Alle byggereglene på ett sted

Sintef Byggforsks nye håndbok gir deg oversikt over alle byggereglene på ett sted.

Skal du bygge nytt eller bygge på, må du forholde deg til gjeldende byggeregler. Sintef Byggforsks nye bok gir deg oversikten. Foto: Sintef Byggforsk
Skal du bygge nytt eller bygge på, må du forholde deg til gjeldende byggeregler. Sintef Byggforsks nye bok gir deg oversikten. Foto: Sintef Byggforsk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bygge nytt? Må du søke kommunen om tillatelse, kan du regne med lang saksbehandlingstid, og kjedelige gebyrer for at noen skal stemple "godkjent" på papirene du har levert. Men dropper du å søke, kan det slå hardt tilbake på deg.

– Som byggherre har du alt ansvaret selv hvis noe går feil i en byggesak hvor det ikke er godkjente foretak. Konsekvensen kan være at du får mulkt, må rive alt, og må starte fra bunnen igjen, advarer Anders Kirkhus, seniorrådgiver ved Sintef Byggforsk og fagredaktør av håndboka Innføring i byggereglene i en pressemelding.

Vanskelig med oppussing og påbygg


Mye kan gå galt når man bygger nytt. Men det er enda flere muligheter for å snuble når man skal gjøre endringer i eksisterende bygninger. Dels kan det være vanskelig å få ønskene og det gamle huset til å møtes, rent teknisk. Dels er det byråkratiske farvannet mer grumsete når det gjelder bestående byggverk.

– Mange vet ikke at etablering av utleiedel i eget hus er søknadspliktig. Er ikke endringen godkjent av kommunen, regnes ikke utleiedelen som selvstendig boenhet, og kan ikke markedsføres som det ved salg av boligen, opplyser Kirkhus.

Byggeregelforvirring

Må du ha radonsperre? Og må du søke for å få lov til å bytte dusjkabinett? Kan du rive baderommet?

Forvirringen rundt nye, gamle og reviderte byggeregler kan synes komplett. Kanskje spesielt etter de omstridte og reviderte forskriftene som gjalt oppussing av baderom. Gjennom blant annet DinSides artikler kan du holde deg oppdatert på regelendringer, men det kan likevel være greit å få alt samlet på ett sted.

Her er den siste offisielle oppdateringen på byggeregler

En enkel innføring

Dagens byggeregler består av en rekke ulike kilder. Sentralt er plan og bygningsloven, med to tilhørende forskrifter, som hver har sin egen veiledning i tillegg. Forskriftene omhandler bygningsutforming (TEK10) og byggesak (SAK10).

– Alle byggefeilene og -tvistene tyder på at det er et stort behov for å oppklare hva som faktisk er kravene i en byggesak, særlig nå som det har kommet ny lov og nye forskrifter, sier Kirkhus.

Sintef Byggforsk har tidligere gitt ut en innføring i byggereglene, men siden den gang har både regler og forskrifter blitt oppdatert, forkastet, revidert og innført. Nå er også håndboken revidert, slik at du som forbruker skal få en lettforståelig sammefatning av hovedpunktene på ett sted.

Vi skal ikke påstå at vi har klart å lese hele boken etter at vi fikk den i hende denne uken, men vi liker det vi ser: Her er regelspråket i stor grad erstattet av et språk vi kan forstå. Og vi liker spesielt ordlisten bakerst i boken som en gang for alle fjerner all tvil om hva lokal godkjenning, foretaksklasse, tiltaksklasse og trinnvis saksbehandling egentlig betyr.

Den nye boken, eller heftet om du vil, gir i tillegg svar på følgende spørsmål:

    li>Hvem har ansvaret for byggefeil i en byggesak?
  • Hvilke krav stilles til en bedrift som godkjennes i en byggesak?
  • Når må du følge kravene til nybygging hvis du skal bygge om en eksisterende bygning?
  • Hvilke tidsfrister har kommunen for å behandle en byggesak?
  • Hvilke arbeider krever søknad eller melding til kommunen, og hvilke er unntatt?
  • Hvilke regler gjelder for klage i en byggesak, og hvordan går du fram?
  • Hvilke regler gjelder for sanksjoner og straff i en byggesak?

Boken kan kjøpes i Sintef Byggforsks nettbokhandel

Hva når det skjer en endring?

Byggereglene finner du på nett; og boken hjelper deg å tolke dem. Men hva når det kommer en endring?
DinSide kommer fortsatt til å presentere viktige endringer i byggereglene, men hva med boken. Blir den helt utdatert om et halvår?

Ifølge Kathrine Nitter, webjournalist for kunnskapssystemer og sertifisering i Sintef Byggforsk følger det ikke med noen oppdateringsløsning for boken. Det vil si at boken er en innføring i reglene slik det er i dag; og så vil de eventuelt revidere boken om noen år, dersom reglene endres.

– Men vi har jo også Sintef Byggforsk Kunnskapssystemer – hvor profesjonelle, og andre som trenger det, kan abonnere på Byggforskserien. Denne blir jevnlig oppdatert i henhold til nye regler, lover og forskrifter, sier Nitter til DinSide. Byggereglene er inkludert i dette kunnskapssystemet.

Tilgang til dette koster 8.691 kroner i året, men det er også mulig å kjøpe enkeltanvisninger, altså tilgang på akkurat den informasjonen som er relevant for deg for 198 kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!