Advarsel: Lukter ikke blomster

Clark Sorensen hadde arbeidet med keramikk og porselen en stund, og var lei av kopper og kar. Inspirert av Duchamps berømte urinal, ønsket han å ta ideen om urinaler som kunst litt videre. Uten å provosere. Resultatet kan du se her.

Clark Sorensen i Korea.
Clark Sorensen i Korea. Vis mer

Advarsel: Lukter ikke blomster

  1. Blomstrende urinaler
Columbi egg

Tanken om å gjøre noe morsomt med husets minst lekre installasjoner har nok streifet mange. Vi har tidligere skrevet om blant annet lysende badekar og dospøkelser.

Noen ble kanskje spesielt inspirert av artikkelen Oslos mest bemerkelsesverdige toaletter, og tenkte at det kanskje nå var på tide å gjøre ting litt annerledes.

Clark Sorenson i sving. Foto: Erin O'Neill Foto: Erin O'Neill
Clark Sorenson i sving. Foto: Erin O'Neill Foto: Erin O'Neill Vis mer


Den San Fransisco-baserte kunsthåndverkeren Clark Sorensen gjorde noe med det. Inspirert av anti-kunstens far, Marcel Duchamp (han som stilte ut et vanlig urinal på museum, du vet), lekte han med tanken på å gjøre baderommets - ja kanskje husets - styggeste veggfaste produkt litt penere.

- Det hele startet med et ønske om å forskjønne styggedommen. Jeg lot formen inspirere meg, og så stadig nye ting; en sko, en spade, en kopp, en munn... - men jeg landet på blomster, fordi de er vakre. Det er en fantastisk kombinasjon av vakker form, med et stygt produkt, sier Sorensen til DinSide.

Trykk her for å se store bilder!

Påskelilje.
Påskelilje. Vis mer


Rengjøring

Et spørsmål, som naturlig nok melder seg, er: Kan en bruke disse urinalene, eller er de bare til pynt? Og må man ta hensyn til noe spesielt når de skal vaskes?

- Alle urinalene er produsert i porselen, som vanlige baderomsmøbler, sier Sorensen til DinSide. - De er glasert over malingen, så de kan vaskes, akkurat som malt porselensservise.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil si: Styr unna vaskemidler - eller skrubber - som riper.

Privat interesse

Sorensen har stilt ut urinalene på en rekke ulike messer, og de har vært til salgs i et års tid. Hittil har han bare solgt en håndfull, men interessen har vært stor.

- Jeg tror folk trenger litt tid å venne seg til tanken, sier Sorensen. - De som har kjøpt urinalene har gjerne vært og sett på dem, gått i tenkeboksen, for så å komme tilbake etter et par ukers tid og bestille.

Hittil har det kun vært privatpersoner som har kjøpt de fargerike urinalene - både fra hans hjemland USA; samt en kanadier.

Vanskelig å svelge?

Blomsterurinalene er... (Avsluttet)
Herlige!(56%) 150
Harry!(39%) 104
Kjedelige..(5%) 12
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Må ha det!

Er dette noe du bare må ha? Sorensen har foreløpig ingen nettbutikk, men en rekke av produktene er avbildet på hans nettside www.clarkmade.com - med pris. Han shipper gjerne til Norge, men du må selv dekke fraktkostnadene.

Prisen på herligheten varierer fra 6.500 til 10.500 dollar (40.976 til 66.192 norske kroner) før fraktkostnadene er tatt med i beregningen. Alle urinalene er håndlaget, og ingen modeller er helt like, så om du tenker på det som (bruks)kunst, er det kanskje ikke den aller dummeste investeringen? Eller hva synes du? Si din mening i debatten under.

Trykk her for å se bildene av blomsterurinalene!

Les mer om Marcel Duchamp og hans urinal, Fountain, som inspirerte Sorensen på
Wikipedia.org,
eller på KunstWeb.