Får du en rørlegger til se på rørene i boligen din, kan du unngå kostbare vannskader fra gamle rør. Foto: Varme & Bad
Får du en rørlegger til se på rørene i boligen din, kan du unngå kostbare vannskader fra gamle rør. Foto: Varme & Bad Vis mer

Advarer mot utenlandsk VVS-utstyr

Europeiske VVS-produkter ikke tilpasset norske forhold, mener rørleggerne i Norge.

Publisert
Sist oppdatert

Særnorske forhold gir lekkasjer og vannskader. Det er en flom av produkter som ikke tåler norske forhold på markedet, hevder Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL).

Det er ikke første gangen rørleggerne går i strupen på billigprodusentene: Rørleggere boikotter billigprodukter

Vann på avveie er et stort problem i Norge og fører til at både huseiere og forsikringsbransjen må betale. Mye skyldes dårlig håndverk, men dessverre er det også mange VVS-produkter på markedet som ikke tåler særnorske forhold, skriver NRL i en pressemelding.

FAKTA:

Det er 70.000 vannskader i året i Norge. Dette tilsvarer en vannskade hvert tiende minutt.


Det er særlig tre forhold NRL mener gjør kravet til VVS-produkter for norske boliger spesielle:

 1. Høyt vanntrykk. Vanntrykket i Norge er noe høyere enn i Europa for øvrig. Det skyldes at vi har en helt annen topografi. Blant annet i Oslo setter vannverket inn reduksjonsventiler for å redusere trykket og på den måten spare både rør og utstyr.
 2. Spesiell vannkvalitet. I Norge har vi både spesielt surt og bløtt vann som fører til brudd på rør og produkter. Dette stiller store krav til materialkvalitet og er en utfordring for bransjen, som jobber på spreng for å forstå hvorfor man i Norge blant annet opplever et uvanlig stort antall brudd på messingprodukter.
 3. Installasjonspraksis. Man trenger ikke reise lenger enn til Sverige for å oppleve en annen byggekultur. Både der og ellers i Europa er det vanlig med utenpåliggende rør, og ikke skjult i vegg som i Norge. Penere, vil mange si om den norske praksisen, men den fører utvilsomt til større skade når lekkasje først oppstår.
 4. NRL råder folk til å kjøpe produkter gjennom fagfolk som har faste grossistforbindelser.

  - Bruker du en rørlegger som har fast grossistforbinding skal du være sikker på at du får produkter som er godkjent for norske forhold, sier teknisk direktør Ole Larmerud i NRL. Han mener det er vanskelig for en vanlig forbruker å vurdere om et produkt holder mål, men påpeker samtidig at det hjelper lite med gode produkter om håndverket ikke holder tilsvarende standard.

  Det er imidlertid ikke umiddelbar grunn til å slutte å handle slike produkter fra din vanlige forhandler.

  - Den kjøper jeg ikke!

  Alf Jondahl, markedsassistent i Clas Ohlson stiller seg uforstående til at man må kjøpe rørleggerutstyret gjennom rørleggeren.

  - Vi selger merkevarer som blant annet Mora og Hans Grohe. Det er akkurat samme utstyret som rørleggeren selger. Når det gjelder rørdelene så kommer de fra Norges største grossist, Ahlsell, sier Jondahl til DinSide.

  Clas Ohlson fører enkelte SINTEF-sertifiserte produkter, men får ikke egne produkter sjekket spesifikt. - Vårt utstyr i Sverige følger en standard som heter SITAC som vi også følger, sier Jondahl.

  Jondahl fnyser av det påstanden om ulikheter i installasjonspraksis.

  - Dette stemmer ikke alltid. Reiser man for eksempel til Sverige er alle nye installasjoner i vegg - og de har langt flere installasjoner med fjernvarme. Så den kjøper jeg ikke! sier han til DinSide.

  SINTEF-godkjent

  VVS-utstyr

  Hvor kjøper du ditt VVS-utstyr? (Avsluttet)
  Det det er billigst, men kjøper helst merkevarer(44%) 216
  Kjøper det som er billigst(23%) 111
  Gjennom rørleggeren(21%) 104
  Gjennom bad- eller kjøkkenforhandler(11%) 55
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Kommunikasjonsrådgiver i Ikea, Frode Skage Ullebust, stiller seg litt undrende til NRLs utspill.

