Advarer mot grillrister i teflon

Smelter ved 330 grader.

Grillrister og -kurver i non-stick-belegg er mye lettere å rengjøre enn vanlige grillrister. Men pass på så du bruker dem forsvarlig.  Foto: Clas Ohlson
Grillrister og -kurver i non-stick-belegg er mye lettere å rengjøre enn vanlige grillrister. Men pass på så du bruker dem forsvarlig. Foto: Clas Ohlson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det svenske Livsmedelsverket (tilsvarer Mattilsynet, red.anm.) advarer mot å bruke grillrister eller -kurver i teflon.

– Teflon smelter ved omtrent 330 grader og den temperaturen er ikke uvanlig ved grilling. Maten kan bli forurenset av materialet, og det kan også oppstå skadelige gasser, sier Thomas Jönsson, enhetssjef ved Livsmedelsverket i en pressemelding.

Smart grillkurv fra Clas Ohlson, men du bør ikke bruke den på små griler, slik som her, der avstanden ikke blir stor nok. (Denne grillen er ikke påtent, dette er kun for å se på produktene, red. anm.) Foto: Per Ervland
Smart grillkurv fra Clas Ohlson, men du bør ikke bruke den på små griler, slik som her, der avstanden ikke blir stor nok. (Denne grillen er ikke påtent, dette er kun for å se på produktene, red. anm.) Foto: Per Ervland Vis mer


Ifølge Erlend Carlson i regelverksavdelingen i det norske Mattilsynet har ikke tilsynet sett spesifikt på teflon på grillen, men generelt på bruk av teflon. Mattilsynet forholder seg til Folkehelseinstituttets helserisikovurdering av teflon fra 2006, der det konkluderes med at normal bruk av teflon ikke er helsefarlig.

– Man vet at høye temperaturer kan fristille gasser, men det man har sett er at nivåene man eksponeres for er veldig lave ved normal bruk, sier Carlson til DinSide og legger til: – Mattilsynet forholder seg til Folkehelseinstituttets helserisikovurdering av teflon fra 2006, der det konkluderes med at normal bruk av teflon ikke er helsefarlig, samt informasjon fra EFSA og US FDA. Helserisikovurderingen er tilgjengelig på www.matportalen.no.

Grillkokkens beste tips: Slik blir biffen perfekt, hver gang

Stoppet salg i Sverige

Livsmedelverket i Sverige ser teflongrillutstyret som en så stor trussel at de også har sent et såkalt Rasff-varsel (Rapid alert system for food and feed) til EU-kommisjonen. De har også tatt kontakt med flere butikkjeder som har stoppet salg av disse.

– Med advarselen sprer vi informasjon til alle EU-land. Selskapene har alltid ansvar for at den maten de selger er sikker. Det samme gjelder for produkter som brukes i kontakt med mat, sier Jönsson.

– Mattilsynet er informert gjennom Rasff at Livsmedelsverket i Sverige har sendt melding om grillrister som er laget av teflon. I følge meldingen er grillristene distribuert til Norge. MT har vært i dialog med Livsmedelsverket og vil via Distriktskontoret (DK) kontakte importøren. DK vil vurdere den videre håndteringen av dette, sier Carlson.

Er det farlig? Smart nettjeneste har oversikten over farlige stoffer

Ta nødvendige forholdsregler

Camilla Tully i Clas Ohlson vil fortsette å bruke sin non-stick grillkurv, akkurat som hun bruker teflonstekepanne. Men hun passer alltid på å ha god avstand, og ikke grille ved for høye temperaturer.  Foto: Per Ervland
Camilla Tully i Clas Ohlson vil fortsette å bruke sin non-stick grillkurv, akkurat som hun bruker teflonstekepanne. Men hun passer alltid på å ha god avstand, og ikke grille ved for høye temperaturer. Foto: Per Ervland Vis mer


Også på det norske markedet finnes det ulike teflon- og non-stick produkter beregnet for grillen. Blant annet selger Clas Ohlson en grillkurv og grillristen på bildet over med non-stick-belegg. Denne har klare retningslinjer for bruk, blant annet: Ikke bruk når temperaturen er høyere enn 300 grader, ha ti centimeter mellom glør eller gass og risten. I tillegg det skal ikke brukes over åpen flamme.

Dette er et råd, som burde følges uansett hvilket materiale grillristen din er laget i. For ifølge Bjørn Tore Teigen, kjøttfaglig ansvarlig i MatPrat og verdensmester i grilling, er det dummeste du gjør å legge maten på grillen før flammene har brent ut, og tennvesken opp: – Vent før du legger maten på grillen!

Ifølge Camilla Tully, kommunikasjonsrådgiver i Clas Ohlson, har Clas Ohlson nå stoppet å selge disse produktene.

– Vi har ikke trukket dem tilbake, men vi har stoppet dem i påvente av videre undersøkelser, sier Tully til DinSide.

Det er flere grunner til at selskapet innfører salgsstopp for produkter. Det kan være at merkingen for forsvarlig bruk ikke er god nok, det kan være at produktet ikke holder den kvaliteten selskapet ønsker, eller at de stopper å selge produkter i en periode, mens de undersøker ulike aspekter.

– Når det er sagt, er ikke disse grillkurvene farlige å bruke dersom man følger bruksanvisningen nøye. Jeg har en jeg bruker til grønnsaker og fisk, og dette griller jeg gjerne ved lavere temparaturer, sier Tully. Hun kommer ikke til å slutte å bruke den, men fortsette å bruke den forsvarlig.

Clas Ohlson undersøker nå sine non-stick-produkter, og dersom de finner at de er farlige, vil produktene som allerede er solgt bli trukket tilbake.

– Men dersom noen føler at de ikke lenger tør å bruke den, kan de levere den tilbake. Det er helt greit, avslutter Tully.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!