Nå skal det være vegg-til-vegg-teppe

Advarer mot teppetrenden

– Tragisk at man ikke tenker helse fremfor design, mener fagsjef i NAAF.

TEPPETREND TILBAKE: 80-tallstrenden med vegg-til-vegg-teppe er tilbake, men Norges Astma og allergiforbund advarer sterkt mot å velge denne løsningen i hjemmet. FOTO: Gulvspesialisten.
TEPPETREND TILBAKE: 80-tallstrenden med vegg-til-vegg-teppe er tilbake, men Norges Astma og allergiforbund advarer sterkt mot å velge denne løsningen i hjemmet. FOTO: Gulvspesialisten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

80-tallets teppebelagte rom er igjen tilbake i trendbildet, særlig på soverommet og i walk-in garderoben.

– Vegg-til-vegg teppet er særlig populært i disse rommene hvor en ofte går uten sokker og dermed har et mykt og behagelig underlag å sette fotsålen på, mener Cato Berg, kjedeleder ved Gulvspesialisten AS.

Jon Birger Aspenes ved Teppeland Drammen forteller at stadig flere velger vegg-til-vegg-tepper på grunn av komfort, lunhet, lyddemping og svevestøvbinding.

– Det finnes et teppe til ethvert rom, utvalget er enormt, sier Aspenes.

Unngå teppe i dette rommet

Berg mener at vegg-til-vegg-teppe kan passe i andre rom som stue og entré.

MYK TREND: Vegg-til-vegg tepper er populært i rommene hvor en ofte går uten sokker og dermed har et mykt underlag å sette fotsålen på, sier Cato Berg, kjedeleder ved Gulvspesialisten AS. FOTO: Privat.
MYK TREND: Vegg-til-vegg tepper er populært i rommene hvor en ofte går uten sokker og dermed har et mykt underlag å sette fotsålen på, sier Cato Berg, kjedeleder ved Gulvspesialisten AS. FOTO: Privat. Vis mer

– Du bør tenke på rommets formål og aktivitetsnivå før du velger hvilken type vegg-til-vegg teppe du vil legge. I stuen må du ta høyde for om du har barn som leker, og unngå langhårete tepper. I entreen er det viktig å gå for slitesterke tepper, råder han.

Men det er ett rom du ikke bør legge vegg-til-vegg-teppe, ifølge Aspenes:

– På baderom skal du kun bruke løse tepper, sier han.

– Uriktige påstander fra teppebransjen

Selv om teppetrenden er tilbake i hjemmet, advarer Norges Astma og allergiforbund (NAAF) sterkt mot trenden.

NAAFs fagblad Allergi i Praksis rapporterte i sin mai-utgave i 2016 at bruk av teppegulv kan knyttes til økt risiko for forverret astma og allergi.

SOM ANDRE TEKSTILER: – Vi omgir oss med tekstiler i mange former hver dag og natt, og som alle andre tekstiler må det vedlikeholdes, sier Jon Birger Aspenes ved Teppeland Drammen. FOTO: Privat.
SOM ANDRE TEKSTILER: – Vi omgir oss med tekstiler i mange former hver dag og natt, og som alle andre tekstiler må det vedlikeholdes, sier Jon Birger Aspenes ved Teppeland Drammen. FOTO: Privat. Vis mer

Kai Gustavsen, fagsjef inneklima, HMS og miljørettet helsevern ved NAAF, er ikke nådig i sin uttalelse:

– Teppebransjen kommer med uriktige og udokumenterte påstander som ikke stemmer når de formidler informasjon om at vegg-til-vegg-tepper er bra for inneklima, og hygiene, og bruker argumenter som at teppet absorberer og binder støvet. Her er det industriens egeninteresser som vektlegges fremfor befolkningens helse, hevder Gustavsen.

Han understreker at det er støvet i teppet som lager dårlig inneklima og forurenser luftkvaliteten.

ADVARER: – Vegg-til-vegg-teppe kan se fint ut for de fleste, men det er ikke bra, sier Kai Gustavsen,  fagsjef inneklima, HMS og miljørettet helsevern ved NAAF. FOTO: Tore Fjeld/Norges Astma- og Allergiforbund.
ADVARER: – Vegg-til-vegg-teppe kan se fint ut for de fleste, men det er ikke bra, sier Kai Gustavsen,  fagsjef inneklima, HMS og miljørettet helsevern ved NAAF. FOTO: Tore Fjeld/Norges Astma- og Allergiforbund. Vis mer

Støvet kan gi betennelse i luftveiene, og de som allerede har allergi og astma er de første som reagerer. Ønsker foreldre å forebygge at barn får astma og allergi, bør de velge en renholdsvennlig overflate. Hvis barn utvikler astma kan dette problemet dobles når de blir voksne, advarer fagsjefen videre.

Gustavsen syns det er trist å følge TV-serier som handler om å pusse opp boliger hvor byggeprosessen går fort og man bare vektlegger å få et designhjem som ser pent ut på overflaten.

– Det er tragisk at man ikke tenker inneklima og helse før arbeidet begynner. Vegg-til-vegg-teppe kan se fint ut for de fleste, men det er ikke bra, og det er veldig synd at ikke inneklima blir vektlagt. Pusser man opp, er det viktig at det som utføres er gjennomtenkt, sier han.

– Ikke en klimabombe

– Jeg tror at de lærde strides vedrørende vegg-til-vegg-tepper, og det er stor forskjell på kvaliteter og materialer som brukes, sier Berg.

Han viser til Ege Teppers produkter som er sertifisert og merket med Dansk Indeklima Mærkning som han mener motbeviser NAAFs utspill.

Berg vedgår samtidig at det er en ulempe at tepper krever periodisk vedlikehold i form av rens. Han anbefaler derfor å velge det han mener er miljømerket kvalitetstepper som er laget av korte, tette teppeløkker.

– Disse er ekstra lett å støvsuge og holde ren. Med periodisk rens og regelmessig støvsuging er det ikke en klimabombe, hevder Berg.

Aspenes innrømmer at det kan være lettere og vaske et gulv enn å støvsuge et teppe hvis man har dyr eller små barn.

MÅ VEDLIKEHOLDES: Cato Berg anbefaler å velge det han mener er miljømerket kvalitetstepper som er laget av korte, tette teppeløkker. FOTO: Lano Carpet Solutions.
MÅ VEDLIKEHOLDES: Cato Berg anbefaler å velge det han mener er miljømerket kvalitetstepper som er laget av korte, tette teppeløkker. FOTO: Lano Carpet Solutions. Vis mer

Han er likevel ikke enig med NAAF.

– Vi omgir oss med tekstiler i mange former hver dag og natt, og som alle andre tekstiler må det vedlikeholdes, mener han.

Fare for fukt og sopp

Gustavsen lar seg ikke overbevise av Berg og Aspenes.

– Når teppebransjen forteller at dagens nye tepper er lettere å rengjøre, er dette feil. Allergener, bakterier og støv lagres i teppegulvet. Selv om teppefiltet er kort og skal være lett å rengjøre, kan fukten ha ligget under og laget sopp, så her lurer man seg selv litt, sier han og understreker:

– Om man velger vegg-til-vegg-teppe i walk in closet, vil mest sannsynlig edderkopper og andre uønskede kryp slå leir der etter noen måneder i og med at man ikke rengjør der like ofte, og fordi garderoben er mørk og ofte kald. Er gulvet kaldt og rommet over teppet varmt, vil det kunne danne seg fukt og muggsopp under teppet.

– Velg løse tepper

Fremfor å velge heldekkende teppe på barnerom og lekerom for å skape en lunhet i rommet, anbefaler Gustavsen å heller velge et stort, løst teppe til lekeområdet.

– Så kan man ta det ut og riste og banke det en gang imellom. Her kan det bli oppkast og ”mye moro”, og det er ikke mulig å holde teppegulv hundre prosent rent, mener fagsjefen.

Men Gustavsen og NAAF avfeier ikke bruk av tepper i hjemmet helt.

– Det er selvsagt viktig at vi har tekstiler og farger rundt oss i hjemmet, vi vil ikke bruke noen pekefinger, men heller foreslå andre alternativer. Løse tepper er bra for trivsel i hjemmet, de kan luftes og henges ut i sollys som er desinfiserende, og kulde dreper midd og bakterier, sier han.

Les også:
Fordeler og ulemper ved tepper
Rens teppene i nysnøen!