånene til 3 milliarder i år, men det er mulig vi først vil klare det til neste år, sier Fjørstad.

Behandlingen av søknader om etableringslån har Husbanken delegert til kommunene – et grep som er vanlig når en sentral etat ønsker å unngå mange, detaljerte søknader fra et stort og spredt publikum. I dag er denne oppgavefordelingen blitt et problem, når over 400 kommunale boligkontorer skal læres opp i de nye signalene fra sentralt hold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunene bremser

DinSide får stadig henvendelser fra folk som har lest våre tidligere artikler om dette, og møtt opp på boligkontoret i sin kommune. Der har de til dels blitt møtt med uvitenhet om Husbankens signaler, dels med uvilje, for eksempel til i det hele tatt å få søknadsskjema for etableringslån.
Her kan du lese hva en leser opplevde.

-Staten har åpnet for en lempeligere behovsprøving av etableringslånene, og inntil 100% finansiering, men det er fortsatt boligkontorene i kommunene som skal stå for behovsprøvingen, sier Fjørstad.

-Hvis folk opplever at de ikke mottar den informasjonen de er ute etter på boligkontorene, bør de kontakte Husbanken sentralt, eller Husbankens nærmeste regionkontor, avslutter han.

Husbanken tilbyr for tiden lån til 7,4 prosent flytende rente.
Her kan du lese mer om hvilken støtte du kan få fra Husbanken.