Aldri mer bananfluer!

Virket ikke eddik-og-vann-trikset vårt hos deg? Her er lesernes beste tips.

Vi fanget mange ved hjelp av like deler vann og eplesidereddik, samt et par dråper Zalo. Foto: ELISABETH DALSEG
Vi fanget mange ved hjelp av like deler vann og eplesidereddik, samt et par dråper Zalo. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uken testet vi kjerringrådene om å sette frem glass med vin, eddikløsning og zalo for å ta knekken på de irriterende bananfluene.

Se hvilken bananfluefelle som var mest effektiv

Vi spurte også dere lesere om dere hadde erfaring med å bli kvitt de ekle fluene. Som forøvrig heldigvis ikke er skadelige.

– Fordi fluene flyr mellom rene og urene miljøer, kan de spre sykdomsfremkallende smittestoffer, men dette er trolig av mindre betydning i praksis. Siden fluene lever av bedervede varer og søppel kan de ikke kalles skadedyr. Men de kan uten tvil være til sjenanse når de opptrer som en sky over fruktfatet, har avdelingsdirektør Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet tidligere sagt til DinSide.

Her har vi samlet noen av lesernes beste råd for å bli kvitt bananfluene. Takk til alle som har sendt inn!

Edle dråper

Liv Heidi har følgende råd: Ha cognac i glass med plastfolie over. Stikk hull i folien slik at fluene kommer ned til cognacen, men ikke opp igjen.

(Vi vil i tillegg oppfordre til å putte en dråpe oppvaskmiddel eller annet i cognacen; dette ødelegger hinnen på væsken, slik at fluene lettere drukner.)

Torunn L har en litt annen taktikk. Hun kjøper fyrstikker og legger dem med svovelen opp i fruktfat og planter.

- Det er hygienisk og virkningsfullt, skriver Torunn i en e-post til DinSide. - Det er jo en selvfølge at det ikke ligger matrester og lignende rundt. Dette virker!

Anne F benytter seg også av svoveltrikset, men hun stikker svovelen ned i jorden. - Da tar de kvelden etter få dager, om det ikke er enormt mange. Plantene tar ikke skade av fyrstikkene, skriver hun til DinSide.

Virker ikke dette, eller er det veldig mange fluer, går hun enda mer drastisk til verks og bytter rett og slett ut jorden på planten fluene legger egg i. - Det er ikke nødvendig å kaste planten.

- Ellers så synes jeg det virker som om fluene er veldig glad i rødvin, de samlet seg iallefall på et glass jeg koste meg med en kveld, skriver Anne.

Aslak A gir bananfluene ... banan:

- Mitt mest effektive og brutale middel til å bli kvitt fluene er: Mos litt banan i en liten bolle. La stå en par-tre timer. Sett den i fryseren noen timer. Ingen overlever. Lykke til!!

Skylte dem ut

Svenn-Erik E hadde problemer med bananfluer, og ble ikke kvitt dem før en kollega tipset ham om at de trives i ledningen til overvann på oppvaskkummen.

- Det kan være lurt å skylle denne, kanskje også med litt klor eller salmiakk for få bort fett også, skriver han i en e-post.

Flere smarte tips:

Bananfluen er ikke skadelig, men likevel en ekkel og irriterende gjest. Foto: Wikipedia
Bananfluen er ikke skadelig, men likevel en ekkel og irriterende gjest. Foto: Wikipedia Vis mer


Vil du bli kvitt problemene for godt, bør du gå grundig til verks. Her er flere smarte tips:

  • Finn ut hvor fluene formerer seg. Der vil du også finne mange voksne fluer som er ute for å spise og legge egg.
  • Fjern maten eller restene som fluene har levd på.
Det vil fortsatt kunne sverme fruktfluer i flere uker etter at du har fjernet opphavsstedet, derfor:
  • Rens opp med jevne mellomrom, ikke etabler nye steder hvor fluene kan formere seg.
  • Vær nøye med oppbevaring av frukt o.l. som fluene kan etablere seg på. Trekk plast over fruktfatet eller bruk en annen tett oppbevaringsboks.
  • Vær nøye med å fjerne smuler, kaste søppel o.l., så fluene ikke får noe å leve av.
  • Tøm tomflaske- eller returbokslageret jevnlig; dette er steder som fruktfluene yngler.
  • Forhindrer du at fluene fortsetter å formere seg, vil de dø ut etterhvert.
  • Har du behov for å bli kvitt fruktfluene enda raskere, kan du bruke et insektmiddel. Gjenta behandlingen med noen dagers mellomrom til problemet er borte. Husk på å dekke til mat og drikke før du bruker insektmiddelet.

Enda flere tips til hvordan du blir kvitt fluene finner du her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer