Alle burde ha slike i kjøkkenskapet

Slik holder maten seg frisk - lenger.

Helt enkelt genialt: De fleksible silikonlokkene gjør det enkelt å forsegle små og store glass og boller. Foto: Per Ervland
Helt enkelt genialt: De fleksible silikonlokkene gjør det enkelt å forsegle små og store glass og boller. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske forbrukere kaster mat for millarder hvert år. Faktisk går en fjerdedel av all mat som produseres går i søpla, ifølge forskningsprosjektet "Reduksjon av matavfall i verdikjeden" fra 2010. Det er mange grunner til at vi kaster mat. Vi glemmer det bakerst i kjøleskapet, men mye går også i søpla, rett og slett fordi vi ikke pakker den godt nok inn, slik at vi har lyst til å spise restene dagen etter.

For at fersk mat skal holde seg godt er det viktig å pakke den godt inn for å forhindre oksygentilførsel. Plastfolie fungerer fint, men det kan også være litt styrete om du må bruke mye av gangen. Er du blant dem som alltid synes plastfolien klistrer seg fast i alt annet en det den skal, kan kanskje noen av disse produktene være for deg.

Fleksikble silikonlokk

Aldri mer trist fruktsalat: Silikonlokket fra bildet øverst i artikkelen passer til boller i ulike størrelser og former. Foto: Elisabeth Dalseg
Aldri mer trist fruktsalat: Silikonlokket fra bildet øverst i artikkelen passer til boller i ulike størrelser og former. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Er du av dem som aldri klarer å drikke opp brusen? Eller juiceglasset om morgenen? Det er ikke spesielt fristende hverken å helle tilbake på kartongen, eller drikke av et glass som har stått åpent i kjøleskapet.

Det er heller ikke superfresht å spise guacamole som har stått noen timer i kjøleskapet - eller noen timer gammel fruktsalat - om det har sluppet litt luft inn, fordi plastfolien ikke satt så tett på som du trodde. Fleksible universallokk i ulike størrelser fikser dette også. De passer til en rekke ulike størrelser - og former, for eksempel Margrete-bollene med helletut.

Pris: En pakke med tre smålokk fra Lekué som passer til glass; eller 2 litt større, begge til 119 kroner. De største koster fra 129 til 199 per stk. Vi har også sett en pakke med tre store silikonlokk på Clas Ohlson til 129 kroner per stk.

Se flere bilder lenger ned i artikkelen.

Lokk med vakum

Silikonlokket sitter helt fast. Så godt at du kan løfte opp gryten. (Det er dog grenser for hvor mye vekt den tåler, så vi anbefaler ikke å bære noe på denne måten.) Foto: Elisabeth Dalseg
Silikonlokket sitter helt fast. Så godt at du kan løfte opp gryten. (Det er dog grenser for hvor mye vekt den tåler, så vi anbefaler ikke å bære noe på denne måten.) Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Grytelokk og venstresokker har det med å forsvinne når du trenger dem mest. For hvor ble det egentlig av lokket som passet til den mellomste gryten?

Silikonlokkene fra Lekué er fleksible og kan brukes til glass, kopper, skåler og gryter i flere størrelser. Og når du trykker det på plass, sitter det godt fast til du lirker det løs på siden. De små lokkene kan holde kaffekoppen varm, om du er en treg kaffedrikker, eller holde kullsyren på plass om du ikke drikker opp Coca-colaen. De store kan sørge for at gryteretten holder seg varm uten å tørke ut, mens potetene koker ferdig.

Pris: fra 79 kroner for de minste lokkene som passer til glass og kopper til 169 kroner for det største.

Har utstyrshysteriet på kjøkkenet gått for langt? – Du blir ikke en bedre kokk av å ha kjøkkenet fylt av dyrt utstyr, sier Helle Øder Valebrokk, Norges beste amatørkokk.

Ja, du kan ta deg bare ett glass

Vakuumpumpen fra Le Creuset er genial om du er av dem som ikke alltid drikker til det er tomt.  Foto: Elisabeth Dalseg
Vakuumpumpen fra Le Creuset er genial om du er av dem som ikke alltid drikker til det er tomt. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Ett av de produktene vi har i kjøkkenskuffen som vi bruker oftest er vakuumpumpen med korker fra Le Creuset. (Screwpull har skiftet navn, om noen drar kjensel på pumpen men ikke navnet.)

Der vi før droppet det ene glasset med vin, eller den lille klunken med vin i maten, fordi vi ikke ville ta hull på en flaske som vi ikke kunne drikke opp før den ble dårlig, kan vi nå med god samvittighet åpne en flaske, selv om vi ikke har tenkt å drikke den før om et par dager. Produsenten sier vinen skal holde seg i en uke om du pumper riktig. Vår erfaring tilsier 3-4 dager, men det kan også hende vi ikke har vært flinke nok til å pumpe.

Tips: Vakuumkorkene er ikke bare til vinflasker; de egner seg også godt til å forsegle den gode olivenoljen eller balsamicoeddiken.

Pris: 199 for pumpe med tre tilhørende korker. Du får også kjøpt pakker med ekstra korker til 79 kroner.

Les også: ScrapTrap fanger kjøkkensøppelet - før det faller på gulvet


Forhandler: Med unntak av silikonlokkene fra Clas Ohlson, fås de resterende produktene kjøpt i velasorrterte kjøkkenbutikker som Rafens, Traktøren et cetera. Har de ikke hos din lokale forhandler, kan du kontakte distributøren Hamonoya.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer