Alle burde gå ned og lukte i kjelleren

Glem dyre målinger og instrumenter. De aller fleste fuktproblemer avslører du med nesen.

Dårlig kjellerlukt behøver ikke bety råte. Men kombinert med synlige faresignaler bør du være på vakt.  Foto: Ifi.no
Dårlig kjellerlukt behøver ikke bety råte. Men kombinert med synlige faresignaler bør du være på vakt. Foto: Ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fuktproblemer, med følgeskadene råte og muggsoppoppblomstring, er hverken sunt for boligen eller inneklimaet. Kjellere er et av de stedene der det er vanligst med fuktproblemer, men det kan være lett å glemme, fordi vi ikke nødvendigvis er der daglig.

Selv om du ikke bruker rommene i kjelleren som oppholdsrom, er det viktig å sjekke at det står bra til under boligen. Dette kan du betale dyrt for, men den aller enkleste sjekken tar du selv.

Boligdreperne: Her er boligens fem verste fiender

Kjellerlukt kan være faresignal

Har kjellersoppangrepet gått så langt vil du se det. Foto: Mycoteam
Har kjellersoppangrepet gått så langt vil du se det. Foto: Mycoteam Vis mer


Du kan nemlig selv enkelt avsløre fuktutslag, ifølge Jonas Holme, forskningsleder ved avdeling for byggematerialer og konstruksjoner i Sintef byggforsk.

– Man kan kjenne fuktproblemer eller muggsopp ved lukt - den typiske kjellerlukten. Det er ikke nødvendigvis et faresignal, men et signal om at du kan ha et fuktproblem, sier Holme til DinSide.

Det er imidlertid ingen grunn til panikk om det lukter litt kjeller, for ifølge Holme kan man ha noe fukt uten at det er et problem. Men er det typisk kjellerlukt bør du se deg litt om etter flere faktorer som kan tyde på fuktproblem.

– Er det våte flekker eller saltutslag kan det være tegn på at du har fuktinntregning, sier Holme.

Luft, luft og luft

For å få bukt med fuktproblemer er det én ting som gjelder: Luft. Det er viktig med god ventilasjon.

– Det aller beste er å drenere rundt. Få bort massen rundt kjelleren, og legg på en grunnmursplate, sier Holme.

Han presiserer at kjellere som ikke brukes som beboelsesrom ikke er like kritisk i forhold til inneklima, fordi de gjerne "puster".

– Det fine med gamle hus er at om det kommer litt fukt inn, så tørker det gjerne ut. Det er når man isolerer fra innsiden eller gjør annet arbeid som hindrer luftgjennomstrømning, at problem gjerne oppstår.

Han presiserer at dersom du endrer på kjellerens bruksformål, for eksempel fra bod til oppholdsrom, med påfølgende isolering et cetera, kan man få problemer fordi man bygger fukten inne. Ved slike endringer er det viktig at du konsulterer med en byggteknisk ekspert.

Vær obs på at dersom du bor i et område med fare for radonutslipp er det viktig at kjelleren er tett: 450.000 utsatt for radonstråling

Krypkjellere er fuktversting

Servicebedriften Anticimex, som blant annet jobber med forbedring av inneklima i norske boliger, utfører mange tusen boliginspeksjoner i året. Og tilstanden i norske kjellere er ikke til å juble over. Spesielt krypkjellere er utsatt. 86 prosent av landets 350.000 krypkjellere er ikke i orden, og mer enn hver fjerde krypkjeller er så hardt angrepet av muggsopp og råte at de bør utbedres raskt.

– Krypkjellere definerer vi som en risikokonstruksjon, og det er der vi oftest finner feil. En forklaring er at det er en del av huset mange glemmer fordi det er vanskelig å komme til. I tillegg er det vanskelig å se skadene, sier fagsjef Stein Norstein i Anticimex i en pressemelding.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!