  - Alle Ikeas blandebatterier er godkjent av SINTEF byggforsk, bransjens eget sertifiseringsorgan. Vi opplever at dette er et bevis på at Ikeas blandebatterier tilfredsstiller de bransjestandardene som er, og at dette bør være nok for at bekymrede rørleggere skal kunne montere Ikea-produkter, sier Ullebust til DinSide.

  Ikea er en av Norges største kjøkkenleverandører og selger rundt 30.000 blandebatterier i året. Ifølge Ullebust får de svært få klager på disse.

  Han peker på at det er omtrent ett år siden dette sist var et tema i media. DinSide skrev blant annet om rørleggeren som nektet å bruke blandebatteri og kjøkkenkummer fra Ikea. - Vi opplever det at ja, noen er skeptiske, men det er veldig mange som ikke har noen problemer med det.

  - Vi opplever at dette utspillet kanskje burde være en sak mellom NRL og SINTEF, sier Ullebust.

  Støtter NRL

  Birgit Risholt i SINTEF Certification støtter NRLs utspill. Foto: SINTEF
  Birgit Risholt i SINTEF Certification støtter NRLs utspill. Foto: SINTEF Vis mer


  - Vi støtter Rørleggerforbundets utspill, sier Birgit Risholt, sertifiseringsleder i SINTEF Certification til DinSide.

  Det betyr imidlertid ikke at de ikke anbefaler VVS-produkter fra blant billigkjedene. Snarere tvert imot. Det er flere produkter fra disse kjedene i listene.

  SINTEF Certification godkjenner og sertifiserer ulike produkter i henhold til norsk standard og norske krav - på oppdrag fra ulike bedrifter.

  - Det som er sertifisert av oss holder mål når det brukes, forutsatt at det brukes riktig. Men det er langt fra alle produktene som selges på markedet som er godkjente, sier hun.

  SINTEF Certification samarbeider med tilsvarende organisasjoner i andre land, men de sjekker da produktene i henhold til norske spesifikasjoner. Det vil si at godkjenning fra tilsvarende organisasjoner i opprinnelseslandet, for eksempel SITAC, ikke betyr at det er godkjent for norske forhold.

  Risholt bekrefter at man ikke må lenger enn over grensen før det stilles helt andre krav til produktene. - Vi har ekstra høyt vanntrykk i Norge, så dersom vi får eksterne konsulenter til å sjekke, er de klar over dette.

  - Dette gjelder ikke bare VVS-utstyr, påpeker Risholt. - Ta for eksempel et vindu. Det stilles strengere krav til varmeisolering i Norge enn i for eksempel Spania eller Italia. Det er veldig mange byggevarer der det er strengere krav i Norge enn i utlandet.

  Slik sjekker du selv

  Alle som søker om sertifisering for sine produkter og blir godkjente, får bruke godkjent-stempel i markedsføring. Så er det et SINTEF-stempel på produktet du kjøper, skal du være trygg på at du kjøper kvalitet. Likevel: Byggebransjen er ikke renere enn andre bransjer, og det hender man treffer på noen som prøver å snyte deg. Ønsker du å være helt sikker, har SINTEF Certification en liste over alle godkjente produkter på nettsidene sine der du enkelt kan slå opp for å se om det stemmer.

  Les også: En av fem håndverkerfirma lyver om sertifiseringer

  SINTEF vurderer kvalitet og produksjon en gang i året, for å følge opp kvaliteten på produktene. Det vil si at det ikke er nok for et firma å få en godkjenning på et produkt, og så kan de slappe av på rutinene - produktet vil bli jevnlig sjekket.

  DinSide: Ser dere mye rart? Er det mange som prøver seg med lettvinte løsninger?

  - De aller fleste har veldig bra kvalitetssystemer og god produksjon. Det er sjelden problemer med de produktene vi er ute og ser på, avslutter Risholt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer